Bejelentkezés Regisztráció

Bemutatjuk

Filmek

2007-03-21
-Varga Péter-

Zürichben a Poppea 1977. januári bemutatója után novemberben vitték színre az Ulissét, utolsóként a Monteverdi-sorozatban. Talán pont azért, mert ez a legkevesebbre értékelt a három fennmaradt opera közül. De ennek nem a zenéje miatt kell így lennie, a történet maga az, amely nem akar igazán drámaian folyni.

Szimfonikus művek

2007-03-20
-Szilgyo-

A négy, jól megpakolt CD-n a szimfóniák mindegyike élményszerűen szól, a hegedűverseny felvétele is jól sikerült, a zenekari játék precíz és kimunkált - érzékeny és szép az egész album.

Hangszeres művek

2007-03-16
-Johanna-

Rendkívül érett, letisztult muzsikálás ez, a zenekar hangzása hajlékonyan illeszkedik a szólistáéhoz, Repin elmélyült hegedülését a zenekar Menuhin keze alatt végtelen empátiával követi.

Szimfonikus művek

2007-03-14
-Szilgyo-

Pappano szenvedélyes muzsikus, nem riad vissza a bombasztikus elemek túlhangsúlyozásától és a (túl)áradóan lírai részek fokozásától sem. Csajkovszkij esetében ez egyáltalán nem hátrány.

Vokális művek

2007-03-09
-- zéta --

A Hungaroton ezúttal a művésznő német repertoárjából válogatott, s ez további adalék lehet a Sass-rejtély megoldásához. Miről is van szó? Sass Sylvia meglepően rövid operai pályájáról.

Hangszeres művek

2007-03-08
--dni--

Nagyon tetszik, amit hallok, de amiben igazán nagy, az nem a muzikalitása, vagy a technikája - hanem az egyénisége. Horowitz tényleg az utolsó nagy bölény volt abból a fajtából.

Vokális művek

2007-03-07
-Johanna-

Az első pillanattól kezdve érezhető, hogy gyönyörű felvétel birtokába jutottunk. Az előadók eszményi egységet alkotnak, Pergolesi harmóniái és dallamívei rendkívüli kifejezőerővel születnek meg.

Filmek

2007-03-05
-Szilgyo-

DVD-k sora bizonyítja, hogy mit is szeret a Met közönsége: pazar kosztümöket és díszleteket, konzervatív ízlésvilágú rendezőket, James Levine-t és eszményien szóló zenekarát, mindenek felett pedig énekes-sztárokat nagy számban. Jean-Pierre Ponnelle Rossini-rendezése kicsit megkavarja a fenti képletet.

Egyéb

2007-03-02
-Varga Péter-

Jó ötlet az eredeti vokális művek és a Bakfark-átiratok társítása, és jók az előadók is: a Voces Aequales stílusosan prezentálja a kórusműveket, és adva van egy kiváló lantos, úgy hívják: Győri István.

Hangszeres művek

2007-03-01
-Balázs Miklós-

Janine Jansen figyelemreméltó eredményeket produkál. Hegedülése feszültséggel teli, energikus, sőt helyenként vehemensen meglóduló, mégis ízlésesen tagolt és szépen formált.

Könyvek

2007-02-26
-- zéta --

Míg Tallián Tibor esszéi az 1995 és 2004 közötti időszakot mutatják be, addig Kertész Iván sokkal rövidebb cikkeinek sora 1963-tól egészen napjainkig ível. Közös pont, hogy mindketten kerek évfordulót (60, illetve 75) ültek a közelmúltban, így életművük egyfajta összegzéseként is felfoghatjuk a megjelent köteteket.

Filmek

2007-02-23
-Varga Péter-

A kísérőfüzet a film alapjául szolgáló, 1975. december 20-i zürichi bemutatót aposztrofálja zenetörténeti eseménynek, ami mindenképpen túlzás, legyen az 1607. február 24-i első előadásé ez a dicsőség. Viszont a három évtizeddel ezelőtti színrevitel mindenképpen operaelőadás-történeti jelentőségű esemény volt.

Kamara

2007-02-22
-Johanna-

Azt nem mondanám, hogy ezek a hegedű-brácsa duók rendkívüli mélységűek, vagy kifejezetten zseniálisak volnának, de egytől egyig nagyszerűen megkomponált, élvezetes muzsikák.

Filmek

2007-02-16
-Balázs Miklós-

Az énekesek láthatóan minden igyekezetükkel a Muti-féle zenei koncepcióba való illeszkedést szolgálják, ez azonban nem mindig könnyű. Szerencsére olyan énekművészekről van szó, akik állják a sarat, hanggal is győzik, bár talán egyiküknél-másikuknál ez a túldimenzionált hangvétel lesz egy kicsit terhes a számomra.

Könyvek

2007-02-15
-Johanna-

Igazán értékes, nagy formátumú alkotás a Corvina könyvkiadó szóban forgó újdonsága. Akár a képzőművészet, akár a muzsika szerelmesei olvasgatják, egyaránt találhatnak benne izgalmas, különleges ismereteket.

Hangszeres művek

2007-02-14
-SzJ-

Nem állítom, hogy ez a lemez százszázalékosan a van, de minek kategóriába tartozik, mindazonáltal jórészt olyan művek hallhatók rajta, amelyeket különösebb hezitálás nélkül nevezhetünk resztliknek.

Vokális művek

2007-02-13
-BaCi-

Garanča 17 évesen még Whitney Houston, Mariah Carey nyomdokain szeretett volna haladni. Aztán a lehetőségekhez mérten átszabta álmait, és Joan Sutherland személyében új példaképet választott.

Szimfonikus művek

2007-02-09
-- zéta --

Már elsőre feltűnik a rendkívüli plaszticitással kidolgozott zenekari hangzás, s a tudatos építkezés, ami Strauss muzsikájának oly fontos kelléke. És ami oly sokszor hibádzik műveinek interpretációiból.

Filmek

2007-02-08
-Kerékgyártó György-

Örömteli esemény, hogy a Muzsikás végre DVD-vel rukkolt elő, amelyen egy fontos koncertjének anyagát teszi közzé: a 2004. október 11-én a Zeneakadémián rögzített hangversenyt, amelyet Kodály, Bartók és Dohnányi előtt tisztelegve adott Sebestyén Mártával és a Danubia Szimfonikus Zenekarral közösen.

Hangszeres művek

2007-02-07
-Balázs Miklós-

Megpróbálok valahogy fogást találni a produkción, de a Hungaroton Chopin-összkiadásának e lemezén sorjázó briliáns valcerek között hiába igyekszem említést követelő hibákra bukkanni.

A lapunkban megjelent szövegek a Café Momus, vagy a szerző kizárólagos szellemi tulajdonát képezik és szerzői jog védi őket.
A szerkesztőség külön, írásos engedélye nélkül mindennemű (részben vagy egészben történő) sokszorosításuk, felhasználásuk, kiadásuk és terjesztésük tilos.