Bejelentkezés Regisztráció

Vokális művek

Árnyékban – Michael Spyres új CD-lemeze

2024-04-19 20:45:25 Heiner Lajos

Michael Spyres új lemeze Michael Spyres "In the Shadows"
Részletek Auber, Beethoven, Bellini, Marschner, Mehul, Meyerbeer, Rossini, Spontini, Wagner és Weber operáiból
km. a Jeune Choeur de Paris és a Les Talens Lyriques
vez. Christophe Rousset
Erato 5054197879821

Ha végig tekintjük e rendkívül gazdag CD – pár másodperc híján másfél órás! – műsorát, a kiadvány címe rögtön világossá válik. A Wagner előtti időszak néhány kevésbé és jobban ismert operáin át vezet el Wagner világáig, A tündérek és Rienzi egy-egy áriáján át egészen a Mein lieber Schwannig.

Wagner általában nem kedvelte a munkásságát megelőző korszak komponistáit (Meyerbeer iránt kifejezetten antipátiával viseltetett). Kivételt jelentett az ezüstkorong első műsorszáma, Étienne Méhul „oera-comique”-ján a Joseph c. operájából a címszereplő áriája. Méhult német kollégája kifejezetten kedvelte.

A CD kísérőfüzetének ismertetőjét – a tőle már korábbi lemeze alapján várhatóan – maga az énekes írta, szokásos intelligens, rövid, lényegre törő fogalmazásával. Természetesen a kísérőfüzet tartalmazza az áriák több nyelven közzétett szövegét.

Érdekes vállalkozás. Valamennyi operát legalább címéről ismertem, de a felcsendülő áriák legfeljebb felét hallottam korábban.
Tegyék szívükre a kezüket: ugye Önök sem a Hans Heilinggel kezdik valamelyik napjukon a zenehallgatást, nem A portici némával folytatják, s feltehetően nem az Agnes von Hohenstaufen lefekvés előtt utolsó zenéjük?

Számomra a legnagyobb meglepetést a Rossini-opera, az Elisabetta regina d'Inghilterra részlete szerezte. Maga a muzsika is, meg persze ahogy Spyres a sztratoszferikus magasságukban mozgó tessiturát megoldja.
A voce, mint első szólólemeze kapcsán már megismertem (itt írtunk róla: BRAVÚRA – Michael Spyres lemezéről baritenor, itt elsősorban tenor, de sötétebb színekkel.

Szégyellve ismerem be, a CD zenekarának, karmesterének még csak a nevét se hallottam korábban. Pedig több tucat lemezfelvételük van, itteni rendkívül szimpatikus muzsikálásukat hallgatva érthetően.
A muzsikusok teljes névsorát, a megfelelő hangszercsoportok ill. hangszerek alatt megtaláljuk – s ott az énekkar tagjainak névsora is – szép gesztus (magyar hangzású nevet nem láttam).

Érdekes, értékes kiadvány ez a CD – de azt hiszem leginkább a raritások kedvelőinek, illetve az énekes csodálói számára. Aki Spyres-szal ismerkedni szeretne, annak inkább korábbi, korábban hivatkozásra kerül lemezét ajánlanám.
Egy butuska hasonlattal: az olyasmi élményt jelenthet, mint egy fiatal első intim együttléte – aztán a többi „jó, de már nem új”.


A lapunkban megjelent szövegek a Café Momus, vagy a szerző kizárólagos szellemi tulajdonát képezik és szerzői jog védi őket.
A szerkesztőség külön, írásos engedélye nélkül mindennemű (részben vagy egészben történő) sokszorosításuk, felhasználásuk, kiadásuk és terjesztésük tilos.