Bejelentkezés Regisztráció

Szimfonikus művek

Szimfonikus művek

2023-02-27
-Heiner Lajos-

Noseda karrierje tulajdonképpen figyelemre méltó. Már 27 éves volt, amikor elkezdett dirigálást tanulni, és 30, amikor karmesterként debütált (még mindig nincs hatvan esztendős). Fellépett a világ legjelentősebb zenekaraival. Dirigált, többek között, a Metropolitanben, a Scalaban és a Bécsi Állami Operaházban (bár utóbbi helyen mindösszesen négy előadást).

Szimfonikus művek

2022-10-31
-Heiner Lajos-

E lemezt a DGG a dirigens 95. (igen, kilencvenötödik!) születésnapjának tiszteletére adta ki - vagyis Blomstedt a felvétel publikálásakor közel négyszer annyi idős volt, mint a zeneszerző a mű írásakor. S több, mint háromszor annyi, mint Schubert halála idején.

Szimfonikus művek

2020-07-02
-Heiner Lajos-

Az évszakok változása, sokszínűsége számos zeneszerzőt megihletett, Haydnt, Csajkovszkijt vagy épp Piazzolát, és persze a korongon szereplő két mestert is. Helyesebb cím lenne a Kétszer négy évszak, hiszen Vivaldi és Verdi műveit bő százhúsz év választja el egymástól.
Nem tudom, kinek a fejében fogant meg a gondolat, hogy ezt a két kompozíciót egy CD-n rögzítse - a barokk mester műve számtalan változaton megjelent lemezen, de tudtommal először ez alkalommal párosították a Verdi-zenével.

Szimfonikus művek

2020-04-27
-- dni --

Valójában mindannyiunknak vannak kedvenceink sőt, vannak élethelyzetek, amelyek akár hosszabb távon is meghatározzák – legalábbis befolyásolják – ízlésünket.
Húsz éves koromig szinte kizárólag Bach és a kísérletezős kortársak töltötték ki teljes zenei világomat, amihez viszonylag hamar hozzájöttek még a Richard Strauss művek, majd az operák, de például Mahlerre még tíz évet kellett várnom, Bruckner szimfóniáival kapcsolatban pedig szinte csak akkor esett le a tantusz, amikor már majdnem lemondtam róluk.

Szimfonikus művek

2020-04-07
-Heiner Lajos-

Az elmúlt hetekben a Philharmonia Zürich jelentette meg a mű legújabb lemezfelvételét. A Zürichi Operaházban 2019 februárjában adott hangverseny felvételéről van szó.
Szívesen ott lettem volna. Egy élvezhető, tempós előadást hallhatott a publikum. A CD magán hordozza a Philharmonia Zürich lemezeinek szokásos jellemzőit, néhány felvételükről már beszámoltunk.
Csakhogy...

Szimfonikus művek

2019-09-22
-- dni --

A németek visszakapták a berlini rádió oroszoknál parkoló archívumát, így a Berlini Filharmonikusok közreadhatták az 1939 és 45 között valamennyi rádión közvetített koncertjük hangfelvételét.
Digitalizálva, feljavítva, SACD technikával. Huszonkettő CD! Szinte nyomasztóan nagy hangtár, amihez – szinte mellékesen – jár egy 180 oldalas keménykötésű könyv, rengeteg adattal és fotóval.

Szimfonikus művek

2019-04-23
-Heiner Lajos-

A 2015-ben alapított cégnek ez a kilencedik CD-je. Az orkeszter a Zürichi Opera zenekara, felvételeiket ezzel a névvel jegyzik. Luisi pedig az opera főzeneigazgatója.

Szimfonikus művek

2018-11-11
-Heiner Lajos-

A sorozat legnépszerűbb (bár egyes vélemények szerint leggyengébb) opusa a Moldva. A múlt század szinte valamennyi nagy karmestere lemezre vette, (a két kivétel Mengelberg és Klemperer), többen nem is egyszer...

Szimfonikus művek

2017-03-31
-Heiner Lajos-

Ízléses a kiadvány megjelenése (persze napjaink sztárkultuszára jellemző, hogy a borítón Luisi és a zenekar neve épp akkora betűkkel szerepel, mint a komponistáé).

Szimfonikus művek

2013-10-11
-Balázs Miklós-

Wilhelm Scherernek, a tizenkilencedik század jeles német filológusának igazat kell adnom. Ő így nyilatkozott: „Csak azt lehet élvezni, amit az ember éppenséggel létre is tudott volna hozni.” Rossini nyitányai pont olyanok, mintha én magam írtam volna őket – talán a múlt nyáron, hőguta idején, játékos kedvemben. Huncut vén művek ezek, csak ízes tréfák, tudom, de azért rajtuk tartom a szemem.

A lapunkban megjelent szövegek a Café Momus, vagy a szerző kizárólagos szellemi tulajdonát képezik és szerzői jog védi őket.
A szerkesztőség külön, írásos engedélye nélkül mindennemű (részben vagy egészben történő) sokszorosításuk, felhasználásuk, kiadásuk és terjesztésük tilos.