Bejelentkezés Regisztráció

Könyvek

Bede-Fazekas Csaba 90 éve – Werner Krisztina könyvéről széljegyzetben

2023-12-25 08:00:01 - zéta -

Bede-Fazekas Csaba 90 éve – Werner Krisztina könyvéről széljegyzetben BEL CANTO
A 90 éves Bede-Fazekas Csaba köszöntése
szerkesztette és írta Werner Krisztina
ISBN 978-615-5904-67-7
Palatia Nyomda és Kiadó Kft., 2023
224 oldal

Karácsonykor született, messziről indult és ritka göröngyös utat járt be, amíg meglelte a célját. De végig egyenesen tartotta magát, elveiből és hitéből jottányit sem engedett. Végül nem is Ő fedezte fel a művészetet, hanem a Művészet bukkant rá erre a kincsre. Ma 90 esztendős Bede-Fazekas Csaba, akit egy igazán illusztris könyv köszönt ebből az alkalomból.

Ha végigolvassuk lapunknak pár éve adott interjúját (Szeretem az önfeláldozó hősőket - interjú Bede Fazekas Csabával), nyugodtan mondhatnánk, hogy ez a pálya a véletlenek összeadódásából született. Mindig történt valami, ami – csak egy apró mértékben – változtatott az addigi irányon. Majd ott állt hősünk egy eredetileg elképzelhetetlen helyen, A SZÍNPADON. Ezután még évek kellettek, hogy egy másik színpadon immár főszerepben állhasson (s akkor már harminc körül járhatott) és utána további esztendők az első operaszerepig.

S ugyan mondhatjuk, hogy e pálya későn indult, de annál tovább tartott, sőt, tart most is, hiszen Bede-Fazekas Csaba a mai napig rendszeres közreműködője szerencsés anyaszínháza, a Győri Nemzeti Színház produkcióinak. Operát úgy 55 esztendőn keresztül énekelt, a Déryné Színház Falke doktorától a legutolsó Erkel Színház-beli Tiborcig. Közben (és azóta) prózát végtelen mennyiségben…

A Bede-Fazekas Csaba köszöntésére minap megjelent könyv megpróbálja ezt az elképesztő pályaívet bemutatni. Nem lehetett könnyű dolga Werner Krisztina szerkesztőnek a hatalmas anyag megrostálása, hiszen egy folyamatosan emelkedő, folyamatosan szerteágazó utat kellett átfogni, az operáktól a drámákig, népszínművekig, köztük musicalek, operettek, mesejátékok főszerepeit egyaránt megidézve.

A megoldás frappáns, mert igyekszik mindenre rátekinteni és semmit sem eltagadni. Az életművet áttekintő hosszú interjúfolyamot meg-megszakítják a tisztelők, barátok, pályatársak és rajongók (köztük jelen sorok írója) laudációi, valamint korabeli cikkek, kritikák, interjúk és élménybeszámolók.

Bede-Fazekas Csaba 90 éve – Werner Krisztina könyvéről széljegyzetben Elsikkad a kérdés, amit minden operabarát feltesz, aki látta vagy hallotta felvételről bármely operaszerepben: miért nem lett Bede-Fazekasból ilyen kvalitásokkal világsztár? Talán nem is ilyen ünnepi kiadványnak kell erre a választ megadnia, mert talán majd az utókor zene- és színháztörténészei egyszer külön kötetet fognak e tárgykörben megtölteni. A válasz egyébként ott rejtezik a sorok között, s boldogok lehetünk, hogy e személyre szóló művészet a maga töménységével és elképesztő összetettségével egyedül a miénk.

A könyv ezernyi fantasztikus fotó közlésével igazi színháztörténelem, mely túlnő egyetlen művészpálya ismertetésén, túl a korszak vidéki színházi létének felrajzolásán, túl a zenés szakmai világ jogos fricskáján, mely egyébként az elmúlt bő fél évszázad valamennyi operai vezetőjét megilleti.

A művész huncutul kikacsintva kedvenc versei közül Tamkó Sirató Károlyt idézi a kacskaringós pályaív magyarázatául és azt hiszem, frappánsabb választ nem is adhatott volna, s ez egyben megszívlelendő jó tanács az utánunk érkezőknek:

Ne ess kétségbe, érjen bármi!
Csak egy a törvény? várni. Várni!

Ha reszket alattad a föld:
csak önmagadat meg ne öld!

Ha egyetlen vagy, mint a szálfa,
felvirrad még magányod álma.

Minden beérik, révbe fut:
és győzött az, ki várni tud.”

Boldog Születésnapot Bede-Fazekas Csaba!


A lapunkban megjelent szövegek a Café Momus, vagy a szerző kizárólagos szellemi tulajdonát képezik és szerzői jog védi őket.
A szerkesztőség külön, írásos engedélye nélkül mindennemű (részben vagy egészben történő) sokszorosításuk, felhasználásuk, kiadásuk és terjesztésük tilos.