Bejelentkezés Regisztráció

Filmek

A jókedvű Beethoven (6. & 8. szimfónia / Harnoncourt)

2007-01-08 06:55:00 Johanna

\"6. BEETHOVEN:
Symphony No.8 in F major
Symphony No.6 in F major
The making of the Symphonies - Preparing Symphonies Nos.1-8

The Chamber Orchestra of Europe
Nikolaus Harnoncourt

Warner Classics
45099 11202

A Warner Classics új DVD-je igen titokzatos kiadvány. Kísérőfüzet például egyáltalán nem tartozik hozzá, viszont a borító sokat sejtető. Nikolaus Harnoncourt látható rajta, lángvöröses harci fényben, kissé \"bétóvenesre fotosopolva\". Ehhez képest a filmen - mely 1990-ben készült Grazban, a Stefaniensaalban - pont két olyan Beethoven-szimfónia csendül fel, melyek a szerző felszabadultabb, tréfásabb, humorosabb oldalát mutatják meg, a rá már kissé túlságosan is jellemzőnek tartott gyötrődő, patetikus, küzdelmes arca helyett.

Nyolcadik szimfóniáját a szerző ugyan többre tartotta a Hetediknél, ám a közönség körében nem aratott túl nagy sikert vele. Ez a zene csupa könnyedség, játékosság. Már az első tétel is kimondottan táncos, a második, Allegretto scherzando pedig valóban tréfás. (Állítólag Beethoven egy kánont írt Mälzel úrnak, a metronóm feltalálójának, és ez a kis egyszerű, játékos dallam képezi a tétel alapját, amely mögött a fafúvók folyamatos \"ketyegése\" emlékeztet a metronóm monoton hangjára.) A harmadik, Menüett tétel egy igazi tánc, s a finálé sem szűkölködik jókedvben. Mindezt Harnoncourt dirigálásában maradéktalanul ki is élvezhetjük, hiszen a mester igyekszik kihasználni minden lehetőséget a humor, a tréfa megjelenítésére.

A két koncertfelvétel között látható egy dokumentumfilm, melyből némi bepillantást kapunk a kilenc szimfónia próbafolyamataiba. A rokonszenves fiatalokból álló zenekar és a tagadhatatlanul szuggesztív karmester közös munkáját kimondottan érdekes nyomon követni. Az ember nyomban kedvet kap, hogy meghallgassa velük Beethoven összes szimfóniáját. (Ezt egyébként bárki meg is teheti, egy 1991-es CD-felvételről.) A próbarészletek között elhangzik néhány zenész egy-két gondolata, és Harnoncourt is mond pár mondatot magáról, a zenekarról, Beethovenről, a zenéről.

Az 1981-ben alapított, számtalan felvétellel rendelkező Európai Kamarazenekar nagyszerű csapat, lelkes, nyílt fiatalok, kitűnő technikai felkészültséggel. Nikolaus Harnoncourt mellett többek között Claudio Abbado, Sir George Solti, Paavo Berglund is dolgozott velük, s 2007-ben Schiff András, és Heinz Holliger is karmesterük lesz. Ez a remek együttes és Harnoncourt mester a Hatodik szimfóniát is ragyogóan interpretálja. Az előadás ötletgazdag, érdekes, technikailag is elsőrangú, s mire a néző a DVD végére ér, egészen biztosan a szívébe zárja majd nem csupán Beethoven kedélyesebb oldalát, de minden bizonnyal az előadókat is.


A lapunkban megjelent szövegek a Café Momus, vagy a szerző kizárólagos szellemi tulajdonát képezik és szerzői jog védi őket.
A szerkesztőség külön, írásos engedélye nélkül mindennemű (részben vagy egészben történő) sokszorosításuk, felhasználásuk, kiadásuk és terjesztésük tilos.