Bejelentkezés Regisztráció

Könyvek

Szemgyönyörködtetésre (Kass János: Triptichon)

2007-01-04 07:07:00 Heiner Lajos

\"Kass KASS JÁNOS: Triptichon
300 számozott példányban, díszdobozos kivitelben
120 oldal
30 000 Ft
Mozaik Kiadó
2005

Valamiképpen úgy vagyok a könyvekkel is, mint a zenékkel.
Ülhetnek lelkem legmélyén, lehetnek szívem legtitkosabb, mások számára feltáratlan, feltárhatatlan rekeszében, és mégsem merek velük gyakran találkozni - ha most meghallgatnám Mahler Kilencedikjét, elolvasnám Hrabaltól a Túlságosan zajos magányt, megpusztulnék.
Mások mindennapi barátaim, elsimogatok egy-egy Ladányi-, avagy Juhász Gyula-verset, a polcon egy Walteres Mozarttal, vagy Toscaninis Verdivel szemezek, hogy aztán Václav Neumann egy Dvorák-felvételét tegyem fel.

És aztán vannak a - vannak a, hogy is mondjam, a bekategorizálhatatlanok, az észérvekkel nem minősíthetőek, a megmagyarázhatatlanok.
Mint ez a kiadvány is.
A Jézuska tette a fa alá Kass János kötetét.
Triptichon.
Illusztrációk a Tragédiához, a Kékszakállúhoz, a Psalmushoz.

Tartok attól, hogy keveseknek mond valamit Kass neve.
Nem egy \"sztárolt\", nem egy \"reklámozott\" művész.
Ha valaki járt Alsósztregován, a Madách-múzeumban, egy életre megjegyzi, ki is ő. A Tragédiához készített rézkarcai felejthetetlenek.
Ezekből is válogat a kötet.

Ám - számomra legalábbis - még emlékezetesebbek a Bartók- és Kodály-darabokhoz készített illusztrációsorozatok. Itt nem a Kékszakállú az Enigmatikus, hanem Judit, gótikus-karcsútemplomtornyos-rózsaablakos lény.
És a Psalmus-visszatükröződés. A szenvedés, a kínlódás, a töprengés rajzi metaforái, a Zsoltáros, mint egy sarki koldus, és ő, mint a tehetetlen lázadó, és ismét ő, Isten tenyerén (\"ha egy kevéssé megkeseríted…\"), s legvégül szinte Pimenként - döbbenetes, gyomrot öklöző képsorok.
\"Szépet adni a szépre vágyónak, kibeszélni a bánatot, tanúja lenni a kornak, krónikásai vagyunk korunknak\" - rövid idézet Kass könyvbeli ars poeticájából.

Talán sose vetünk oly komolyan számot magunkkal, a múltunkkal, mint karácsony-újév táján. Emlékezünk az előző december óta eltávozottakra, siratjuk őket, és kicsit már magunkat is.
Szemet gyönyörködtető ez a könyv. És hihetetlenül felkavaró.
Talán egy év múlva belelapozok.

\"Psalmus\"


A lapunkban megjelent szövegek a Café Momus, vagy a szerző kizárólagos szellemi tulajdonát képezik és szerzői jog védi őket.
A szerkesztőség külön, írásos engedélye nélkül mindennemű (részben vagy egészben történő) sokszorosításuk, felhasználásuk, kiadásuk és terjesztésük tilos.