Bejelentkezés Regisztráció

Külföldön

Külföldön

2022-01-09
-Heiner Lajos-

Rijeka "lánykori" nevét szinte mindenütt feltüntetik, együtt a maival. A jelenlegi színház már a harmadik a városban. Az elsőt 1765-ben (!) emelték. A jelenlegi épület, természetesen, Fellner és Helmer műve, mint a Monarchia majd' összes színházáé.
Bevallom, azért vettem jegyet, hogy láthassam az épület belsejét is. Hiszen egy - Szegednél kevesebb számú lakosú - ötvenvalahány tagú zenekarától túl sokat nem vártam.
S egyfajta csoda történt...

Külföldön

2020-03-09
-Heiner Lajos-

Ha valaki harminc évvel korábban azt mondja nekem, hogy hamarabb jutok el a Metropolitanbe vagy a Scalába, vagy épp Madrid, Barcelona vezető operaházaiba, mint a Magyarországtól mindössze párszáz kilométerre fekvő Velencébe a Fenicébe, akkor körberöhögöm.
Pedig így történt.

Külföldön

2020-02-22
-Heiner Lajos-

Ez az előadás zeneileg a világ bármelyik nagy operaházában megállná a helyét. Valami mégis hiányzott, az, ami megfoghatatlan, definiálhatatlan, de a Carlos kvintesszenciája

Külföldön

2019-10-13
-Heiner Lajos-

Besztercebánya lakosainak száma mintegy nyolcvanezer, Kecskemété száztízezer.
Szívesebben járnék a Kecskeméti Operaház előadásaira, Szegedtől egy óra vonattal – csakhát…

Külföldön

2019-08-16
-- eszbé --

Az 1982-ben alapított énekkart Berkshire Choral Internationalnek nevezik, ahol a nemzetköziség nem is feltétlen a résztvevők nemzetiségi összetételére utal, mint az előadások helyszínére: már Európába is szerveznek hangversenyeket. Idén nyáron Prágában adták elő Dvořák Stabat Materét.

Külföldön

2019-06-25
-Heiner Lajos-

Először jártam a norvég fővárosban, először jártam az Oslói Operaházban.
Arra gondoltam, remélem, hogy nem utoljára. És arra, hogy címük nem véletlenül Kirsten Flagstads plass 1.

Külföldön

2019-06-18
-Heiner Lajos-

Johannának igaza volt. Ez a csibészes mosolyú, kamaszos alkatú dirigens, karmester-életkorban még zöldfülű, persze csak évei számát tekintve, rendkívüli művész, a legnagyobbak közé fog emelkedni.

Külföldön

2019-05-23
-Heiner Lajos-

Természetesen nem Hrabal-parafrázist gondolnék írni. Ám, követve a Momus-n zajló, időnként ádáz vitát arról, hogy ki milyennek gondol egy jó operarendezést, talán érdemes röviden beszámolnom erről az előadásról.

Külföldön

2019-04-10
-Heiner Lajos-

Apró sziget az Atlanti-óceánban, szélessége alatta marad a Balaton hosszának, a főváros lakosainak a száma megfelel Szegedének, mégis több szépséget rejt, mint sok nagy ország.

Külföldön

2018-11-08
-Beatrice-

Senki se tud annyira fájdalmat kifejezni, mint Edita Gruberova. Valahogy olyan a hangja meg a lelki alkata is. És éppen azáltal, hogy annyira ki tudja fejezni a fájdalmat, segít nekünk túlélni. Meggyőződésem, hogy hangjának, művészetének gyógyhatása van. Szerintem ez a művészet egyik legmagasabb rendű funkciója.





A lapunkban megjelent szövegek a Café Momus, vagy a szerző kizárólagos szellemi tulajdonát képezik és szerzői jog védi őket.
A szerkesztőség külön, írásos engedélye nélkül mindennemű (részben vagy egészben történő) sokszorosításuk, felhasználásuk, kiadásuk és terjesztésük tilos.