Bejelentkezés Regisztráció

Bemutatjuk

Könyvek

2001-08-15
-Dauner Nagy István-

Azt nem várhatjuk el, hogy egy fordításra szakosodott bölcsész tisztában legyen a zenei terminológiával, de azt mostantól igen, hogy munka közben Ittzés Kata szaknyelvi szótárát is keze ügyében tartsa.

Könyvek

2000-11-04
-Heiner Lajos-

A szegedi - és talán nemcsak szegedi - operabarátok számára fontos, noha nem makulátlan könyv jelent meg. A szerző az 1945/46 - 1989/90 közötti színházi évadok szegedi bemutatóinak, illetve felújításainak adattárát prezentálja.

Könyvek

2000-09-29
-Sz.J.-

Bizonyára Önöknek is van olyan ismerősük, aki két mondat helyett húszban adja elő mondanivalóját, ami ráadásul nem is lényeges. Elolvasva ezt a könyvet, azt tanácsolom, becsüljék meg az illetőt.

Könyvek

2000-07-09
-Dauner Nagy István-

Sólyom György nem sokat foglalkozik a szerző életrajzának részleteivel, legfeljebb utal egy-egy tényre, adatra. A könyv valójában a korszak műveinek átfogó és alapos elemzéseit tartalmazza, ahol szükséges, ott akár kottapéldával.

Könyvek

2000-05-21
-Tóth Péter-

Fél évszázaddal Bartók halála után Somfai László könyve az első, mely a zeneszerzői módszert a teljes forrásanyagra (három és félezer oldalnyi kompozíció-vázlat, fogalmazvány, szerzői javítás) alapozva tárgyalja.

Könyvek

2000-05-20
-Dauner Nagy István-

Norman Lebrecht olyan kérdéseket boncolgat könyvében, melyek gyakran felelősek a tájékozatlan zenebarát rossz szájízéért. Hogy miért érezzük jobbnak a régi koncerteket, régi lemezeket, régi karmestereket?

Könyvek

2000-04-28
--T.P.--

A Kollár Éva, Párkai István és Sapszon Ferenc vezette szerkesztőbizottság, a millennium tiszteletére reprezentatív kórusmű-antológiát válogatott a 20. század magyar kórusterméséből.

Könyvek

2000-04-01
-Tóth Péter-

Molnár Gál Péter: Honthy Hanna és kora Avagy hogyan buktatta meg Stein, Jenbach és Kálmán egy Marienbad-i szállodai lakosztályban az osztrák-magyar monarchiát.

Könyvek

1999-10-25
-Dauner Nagy István-

A kötet tudományos igénnyel készült. A névmutatók, diszkográfiák, az irodalomjegyzék meg is felelnek a \"tudományosság\" kritériumainak, de így együtt az egész valahogy mégis sokkal több ennél.

Könyvek

1999-09-06
-Dauner Nagy István-

Fiatalosan provokatív megállapítások, öregesen bölcs tálalásban. Izgalmas lenne megvitatni őket. Igencsak érdekelne, mit szólnak hozzá az érintett tanárok, zenetudósok, illetve Önök, kedves zenebarát olvasók.

Könyvek

1998-12-05
-Dauner Nagy István-

Osztovits Levente, az Európa Könyvkiadó igazgatója egy inkább barátságos és kedélyes, mint hivatalos sajtótájékoztatón bemutatta a karácsonyra szánt könyv-újdonságokat.

Szimfonikus művek

2001-08-28
-Csont András-

Miután a Sony lemezkiadónál kamarazenei és vokális művek publikálása után félbeszakadt Ligeti György életművének 1999-ig nyolc CD-t kihozó összkiadása (György Ligeti Edition), a Teldec vállakozott a folytatásra.

Szimfonikus művek

2001-03-05
--T.P.--

Úgy vagyok vele, mint öreg ember az első szerelmével. Akadt később jobb is, szebb is, talán nagyobb hőfokon izzó is, de mégiscsak ez volt az első, a mindent meghatározó, a felejthetetlen.

Szimfonikus művek

2000-12-05
-Tóth Péter-

Ötven éve rádiójátéknak indult. Néhány év alatt három felvonásos operává duzzadt. Volt aki mesének vette, volt aki politikai szatírának.
A közönségnek tetszett!

Szimfonikus művek

2000-07-22
-Dauner Nagy István-

Nincs pénz új felvételeket csinálni?
Sebaj, legfeljebb szétnézünk az archívumokban, és keresünk olyan régi mesterszalagokat, melyek közreműködői - holtak lévén - már nem igényelhetik a most szokásos eszelős sztárgázsikat.

Szimfonikus művek

2000-06-19
-Dr. Geréb-

Méltatlanul kevéssé ismerjük életművét. Szégyellni valóan keveset tudunk róla. Szervánszky Endre zeneszerző 1911-1977.
Ennyi, vagy még ennyi se!

Szimfonikus művek

2000-04-12
-Tóth Péter-

Ez lesz otthon a következő 30 évben „a” Kiállítás képei. Nem a New-Yorkiak, nem a Berliniek, nem a Londoniak. Még csak nem is Bernstein vagy Karajan.

Szimfonikus művek

2000-03-16
-Heiner Lajos-

A Lorin Maazel dirigálta koncertről már beszámoltam - ott és akkor tényleg élmény volt, a zenekar primus inter pares a világ vezető orkeszterei között, ott ült jobbomon az igen dekorativ Viktoria, s egyáltalán, egy Újévi Koncertre eljutni Kunszt

Szimfonikus művek

1999-12-16
-Dauner Nagy István-

Hajlamosak vagyunk lenézni a sokszínű, idegesítően fiatal és gyakran valóban felületes amerikai kultúrát. Igaz, mi legtöbbször csupán a tömegfogyasztásra szánt termékekkel találkozunk, legyen az hamburger, hollywoodi film, vagy musical!

Szimfonikus művek

1999-10-18
-Tóth Péter-

Weiner Leó zeneszerzői munkássága – már ami a köznapi megítélést illeti – erősen háttérbe szorul zenepedagógusi működése mögött. Több száz, a világon mindenhol jól csengő név nagyobb súllyal esik a latba, mint az az alig ötven ópusz?

A lapunkban megjelent szövegek a Café Momus, vagy a szerző kizárólagos szellemi tulajdonát képezik és szerzői jog védi őket.
A szerkesztőség külön, írásos engedélye nélkül mindennemű (részben vagy egészben történő) sokszorosításuk, felhasználásuk, kiadásuk és terjesztésük tilos.