Bejelentkezés Regisztráció

Bemutatjuk

Filmek

2007-01-02
-Szilgyo-

Mélyen tisztelt Ruzicka Úr, Kedves Peter! Fel vagyok háborodva ezen a Mozart-revün, amit ti Szöktetés címén adtok, és a lemondásodat fontolgatom! Ha megteszi más, annál jobb. Hol van a török kolorit, hol a kelet mesés varázsa, és mindenekelőtt hol a fenében van Szelim pasa? Megmondom én: nincs sehol se!

Szimfonikus művek

2006-12-29
-Balázs Miklós-

Bár Bruno Walter a 8. szimfónia kapcsán jegyezte meg tréfásan: \"symphony from the Old World\", ezt a bon mot-ját akár az egész, az \"Újvilág\"-ot megelőző szimfóniaciklusra kivetíthetjük.

Vokális művek

2006-12-27
-BaCi-

Luigi Denza külhonban csinálta meg karrierjét; a viktoriánus Anglia szalonjainak látogatói élvezték a nápolyi dalt, mint saját hőn szeretett balladjaiknak egyik legközelebbi rokonát.

Filmek

2006-12-22
-Heiner Lajos-

Wilhelm Kienzl nevét ma kevés zenebarát ismeri, elsősorban olyan lemezgyűjtők, akik historikus felvételek iránt érdeklődnek, hiszen az opera egy-egy részlete a múlt század elejének sellakkorongjain gyakori vendég volt. Számos kompozíciója, köztük kilenc operája közül egyértelműen A bibliás ember a leghíresebb.

Vokális művek

2006-12-21
-Balázs Miklós-

Fried Péternek ez már járt. Megannyi operai és koncertsiker, számos hazai és külföldi diadal, elragadtatott kritikák és lelkes közönségováció után éppen itt volt az ideje egy szólólemeznek.

Könyvek

2006-12-20
-Heiner Lajos-

A kötet a II. világháború előtti kezdeti éveket ismerteti először, majd szól a felújításról, és az idő előrehaladtával egyre részletesebben számol be a produkciókról. Az Adattárban valamennyi színre került darab teljes szereposztása megtalálható (még az Aida-előadások Hírvivőjének személyét is megtudhatjuk), s a könyv alapos névmutatóval zárul.

Vokális művek

2006-12-19
-Johanna-

Miközben komoly emberek vitáznak arról, mitől is korhű a korhű előadás, jön ez a Sting, Dowland-dalokat kezd énekelgetni, ráadásul még lantolni is megtanul, és nem átallja mindezt lemezre is venni.

Filmek

2006-12-15
-- zéta --

Még nincs két esztendeje, hogy megjelent Rost Andrea pazar Mozart-lemeze, melyen a Figaro házassága és a Don Giovanni hősnőinek áriáit szedte csokorba. S most itt van a DVD-n egy jóval szűkebb válogatás (operánként két-két ária) az említett zenei anyagból. Afféle klipek komolyzenei köntösben.

Opera

2006-12-14
-Varga Péter-

A Hollandia élő klasszikusának számító Louis Andriessen tényleg nagy mester. Muzsikája szép, élvezhető, kifejező. Peter Greenaway-jel közösen készített operáját 1999-ben mutatták be.

Filmek

2006-12-13
-Balázs Miklós-

Az idei Salzburgi Ünnepi Játékokon Ursel Herrmann és Karl-Ernst Herrmann rendezésében került színre a Cosi fan tutte. Nem kimondottan látványos, vagy ötletgazdag, de korrekt megoldásokat kínáló, kereken \"megrajzolt\", világos kontúrokat kereső produkció ez, nem mellesleg igen jó képességű énekművészekkel.

Vokális művek

2006-12-11
-- zéta --

Verdi, Puccini, Bellini és Mozart után Netrebko most anyanyelvi felségterületre óvakodott, e lemezén orosz komponisták áriáit, operajeleneteit, dalait, románcait énekli.

Vokális művek

2006-12-08
-- zéta --

A Hungaroton kincsestárából most egy újabb lemeznyi anyag került ki: az 1960 és 1987 között készült felvételeken neves magyar előadók tolmácsolásában hallhatjuk Verdi legismertebb tenoráriáit.

Hangszeres művek

2006-12-07
-Balázs Miklós-

Hogy zavaró-e a címben említett, szinte az egész műsoron végiglebegő melankolikus attitűd? Igazából nem. Mégis furcsának tűnik néha, mert jómagam e műveket nem okvetlenül így képzelem.

Filmek

2006-12-05
-Szilgyo-

Martin Kusej salzburgi rendezése sajátosan stilizálja a Don Juan-mítoszt. A rendezőt bevallva-bevallatlan nem érdekli a kicsapongó nőfaló történetéhez tapadt számtalan klisé: antihősének immoralitása minden képzeletet felülmúló, a körülötte lévők pedig a teljes illúzióvesztés állapotában leledznek.

Szimfonikus művek

2006-12-04
-Windhager Károly-

Laurent Petitgirard zeneszerzői pályája igen jelentősnek mondható, amennyiben 150 filmzene, valamint 20 hagyományos hangversenypódiumra írt alkotás áll mögötte.

Vokális művek

2006-11-30
-BaCi-

Mit tesz egy énekesnő, ha kis költségvetésű lemezt szeretne készíteni? Keres egy jó zongoristát és egy dalszerzőt. Létai Kiss Gabriella Hauser Adrienne-t és Franckot választotta. Jól döntött.

Filmek

2006-11-29
-Szilgyo-

Christoph Marthaler keze nyomán csuda egy Figaro született. Az egész előadás nyakon van öntve egy ironikus-abszurd szósszal, amely különleges, nehezen feledhető ízt kölcsönöz a produkciónak, és mindemellett a zenei megvalósítás sem szenved csorbát. Számomra ez a Mozart-év eddigi legkellemesebb meglepetése.

Filmek

2006-11-23
-- zéta --

A posztromantika talán legszebb oratóriumának előadása látható ezen a DVD-n. Nagy szerencséje van annak, aki e felvételről ismerheti meg e művet. A karmester, Andrew Davis biztos kézzel, a darabhoz illő nagy formák iránti fogékonysággal irányítja a produkciót. Áhítatos pillanatokat és mély gondolatokat varázsol elénk.

Könyvek

2006-11-21
-SzJ-

Tojásból kikelő hegedű, verekedő zongora, Rimszkij nevű klarinét (és Korszakov nevű szaxofon), hangjegylovaglás a cirkuszban… - egyéni hangvételű és látványvilágú mesekönyv.

Kamara

2006-11-20
-Johanna-

Ries zenéjében erőteljesen érezhető Beethoven hatása, összekeverni azért mégsem lehet a két szerzőt. A lemeznek köszönhetően egy tisztességes mesterember muzsikáját ismerhetjük meg.

A lapunkban megjelent szövegek a Café Momus, vagy a szerző kizárólagos szellemi tulajdonát képezik és szerzői jog védi őket.
A szerkesztőség külön, írásos engedélye nélkül mindennemű (részben vagy egészben történő) sokszorosításuk, felhasználásuk, kiadásuk és terjesztésük tilos.