Bejelentkezés Regisztráció

Bemutatjuk

Kamara

2007-02-22
-Johanna-

Azt nem mondanám, hogy ezek a hegedű-brácsa duók rendkívüli mélységűek, vagy kifejezetten zseniálisak volnának, de egytől egyig nagyszerűen megkomponált, élvezetes muzsikák.

Filmek

2007-02-16
-Balázs Miklós-

Az énekesek láthatóan minden igyekezetükkel a Muti-féle zenei koncepcióba való illeszkedést szolgálják, ez azonban nem mindig könnyű. Szerencsére olyan énekművészekről van szó, akik állják a sarat, hanggal is győzik, bár talán egyiküknél-másikuknál ez a túldimenzionált hangvétel lesz egy kicsit terhes a számomra.

Könyvek

2007-02-15
-Johanna-

Igazán értékes, nagy formátumú alkotás a Corvina könyvkiadó szóban forgó újdonsága. Akár a képzőművészet, akár a muzsika szerelmesei olvasgatják, egyaránt találhatnak benne izgalmas, különleges ismereteket.

Hangszeres művek

2007-02-14
-SzJ-

Nem állítom, hogy ez a lemez százszázalékosan a van, de minek kategóriába tartozik, mindazonáltal jórészt olyan művek hallhatók rajta, amelyeket különösebb hezitálás nélkül nevezhetünk resztliknek.

Vokális művek

2007-02-13
-BaCi-

Garanča 17 évesen még Whitney Houston, Mariah Carey nyomdokain szeretett volna haladni. Aztán a lehetőségekhez mérten átszabta álmait, és Joan Sutherland személyében új példaképet választott.

Szimfonikus művek

2007-02-09
-- zéta --

Már elsőre feltűnik a rendkívüli plaszticitással kidolgozott zenekari hangzás, s a tudatos építkezés, ami Strauss muzsikájának oly fontos kelléke. És ami oly sokszor hibádzik műveinek interpretációiból.

Filmek

2007-02-08
-Kerékgyártó György-

Örömteli esemény, hogy a Muzsikás végre DVD-vel rukkolt elő, amelyen egy fontos koncertjének anyagát teszi közzé: a 2004. október 11-én a Zeneakadémián rögzített hangversenyt, amelyet Kodály, Bartók és Dohnányi előtt tisztelegve adott Sebestyén Mártával és a Danubia Szimfonikus Zenekarral közösen.

Hangszeres művek

2007-02-07
-Balázs Miklós-

Megpróbálok valahogy fogást találni a produkción, de a Hungaroton Chopin-összkiadásának e lemezén sorjázó briliáns valcerek között hiába igyekszem említést követelő hibákra bukkanni.

Könyvek

2007-02-06
-- zéta --

Petrovics Emil megírta pályatársakat, családtagokat, jó barátokat és ellenségeket nem kímélő memoárjának első felét, jelen sorok írója pedig kajánul gondol arra, hogy a kulturális élet prominenseinek bizony az elkövetkezendőkben is napi gyakorisággal kell jó képet vágniuk Petrovicshoz, s egyben úgy tenniük, mintha nem olvasták volna a könyvét.

Jazz

2007-02-05
-Flór Gábor-

Aki úgy vesz / nem vesz lemezt, hogy belehallgat az első taktusokba, az ebben az esetben mindenképpen \"pórul jár\": ha nyálrémet akar, és megveszi, azért, ha meg jazzt akar, és nem veszi, azért.

Vokális művek

2007-02-01
-- zéta --

A lemez a világhírű énekesnő 1937 és \'40 közötti hangfelvételeiből válogat. Legtöbbjük annakidején meg is jelent 78-as lemezen, de némelyik a stúdióban aludta álmát ez idáig.

Könyvek

2007-01-30
-- zéta --

A jóval négy kilogramm feletti, kilencszáz oldalt meghaladó alkotás nem kevesebbet ígér, mint e mesés és varázslatos műfaj teljesen naprakész, átfogó és részletes elemzését. Persze itt is vannak hiányok, de a kifogások eltörpülnek a feladat nagyszerűsége és a kivitelezés magas színvonala mellett.

Szimfonikus művek

2007-01-29
-- dni --

A XX. század zenei kísérletezéseihez képest a Ligeti-életmű már a végeredmény, a kész találmány. A hosszú sivatagi gyalogtúra után ismét itt van a hiányérzet nélküli, totális zene.

Opera

2007-01-26
-Balázs Miklós-

Meggyőződésem, hogy Schönberg a XX. század egyik legjelentősebb operáját írta meg, s ehhez képest az eddig forgalomba került mintegy fél tucat hanglemez szégyenteljesen kevésnek tűnik.

Könyvek

2007-01-25
-Flór Gábor-

Amerikai szerzők által készített amerikai műről van szó, így nem meglepő, hogy a cím lényegében az amerikai jazz történetét takarja. Mindamellett a könyv letehetetlen (azaz, méreténél fogva inkább abbahagyhatatlan), és minden hibája ellenére hiánypótló alkotás, az utóbbi évek legszebb jazztörténeti kiadványa.

Vokális művek

2007-01-24
-- zéta --

Ha végighallgatjuk a két CD-t, a címet egy cseppet sem gondoljuk nagyképűnek. Inkább természetesnek. Szerezzék meg ezt a lemezt, és - ha ez még nem történt volna meg - váljanak rajongóvá!

Hangszeres művek

2007-01-23
-Johanna-

Állítólag Gieseking nagyon ritkán gyakorolt a zongorán, helyette inkább csak fejben. Ült a partitúra fölött, elképzelte a hangzást, aztán egy idő után hibátlanul lejátszotta a művet.

Szimfonikus művek

2007-01-22
-Varga Péter-

Ezek a notturnók (melyek tulajdonképpen divertimentók, csak éppen este tizenegy után játszandók) nem egy olyan kismesterre utalnak, aki mellett csak úgy szó nélkül el lehetne menni.

Szimfonikus művek

2007-01-19
-Johanna-

Furcsa módon, dacára a hagyományos formáknak, az ismerősen csengő fordulatoknak, Gounod muzsikája nem unalmas, nem tűnik elcsépeltnek sem, van benne valami újszerű, egyéni íz.

Kamara

2007-01-16
-BaCi-

Valaki mindig tudja, hogy mi a helyes út. A Chopinben inkább Luganszkij, a Rahmanyinovban inkább Knyazev. A másik pedig nem vitatkozik, hanem elfogadja társát vezetőnek.

A lapunkban megjelent szövegek a Café Momus, vagy a szerző kizárólagos szellemi tulajdonát képezik és szerzői jog védi őket.
A szerkesztőség külön, írásos engedélye nélkül mindennemű (részben vagy egészben történő) sokszorosításuk, felhasználásuk, kiadásuk és terjesztésük tilos.