Bejelentkezés Regisztráció

Bemutatjuk

Opera

2006-10-06
-Szilgyo-

Ez a lemez az utolsó stúdió-Ring befejező darabja, és gyanítható, hogy a lemezpiaci \"szűk nadrágszíj\" politika miatt nem is nagyon lesz újabb stúdiófelvétele a monumentális műnek.

Kamara

2006-10-05
-Balázs Miklós-

Az Egri & Pertis Zongoraduó most is a legmagasabb művészi színvonalat képviseli ebben a korunk által bántóan elhanyagolt repertoárban, a négykezes- és kétzongorás-irodalomban.

Filmek

2006-10-04
-Széphegyi-

Mike Newman nem tett mást, mint beültette a vonósnégyest egy-egy 17. illetve 18. században épült kastély szalonjába, és néhány kamerával, sok közelivel és kevés fantáziával, High Definition technikával mágnesszalagra rögzítette a playbacket. A zenei alapot a már számtalan díjat nyert, hosszan és jogosan méltatott CD-k szolgáltatták.

Opera

2006-10-03
-- zéta --

Ami azelőtt csak egy-egy jelenet erejéig tűnt fel operaszínpadon, az itt egész estés folyamat. A líra és a dráma helyett a tréfa és az irónia szűnni nem akaró keveréke fogadja a nézőt/hallgatót.

Opera

2006-09-29
-- zéta --

Bár a mű eredetileg nagy sikert aratott, s elég gyorsan elterjedt Európában, később eltűnt más Rossini-operák árnyékában. Az évszázadnyi Csipkerózsika-álomból Maria Callas élesztette föl.

Szimfonikus művek

2006-09-28
-Johanna-

A lemez eredetileg 1980-ban jelent meg. Ferencsik János és az ÁHZ neve annak idején bizonyára teljes körű garancia volt arra, hogy nem fog a kiadó nyakán maradni a készlet.

Filmek

2006-09-27
-Balázs Miklós-

A körülmények - köztük a bonus trackben gondosan dokumentált húrszakadás - mintha felmorzsolnák az apró remekműveket, pedig Berezovszikj átélt és mintaszerűen választékos előadása nyomán új értelmet nyer az eroicamente előadásmód, pontról pontra gyönyörűen formálódnak és omlanak el a briliáns karakterdarabok.

Jazz

2006-09-26
-- zéta --

Fél éve nálam van ez a lemez. Ha szerkesztőségi beszélgetéseken szóba került, igyekeztem gyorsan elterelni a témát - vártam, hogy a probléma megoldódjon magától. És lőn.

Opera

2006-09-22
-- zéta --

Karajan, aki 1965 és \'67 között rendszeresen dirigálta a művet Salzburgban, igen aprólékosan válogatta össze e \'70-es produkcióhoz az előadógárdát. És ez esetben úgy vélem, ez volt a siker záloga.

Könyvek

2006-09-20
-Varga Péter-

Talán sok, inkább zenetörténeti értesítők lapjaira tartozó adatot, eseményt ír le Braunbehrens tanulmánya, de ez mindenképpen indokolható, hiszen nem egyszerűen csak elő kellett adni egy zeneszerző történetét, és felvázolni a kort, amelyben élt, hanem egyszer s mindenkorra helyre kellett tenni félreértelmezések alapjául szolgáló tényeket.

Vokális művek

2006-09-19
--té.pé--

Orbán György darabjai addig tartanak, amíg egy gondolat megszületik, egy érzés kialakul, egy tetőpont katarzist okoz, s lecseng. S ha történetesen egyetlen lélegzet az egész, akkor annyi.

Szimfonikus művek

2006-09-15
-Balázs Miklós-

Sokan állítják, s magam sem gondolom másként: Rattle korunk jelentős dirigenseinek egyike. Az azonban kockázat nélkül megállapítható, hogy útja a Panteonba nem ezzel a cd-vel lesz burkolva.

Könyvek

2006-09-14
-SzJ-

Amióta megjelent, én még jó véleményt nem hallottam erről a könyvről. Valószínűleg azért, mert akik bírálják, sosem szoktak rosszakat mondani pályatársról, pletykálni kollégáról, egyiküket sem motiválják a piszkos anyagiak, és hát nem is értik, hogyan létezhet olyan ember, akire ez jellemző lehet. Pavarottiról meg aztán végképp nem tudnak mondani semmi becsmérlőt.

Opera

2006-09-13
-Szilgyo-

A 20. század második felében több kísérlet is történt a mű eredeti szerzői szándék szerinti átdolgozására. Ezek közül az 1970-es évekbeli, Oeser-féle változatot hallhatjuk e lemezen.

Szimfonikus művek

2006-09-12
-Balázs Miklós-

Nemrég jelent meg Rimszkij-Korszakov zenekari műveinek eddigi legteljesebb kiadása. A négy cd-n nem hallható ugyan valamennyi fontos zenekari alkotás, de a szimfonikus életmű legjava igen.

Vokális művek

2006-09-11
-- zéta --

A tizennégy, zömében a világ nagy színpadain is bemutatkozó énekest hallgatva az embernek már kezd olyan érzése lenni, hogy a múlt század első felében tenor-nagyhatalom lehettünk.

Filmek

2006-09-07
-Balázs Miklós-

Az intenzív külföldi visszhang dacára a Covent Garden és a madridi Teatro Real közös Trubadúr-produkcióját megörökítő kiadvány a magyar szakírók és sajtótermékek érdeklődését nem keltette fel, pedig meglátásom szerint illett volna beszámolni róla. Ha későn is, de most ez a pillanat is eljött.

Könyvek

2006-09-05
-SzJ-

A könyv alaptézise: a könnyűzene és komolyzene fogalmak nem képesek lefedni a valóságot, mert pontatlanok, és eleve értékítéletet hordoznak magukban; a valódi különbség a szórakoztatózenei tucattermék és az egyedi művészi alkotás között van. Ez a határ pedig nem az egyes műfajok között, hanem a műfajokon belül található.

Vokális művek

2006-08-31
-- zéta --

Verdi két nagyszabású oratóriumát Sir Georg Solti vezényli az archív felvételeken. Nem szerencsés ilyen előadások esetében nagy szavakat használni, de nem találok jobbat a megrendítőnél.

Opera

2006-08-30
-Szilgyo-

A Porgy és Bess, ahogy eddig ismertük, nem egészen ugyanaz, mint az eredeti Broadway-verzió. John Mauceri amerikai karmester most előállt az 1935-ös, úgynevezett szerzői produkciós változattal.

A lapunkban megjelent szövegek a Café Momus, vagy a szerző kizárólagos szellemi tulajdonát képezik és szerzői jog védi őket.
A szerkesztőség külön, írásos engedélye nélkül mindennemű (részben vagy egészben történő) sokszorosításuk, felhasználásuk, kiadásuk és terjesztésük tilos.