Bejelentkezés Regisztráció

Bemutatjuk

Vokális művek

2023-01-05
-Heiner Lajos-

Egyre több ismerősömtől hallom, miután már rég túladtak LP-játszójukon, erősítőjükön, immáron CD-játszójuktól is megszabadultak. Egy német barátom mondta, vagy harminc éve, ha CD-t hallgat, pár óra után elfárad, de hagyományos lemezt egész nap képes élvezni.

Könyvek

2022-12-11
-- zéta --

Bartha Dénes a nem egészen öt év alatt bizonyítottan 465 kritikát alkotott, ami évadonként közel 100 terjedelmes cikket jelent. Nyelvezete, stílusérzéke lenyűgözően választékos, mentes minden tudományosságtól és mégis rendkívül alapos. Ha egy szóval kéne jellemeznem írásait, az a gördülékeny lenne.

Szimfonikus művek

2022-10-31
-Heiner Lajos-

E lemezt a DGG a dirigens 95. (igen, kilencvenötödik!) születésnapjának tiszteletére adta ki - vagyis Blomstedt a felvétel publikálásakor közel négyszer annyi idős volt, mint a zeneszerző a mű írásakor. S több, mint háromszor annyi, mint Schubert halála idején.

Vokális művek

2022-09-27
-Heiner Lajos-

Végy néhány népszerű áriát, a raritás kedvéért egy-két kevésbé ismertet is, meg egy duettet vagy jelenetet. Rögzítsd őket hangfelvételre, dobd be egy képzeletbeli kalapba, és húzgáld ki őket, ahogy esik, úgy puffan, olyan sorrendben tedd őket egy CD-re. Egyetlen dologra nagyon vigyázz: nehogy valami logika legyen a számok egymásutániságában.

Könyvek

2022-06-27
-- zéta --

Ha végigolvassuk ezt a sokszor száz oldalt Richter Jánosról, megerősíthetjük, hogy a sikeres karrierhez elsősorban végtelen szorgalom vezet. Nem mintha Richter nem lett volna tehetséges, de a kötet egyértelműen bizonyítja, hogy a sikerhez a szívós kitartás legalább olyan fontos (volt), mint az alaptehetség.

Hangszeres művek

2022-06-12
-Heiner Lajos-

S már látom, ismét nem fogom tudni megfogalmazni, mi ennek a koncertfelvételnek, mi Sokolov művészetének a titka. Talán, ha csak egyetlen szóval jellemezhetném, a természetesség. - Ezért így írásom címe...

Vokális művek

2022-05-10
-Heiner Lajos-

Ez a CD, minél többször hallgatom, annál inkább tetszik.
Mindenképp javaslom, ismerkedjenek meg vele. Talán nem az a kiadvány, amit az ember gyakran levesz polcáról, hogy a közel másfél órányi zenét ismét végighallgassa. Ám a ritkaságok, az új énekesek iránti érdeklődőknek feltétlenül a figyelmébe ajánlom.

Opera

2022-04-28
-- zéta --

Egy újabb rendezéssel jutottunk el a mához, az Operaház eleddig harmadik Parsifal-produkciójához, amit Almási-Tóth András, a dalszínház művészeti vezetője jegyez. A rendező érezhetően szakítani kívánt a korábbi operaházi képes mesekönyvszerű felfogással. Munkája sejthetően a mű összetett szimbólumrendszeréhez csatlakozva próbált utat mutatni, ugyanakkor számos ponton ellentmondott annak.

Hangszeres művek

2022-03-13
-- zéta --

Jean Rondeau csembalójátéka hangszeres kollégáitól eltérően dinamikailag gazdag és sokszínű. S hogy mivel teremti meg ezt az érzet szintjén, már inkább filozófiai, mintsem hangszertechnikai kérdés. A tempók ügyes, nehezen tetten érthető változtatásaival, egy-egy frázis váratlan kiemelésével, és persze a szünetekkel izgalmasan operáló hangsúlyokkal. Ennél többet a Goldberg-variációk előadásában nem is kívánhatunk.

Vokális művek

2022-02-18
-Heiner Lajos-

Emlékszem első élményemre a Salzburgi Ünnepi Játékokon, egy 1990-es matiné volt a Bécsiekkel. Muti vezényletével a Teremtést játszották - én meg folyamatosan szégyelltem magam, a nézőtéren talán egyetlenként, a sötét felsőrész helyett csak egy fehér ing volt rajtam.
Akkoriban persze Jaguárok, Mercedesek, Rolls Royce-ok vártak a Festpielhaus előtt a publikum krémjére.
Aztán lassan minden megváltozott, manapság nyakkendős urat is csak elvétve látni, a luxusautók helyét pedig taxik vették át.

