Bejelentkezés Regisztráció

Bemutatjuk

Egyéb

2001-10-30
-Tóth Péter-

Ajánlom ezt a lemezt mindazoknak, akik már szeretik a gamelánt és persze legalább annyira azoknak is, akik még nem. Tegyenek egy kísérletet. Töltsenek egy órát Európán kívül. És ne várjanak semmit, csak hagyják, hogy hasson.

Könyvek

2002-03-08
-Sz.J.-

Az amerikai légierő egy másik bolygóról származó űrhajóst őriz, az energiatakarékosság elősegítésére számtalan találmány született, de azokat a multik felvásárolták, és örökre elsüllyesztették. A megmagyarázhatatlan képződményeket, furcsa építményeket a földönkívüliek alkották - Csajkovszkij pedig összeesküvés áldozata lett.

Könyvek

2002-04-01
-Sz.J.-

Lebrecht kezd jó üzlet lenni. Pár év alatt a harmadik könyve jelenik meg magyarul. Már az első kettő is kuriózumszámba ment - végre valaki, aki alapos részletességgel mesél nekünk arról, hogy a komolyzene a közhiedelemmel ellentétben nemcsak a magasztos szellem, a tiszta művészet birodalma.

Szimfonikus művek

2002-01-29
-Dauner Nagy István-

Olyan szépia-színű fénykép, bajuszkötős, snájdig katonatiszt. Egy kis "fin du siécle" bágyadság, csipketerítő az intarziás asztalon, letisztult egyszerűség, nyugodt, délutáni álom a kanapén. Mégis legyen benne egy békében felnőtt nemzedék optizmusa, és egy kicsit a szecesszió neurózisa...

Vokális művek

2001-05-23
-Sz.J.-

Ahogy a szerzők, úgy az előadók mezőnye sem ad lehetőséget \"nagy merítésre\". Fel tud sorolni bárki öt kontratenor énekest? Ezen az albumon tizenkettőt is hallhatunk...

Vokális művek

2001-03-22
-Csont András-

A Zorgina együttes neve baszkul annyit tesz: bölcs öregasszony, vagy boszorkány. Specialitásuk a középkor és a kora reneszánsz a capella, vagyis kíséret nélküli többszólamú zenéje.

Vokális művek

2001-03-19
-Csont András-

A zene története felfogható úgy is mint a zenei hang fogalmának átalakulása, mint e fogalom kiterjesztésének története. Hogy mi számít zenei hangnak, az többek közt bizonyára a zenei kánon függvénye.

Vokális művek

2000-12-19
-Tóth Péter-

Egy magára valamit is adó népi(?), polgári(?) demokráciában a karácsony közeledtét három dolog jelzi egészen biztosan: a zord id?járás, a közlekedési dolgozók sztrájkja, és a bevásárló központok turkálóit elöntő ilyen-olyan karácsonyi CD kiadványok.

Vokális művek

2000-10-28
-Bácskai György-

A kiadók az olcsó sorozatokban természetesen nem a legmodernebb felvételeikkel rukkolnak ki. Általában a lemezgyártás klasszikus korából, az ötvenes évek végéből - hatvanas évekből válogatnak.

Vokális művek

2000-10-08
-Tóth Péter-

Sólyom-Nagy Sándor CD-je nem mostanság készült, hanem a legjobb időkben, a legjobb (esthajnal)csillagzat alatt.

Vokális művek

2000-09-02
--T.P.--

Míg manapság a hol? kinek a tervei szerint? mennyiből? és mikor? a legfontosabb kérdés, addig eleink arról döntöttek, kinek a megzenésítésében hangozzék fel ezentúl a két nemzeti fohász, a Hymnusz és a Szózat.

Vokális művek

2000-07-14
--T.P.--

A lemezgyárak eléggé elítélhető gyakorlata, hogy a méltán elfeledett, évtizedek óta a padláson porosodó műveket, mint ritka kincset tálalják a bőségtől már amúgy is zavarodott, régóta értékítéletét vesztett vásárlónak.

Vokális művek

2000-06-12
-Lónyay Botond-

Sajátosan 20. századi ötlet a szöveg választás/felhasználás, mely a Károli Gáspár fordította János evangéliumot természetes könnyedséggel keveri erdélyi népi szövegekkel.

Vokális művek

2000-05-15
--T.P.--

A zongorakíséretes dalt, mint jelenséget a század második felében túlnyomórészt az elviselhetetlen akusztikai élmények kategóriájába sorolhattuk. Igaz, hogy sok nem is készült belőle, de azt is épp elég volt elszenvedni.

Vokális művek

2000-05-07
--T.P.--

Kórusok ? még a mai, igen rossz egzisztenciális helyzet ellenére is ? szép számmal vannak, de a hallgatóságuk ritkán nő túl a szülők, rokonok és szakmabeliek kis csoportján.

Vokális művek

1999-12-18
-Dauner Nagy István-

Ezt a hanglemezt kifejezetten karácsonyra kerítettem elő. Amikor takarítunk, fát állítunk, készülődünk, mindíg szól valami zene. Ilyenkor nem illő requiemet hallgatni, a \"stille nacht\" szintetizátoros feldolgozásaitól viszont igyekszem mi

Vokális művek

1999-12-20
-Dauner Nagy István-

A Banchieri Singers tagjai a gyermekkarból kinőve - saját (nem feltétlenül zenei) pályájukkal párhuzamosan - újra, immáron felnőtt hangjukon is nagyon megtanultak énekelni.

Vokális művek

1999-11-07
-Széphegyi Arnold-

Zavarba ejtő Faragó Béla most megjelent első szerzői lemeze. A lemezen található három kompozíció két szélsőséges póluson mozog, anélkül, hogy a legkisebb engedményt is tennék a köztük fennálló stiláris szakadék áthidalására.

Vokális művek

1999-09-20
-Dauner Nagy István-

Nem, kedves Olvasók, nem feledkeztünk meg Strauss halálának évfordulójáról, de ez a dátum többet jelent számunkra egy szimpla hírnél. Valami méltó, megemlékezésre alkalmas felvételről, vagy koncertről szerettünk volna beszámolni.

Vokális művek

1999-09-11
-Tóth Péter-

Ritkán hallható, de abszolút mértékkel nézve/hallgatva is kifejezetten jó zenéket fedezhetünk fel újra a debreceni Sol Oriens Kórus és Kamarazenekar napokban megjelent első lemezén.

A lapunkban megjelent szövegek a Café Momus, vagy a szerző kizárólagos szellemi tulajdonát képezik és szerzői jog védi őket.
A szerkesztőség külön, írásos engedélye nélkül mindennemű (részben vagy egészben történő) sokszorosításuk, felhasználásuk, kiadásuk és terjesztésük tilos.