Bejelentkezés Regisztráció

Bemutatjuk

Opera

2007-04-06
-- zéta --

A chieti Marrucino Színházban 2004-ben rögzített produkció egyetlen igazán ismert nevet sem tartalmaz, úgymond sztárt még kevésbé, s az előadás nyelve olasz - az eredmény viszont kitűnő.

Filmek

2007-04-05
-- dni --

Ez a dokumentumfilm - én legalábbis úgy érzem - nem tanít, nem okosít, és természetesen végképp nem okoskodik. Rengeteg fontos információ hangzik el, sok mindennek világosabb a háttere, de a közlés elsősorban mégsem intellektuális. Az érzelmi hatás elementáris! A rég látott baráttal való találkozás, a hazatérés öröme.

Kamara

2007-04-04
-BaCi-

Hallatszik, hogy semmi probléma a stílusismerettel, csak éppen az előadók maguk is tudják, hogy a karjukban lévő, megszokott, \"magyar\" stílusú mozdulatok nem ehhez a zenéhez valók.

Filmek

2007-04-03
-Balázs Miklós-

Nem kérdés, hogy ebben az előadásban a két főszereplőn túl is minden együtt van, ami a jó vígoperához kell: a maga nemében ötletes rendezés, tetszetős díszletezés és jelmez; és persze a briliáns szereposztás, mely Netrebkón és Villazónon kívül még Leo Nuccit és Ildebrando D\'Arcangelót is felvonultatja.

Szimfonikus művek

2007-03-30
-Johanna-

Tessarini 1748-ban megjelentetett rövid szimfóniácskáiban gyakran fedezhetünk fel barokkos elemeket, hatásokat, ugyanakkor mindvégig feltűnik, hogy itt valami egészen új van születőben.

Vokális művek

2007-03-29
-- zéta --

A lemez a hangzatos Homage the Age of the Diva címet viseli - Fleming e CD-jén nagy pályatársnőire, Emmy Destinre, Maria Jeritzára, Gerardine Farrarra és a többiekre emlékezik.

Szimfonikus művek

2007-03-27
-BaCi-

Az előadást leginkább a \"hagyományos\" szóval tudnám jellemezni. Minden és mindenki a helyén van, a tempók megfelelnek a mahleri utasításoknak, az összhatás pedig a mahleri világképnek.

Vokális művek

2007-03-22
-Balázs Miklós-

Barenboimtól most is a nagyvonalú, de figyelmes formakezelésre számíthatunk: a sohasem megingó struktúra biztonságára, a vokális és hangszeres szólamok pontos és kidolgozott arányára.

Filmek

2007-03-21
-Varga Péter-

Zürichben a Poppea 1977. januári bemutatója után novemberben vitték színre az Ulissét, utolsóként a Monteverdi-sorozatban. Talán pont azért, mert ez a legkevesebbre értékelt a három fennmaradt opera közül. De ennek nem a zenéje miatt kell így lennie, a történet maga az, amely nem akar igazán drámaian folyni.

Szimfonikus művek

2007-03-20
-Szilgyo-

A négy, jól megpakolt CD-n a szimfóniák mindegyike élményszerűen szól, a hegedűverseny felvétele is jól sikerült, a zenekari játék precíz és kimunkált - érzékeny és szép az egész album.

Hangszeres művek

2007-03-16
-Johanna-

Rendkívül érett, letisztult muzsikálás ez, a zenekar hangzása hajlékonyan illeszkedik a szólistáéhoz, Repin elmélyült hegedülését a zenekar Menuhin keze alatt végtelen empátiával követi.

Szimfonikus művek

2007-03-14
-Szilgyo-

Pappano szenvedélyes muzsikus, nem riad vissza a bombasztikus elemek túlhangsúlyozásától és a (túl)áradóan lírai részek fokozásától sem. Csajkovszkij esetében ez egyáltalán nem hátrány.

Vokális művek

2007-03-09
-- zéta --

A Hungaroton ezúttal a művésznő német repertoárjából válogatott, s ez további adalék lehet a Sass-rejtély megoldásához. Miről is van szó? Sass Sylvia meglepően rövid operai pályájáról.

Hangszeres művek

2007-03-08
--dni--

Nagyon tetszik, amit hallok, de amiben igazán nagy, az nem a muzikalitása, vagy a technikája - hanem az egyénisége. Horowitz tényleg az utolsó nagy bölény volt abból a fajtából.

Vokális művek

2007-03-07
-Johanna-

Az első pillanattól kezdve érezhető, hogy gyönyörű felvétel birtokába jutottunk. Az előadók eszményi egységet alkotnak, Pergolesi harmóniái és dallamívei rendkívüli kifejezőerővel születnek meg.

Filmek

2007-03-05
-Szilgyo-

DVD-k sora bizonyítja, hogy mit is szeret a Met közönsége: pazar kosztümöket és díszleteket, konzervatív ízlésvilágú rendezőket, James Levine-t és eszményien szóló zenekarát, mindenek felett pedig énekes-sztárokat nagy számban. Jean-Pierre Ponnelle Rossini-rendezése kicsit megkavarja a fenti képletet.

Egyéb

2007-03-02
-Varga Péter-

Jó ötlet az eredeti vokális művek és a Bakfark-átiratok társítása, és jók az előadók is: a Voces Aequales stílusosan prezentálja a kórusműveket, és adva van egy kiváló lantos, úgy hívják: Győri István.

Hangszeres művek

2007-03-01
-Balázs Miklós-

Janine Jansen figyelemreméltó eredményeket produkál. Hegedülése feszültséggel teli, energikus, sőt helyenként vehemensen meglóduló, mégis ízlésesen tagolt és szépen formált.

Könyvek

2007-02-26
-- zéta --

Míg Tallián Tibor esszéi az 1995 és 2004 közötti időszakot mutatják be, addig Kertész Iván sokkal rövidebb cikkeinek sora 1963-tól egészen napjainkig ível. Közös pont, hogy mindketten kerek évfordulót (60, illetve 75) ültek a közelmúltban, így életművük egyfajta összegzéseként is felfoghatjuk a megjelent köteteket.

Filmek

2007-02-23
-Varga Péter-

A kísérőfüzet a film alapjául szolgáló, 1975. december 20-i zürichi bemutatót aposztrofálja zenetörténeti eseménynek, ami mindenképpen túlzás, legyen az 1607. február 24-i első előadásé ez a dicsőség. Viszont a három évtizeddel ezelőtti színrevitel mindenképpen operaelőadás-történeti jelentőségű esemény volt.

A lapunkban megjelent szövegek a Café Momus, vagy a szerző kizárólagos szellemi tulajdonát képezik és szerzői jog védi őket.
A szerkesztőség külön, írásos engedélye nélkül mindennemű (részben vagy egészben történő) sokszorosításuk, felhasználásuk, kiadásuk és terjesztésük tilos.