Bejelentkezés Regisztráció

Bemutatjuk

Egyéb

2007-01-15
-Balázs Miklós-

Hegedűversenyek és a hat Brandenburgi korrekt előadásban, zseniális Goldberg variációk, és egy rettenetes orgonalemez. Négy az egyhez - tulajdonképpen nem is rossz arány.

Hangszeres művek

2007-01-12
-Varga Péter-

Aki e darabok előadására vállalkozik, egyrészt félelmetes Liszt-művekkel kell megbirkóznia, másrészt - és sokkal inkább - ennek során Beethoven szellemiségét kell megőriznie.

Vokális művek

2007-01-11
-- zéta --

A Hungaroton újabb kiadvánnyal lepte meg tavaly év végén Simándy József rajongóit - a lemez kilenc opera egy-egy részletével mutatja be a kivételes tenorista nagy ívű pályáját.

Opera

2007-01-09
-Varga Péter-

Talán a nem igazán összeszokott zenekar kisebb gyengeségeket mutat néha, de mindent összevetve az egyik legszebb Händel-opera nagyon ajánlható megszólaltatását hallhatjuk.

Filmek

2007-01-08
-Johanna-

A borítón Harnoncourt látható, lángvöröses harci fényben, kissé \"bétóvenesre fotosopolva\". Ehhez képest a filmen pont két olyan Beethoven-szimfónia csendül fel, melyek a szerző felszabadultabb, tréfásabb, humorosabb oldalát mutatják meg, a rá már kissé túlságosan is jellemzőnek tartott patetikus, küzdelmes arca helyett.

Filmek

2007-01-05
-- zéta --

Tulajdonképpen meglepő, de a filmművészet a maga évszázados menetelése során alig-alig akadt össze a mégoly látványos lehetőségeket rejtő operaművészettel. A remekművek rövid sorát most kiegészíthetjük Borisz Arapetjan Norma-filmjével, melyben a rendkívüli rendezés mellé hibátlan zenei teljesítmény társul.

Könyvek

2007-01-04
-Heiner Lajos-

Tartok attól, hogy keveseknek mond valamit Kass neve. Nem egy \"sztárolt\", nem egy \"reklámozott\" művész. A Tragédiához készített rézkarcai felejthetetlenek. Ezekből is válogat a kötet. Ám - számomra legalábbis - még emlékezetesebbek a Bartók- és Kodály-darabokhoz, a Kékszakállúhoz és a Psalmushoz készített illusztrációsorozatok.

Hangszeres művek

2007-01-03
-Johanna-

A kitűnő csellista ismét olyan szerzővel ismertet meg bennünket, akinek a nevével nem túl gyakran találkozhattunk eddig a koncertműsorok ajánlatában, pedig igazán érdemes egy kicsit foglalkozni vele.

Filmek

2007-01-02
-Szilgyo-

Mélyen tisztelt Ruzicka Úr, Kedves Peter! Fel vagyok háborodva ezen a Mozart-revün, amit ti Szöktetés címén adtok, és a lemondásodat fontolgatom! Ha megteszi más, annál jobb. Hol van a török kolorit, hol a kelet mesés varázsa, és mindenekelőtt hol a fenében van Szelim pasa? Megmondom én: nincs sehol se!

Szimfonikus művek

2006-12-29
-Balázs Miklós-

Bár Bruno Walter a 8. szimfónia kapcsán jegyezte meg tréfásan: \"symphony from the Old World\", ezt a bon mot-ját akár az egész, az \"Újvilág\"-ot megelőző szimfóniaciklusra kivetíthetjük.

Vokális művek

2006-12-27
-BaCi-

Luigi Denza külhonban csinálta meg karrierjét; a viktoriánus Anglia szalonjainak látogatói élvezték a nápolyi dalt, mint saját hőn szeretett balladjaiknak egyik legközelebbi rokonát.

Filmek

2006-12-22
-Heiner Lajos-

Wilhelm Kienzl nevét ma kevés zenebarát ismeri, elsősorban olyan lemezgyűjtők, akik historikus felvételek iránt érdeklődnek, hiszen az opera egy-egy részlete a múlt század elejének sellakkorongjain gyakori vendég volt. Számos kompozíciója, köztük kilenc operája közül egyértelműen A bibliás ember a leghíresebb.

Vokális művek

2006-12-21
-Balázs Miklós-

Fried Péternek ez már járt. Megannyi operai és koncertsiker, számos hazai és külföldi diadal, elragadtatott kritikák és lelkes közönségováció után éppen itt volt az ideje egy szólólemeznek.

Könyvek

2006-12-20
-Heiner Lajos-

A kötet a II. világháború előtti kezdeti éveket ismerteti először, majd szól a felújításról, és az idő előrehaladtával egyre részletesebben számol be a produkciókról. Az Adattárban valamennyi színre került darab teljes szereposztása megtalálható (még az Aida-előadások Hírvivőjének személyét is megtudhatjuk), s a könyv alapos névmutatóval zárul.

Vokális művek

2006-12-19
-Johanna-

Miközben komoly emberek vitáznak arról, mitől is korhű a korhű előadás, jön ez a Sting, Dowland-dalokat kezd énekelgetni, ráadásul még lantolni is megtanul, és nem átallja mindezt lemezre is venni.

Filmek

2006-12-15
-- zéta --

Még nincs két esztendeje, hogy megjelent Rost Andrea pazar Mozart-lemeze, melyen a Figaro házassága és a Don Giovanni hősnőinek áriáit szedte csokorba. S most itt van a DVD-n egy jóval szűkebb válogatás (operánként két-két ária) az említett zenei anyagból. Afféle klipek komolyzenei köntösben.

Opera

2006-12-14
-Varga Péter-

A Hollandia élő klasszikusának számító Louis Andriessen tényleg nagy mester. Muzsikája szép, élvezhető, kifejező. Peter Greenaway-jel közösen készített operáját 1999-ben mutatták be.

Filmek

2006-12-13
-Balázs Miklós-

Az idei Salzburgi Ünnepi Játékokon Ursel Herrmann és Karl-Ernst Herrmann rendezésében került színre a Cosi fan tutte. Nem kimondottan látványos, vagy ötletgazdag, de korrekt megoldásokat kínáló, kereken \"megrajzolt\", világos kontúrokat kereső produkció ez, nem mellesleg igen jó képességű énekművészekkel.

Vokális művek

2006-12-11
-- zéta --

Verdi, Puccini, Bellini és Mozart után Netrebko most anyanyelvi felségterületre óvakodott, e lemezén orosz komponisták áriáit, operajeleneteit, dalait, románcait énekli.

Vokális művek

2006-12-08
-- zéta --

A Hungaroton kincsestárából most egy újabb lemeznyi anyag került ki: az 1960 és 1987 között készült felvételeken neves magyar előadók tolmácsolásában hallhatjuk Verdi legismertebb tenoráriáit.

A lapunkban megjelent szövegek a Café Momus, vagy a szerző kizárólagos szellemi tulajdonát képezik és szerzői jog védi őket.
A szerkesztőség külön, írásos engedélye nélkül mindennemű (részben vagy egészben történő) sokszorosításuk, felhasználásuk, kiadásuk és terjesztésük tilos.