Bejelentkezés Regisztráció

Bemutatjuk

Hangszeres művek

2006-12-07
-Balázs Miklós-

Hogy zavaró-e a címben említett, szinte az egész műsoron végiglebegő melankolikus attitűd? Igazából nem. Mégis furcsának tűnik néha, mert jómagam e műveket nem okvetlenül így képzelem.

Filmek

2006-12-05
-Szilgyo-

Martin Kusej salzburgi rendezése sajátosan stilizálja a Don Juan-mítoszt. A rendezőt bevallva-bevallatlan nem érdekli a kicsapongó nőfaló történetéhez tapadt számtalan klisé: antihősének immoralitása minden képzeletet felülmúló, a körülötte lévők pedig a teljes illúzióvesztés állapotában leledznek.

Szimfonikus művek

2006-12-04
-Windhager Károly-

Laurent Petitgirard zeneszerzői pályája igen jelentősnek mondható, amennyiben 150 filmzene, valamint 20 hagyományos hangversenypódiumra írt alkotás áll mögötte.

Vokális művek

2006-11-30
-BaCi-

Mit tesz egy énekesnő, ha kis költségvetésű lemezt szeretne készíteni? Keres egy jó zongoristát és egy dalszerzőt. Létai Kiss Gabriella Hauser Adrienne-t és Franckot választotta. Jól döntött.

Filmek

2006-11-29
-Szilgyo-

Christoph Marthaler keze nyomán csuda egy Figaro született. Az egész előadás nyakon van öntve egy ironikus-abszurd szósszal, amely különleges, nehezen feledhető ízt kölcsönöz a produkciónak, és mindemellett a zenei megvalósítás sem szenved csorbát. Számomra ez a Mozart-év eddigi legkellemesebb meglepetése.

Filmek

2006-11-23
-- zéta --

A posztromantika talán legszebb oratóriumának előadása látható ezen a DVD-n. Nagy szerencséje van annak, aki e felvételről ismerheti meg e művet. A karmester, Andrew Davis biztos kézzel, a darabhoz illő nagy formák iránti fogékonysággal irányítja a produkciót. Áhítatos pillanatokat és mély gondolatokat varázsol elénk.

Könyvek

2006-11-21
-SzJ-

Tojásból kikelő hegedű, verekedő zongora, Rimszkij nevű klarinét (és Korszakov nevű szaxofon), hangjegylovaglás a cirkuszban… - egyéni hangvételű és látványvilágú mesekönyv.

Kamara

2006-11-20
-Johanna-

Ries zenéjében erőteljesen érezhető Beethoven hatása, összekeverni azért mégsem lehet a két szerzőt. A lemeznek köszönhetően egy tisztességes mesterember muzsikáját ismerhetjük meg.

Hangszeres művek

2006-11-17
-Balázs Miklós-

Az öt CD-n meghallgathatjuk a két \"kötelező\" zongoraversenyt, valamennyi noktürnt, balladát, prelűdöt, impromptut és keringőt - a zongoránál Bolet, Ashkenazy, Arrau és Kocsis.

Opera

2006-11-15
-- zéta --

Lenyűgözően friss, üde, szellemes és vidám muzsika, a hangszerelés pedig egyenesen zseniális. S ami fontos: egy pillanatig sem érezzük, hogy az operett alacsonyabb rendű műfaj lenne.

Kamara

2006-11-14
-Varga Péter-

A Gran Partita öt hangszeren, vonósötösök két fortepianón és fuvolás átiratokban. Bár nagyszerű előadásokat hallunk, de ami egykor házi muzsikálásra megfelelő lehetett, ma lemezen kevésnek hat.

Hangszeres művek

2006-11-13
-Johanna-

Hope nagyon tud hegedülni, meggyőzőek a futamai, lendületesen, természetes egyszerűséggel játszik, a zenekari hangzás szép, a felvétel hibátlan - csak épp Bach muzsikája válik szórakoztató zenévé.

Vokális művek

2006-11-08
-Varga Péter-

Rossi a XVII. században olyannyira az első és egyedüli volt többszólamú héber énekek közreadásában zsinagógai használatra, hogy ilyesmi csak a XIX. században fordult elő legközelebb.

Szimfonikus művek

2006-11-03
-- dni --

Egy valaha szebb napokat látott, de mára erejét vesztett bonviván versei, tanulmányai a női nemről. Weinert nem érdekelte az atonalitás, és nem hitt a dodekafóniában. A hanglemezen most kiadott divertimentók pedig arról tanúskodnak, hogy immáron saját magában sem.

Jazz

2006-10-31
-Flór Gábor-

Michel Petrucciani mindig a kedvenceim közé tartozott. Bármilyen stílusban, bárkivel játszott, dallamos, érzelemmel teli, ötletes zongorázása különleges élményt nyújtott.

Filmek

2006-10-27
-Varga Péter-

\"Egy nap, a nem távoli jövőben, egy világhatalom megkérdőjelezhetetlen vezetője látogatást tesz a Közel-Keleten, a Birodalom globális zavarainak gócpontján.\" A színpadkép pontosabban eligazít, Cézár első áriáját, amelyben ünnepelteti magát, egy olyan emelvényről énekli el, amelyen ott a címer: President of the United States.

Könyvek

2006-10-23
-Varga Péter-

1956 őszén sok zenész is elhagyta az országot. Az új és bizonytalan helyzetben megváltást jelentett számukra az emigráns zenekar, a Philharmonia Hungarica létrejötte, amely 1957-től 2001-ig működött. Szőke Cecília arra vállalkozott, hogy a nem mindennapi történetet az utolsó előtti pillanatban könyvben örökítse meg.

Hangszeres művek

2006-10-19
-Balázs Miklós-

Pollini három évtizede nem rögzített Mozart-művet. De mikor gyűrje fel ingujját a szorgos pianista, ha nem most, mikor szezonja van? Amikor mindent el lehet adni, amire a M-O-Z-A-R-T betűsort vésték.

Könyvek

2006-10-18
-- zéta --

Az első harmadban Gyémánt Csilla elemzi Karikó Teréz pályáját, a második részben Kovács Ágnes gyűjtötte csokorba a művésznő életútjának főbb állomásait, s legvégül Pacsika Emília mélyinterjúját olvashatjuk. A Tóth Attila szerkesztésében létrejött munkát számtalan kitűnő fotó kíséri - sajnos csak fekete-fehérben.

Szimfonikus művek

2006-10-17
-Szilgyo-

A felvétel technikailag tökéletes, a Budapesti Fesztiválzenekar nagyon szépen muzsikál, de talán ezeknél is fontosabb, hogy Fischer Iván vezénylésének jól felépített íve van.

A lapunkban megjelent szövegek a Café Momus, vagy a szerző kizárólagos szellemi tulajdonát képezik és szerzői jog védi őket.
A szerkesztőség külön, írásos engedélye nélkül mindennemű (részben vagy egészben történő) sokszorosításuk, felhasználásuk, kiadásuk és terjesztésük tilos.