Filmek

2021-12-08
-Heiner Lajos-

Írhatnék számos részletről, rendezői ötletről, az énekesek profi színészi alakításáról. De inkább csak annyit: ha valaki kosztümös operajátszást akar, a címszerepben egy Cappuccillival vagy Brusonnal, akkor ez a DVD nem neki való. Ám ha valami szokatlant, gyomrot öklözőt, felkavarót, akkor ne menjen el e kiadvány mellett.

Vokális művek

2021-11-28
-- zéta --

A CD-n található tíz ária ellentmondásos benyomást tett Héctor Sandoval művészetéről, de minél többször hallgattam újra, mindig felfedeztem valami érdekeset. Az a különös helyzet állt elő, hogy voltak felvételek, amik ugyan kezdetben nem tetszettek, később kifejezetten megkedveltem őket, míg mások maradtak a kezdeti állapotban. Úgy vélem, Sandoval számára leginkább a korai Verdi-hősök fekszenek jól, de csak a líraibbak.

Vokális művek

2021-10-18
-Heiner Lajos-

Minél többször hallgatom meg ezt a kiadványt, annál inkább elbűvöl. Adva egy magvas, kissé világos baritonhang. És ott van a nagy kontraszt a baritonáriákkal szemben: a tenor Spyres. Rendkívül érdekes kiadvány a BariTenor. Nem hiányozhat az operaéneklés iránt komolyan érdeklődők gyűjteményéből.

Vokális művek

2021-06-06
-Heiner Lajos-

Pár éve ígéretes tehetség volt, most a világon az egyik legkeresettebb énekesnő. Sosem hallottam énekelni korábban, érdekes koincidencia, hogy amikor e CD – amúgy második árialemeze – ismertetése felmerült, a lemez borítóképével a címoldalán jelent meg a Gramophone áprilisi száma.

Könyvek

2020-12-29
-- zéta --

Végre megjelent magyarul Birgit Nilsson önéletrajza. Érdemes minden pályakezdőnek végigolvasnia annak ellenére, hogy aligha talál benne olyan receptet, amit egy az egyben adaptálhat majd saját karrierjére. Ugyanis a dél-svédországi falucska parasztlány szülöttjének útja a világ vezető operaházaiba egyszerűen utánozhatatlan.

Vokális művek

2020-12-27
-- zéta --

A jubileumi Beethoven-dallemez csúcsa számomra a szinte ismeretlen népdalfeldolgozások. Könnyű lenne az ír-skót-walesi nyelvre fogni a siker titkát, bár biztos benne van az is. Azt hiszem, ennél nagyobb szerepe van annak, hogy Ian Bostridge előadói karizmája nem a XIX. század német dalkultúrájához áll közel, hanem sokkal inkább a középkori brit dalnokokéhoz.

Hangszeres művek

2020-11-01
-Heiner Lajos-

Ismert, hogy Sokolov már nem készít stúdiófelvételeket. Mintegy negyedszázadnyi kihagyás után most igen szigorú kondíciókkal vállalta, hogy hangversenyei részben publikálásra kerülhetnek. A művész gyakorlatilag nem enged vágni, még a közönség esetleges köhögését sem hagyja retusálni.

Könyvek

2020-09-22
-Heiner Lajos-

A szerzőnek minden bizonnyal ez a kötet eddigi zenei írói munkásságának, legszívesebben a koronája kifejezést használnám, ha ennek a szónak napjainkban nem lenne negatív csengése, tehát csúcsa.

Szimfonikus művek

2020-07-02
-Heiner Lajos-

Az évszakok változása, sokszínűsége számos zeneszerzőt megihletett, Haydnt, Csajkovszkijt vagy épp Piazzolát, és persze a korongon szereplő két mestert is. Helyesebb cím lenne a Kétszer négy évszak, hiszen Vivaldi és Verdi műveit bő százhúsz év választja el egymástól.
Nem tudom, kinek a fejében fogant meg a gondolat, hogy ezt a két kompozíciót egy CD-n rögzítse - a barokk mester műve számtalan változaton megjelent lemezen, de tudtommal először ez alkalommal párosították a Verdi-zenével.

Hangszeres művek

2020-06-20
-Heiner Lajos-

Rákerestem az Interneten Csajkovszkij zongoraversenyének komplett felvételeire. A „B” betű végén már a 62. változatnál jártam, engedelmükkel, nem néztem tovább a listát – ahol az első név bizonyos Behzod Abduraimov, az utolsó pedig Igor Zhukov...





A lapunkban megjelent szövegek a Café Momus, vagy a szerző kizárólagos szellemi tulajdonát képezik és szerzői jog védi őket.
A szerkesztőség külön, írásos engedélye nélkül mindennemű (részben vagy egészben történő) sokszorosításuk, felhasználásuk, kiadásuk és terjesztésük tilos.