Bejelentkezés Regisztráció

Vokális művek

BRAVÚRA – Michael Spyres lemezéről

2021-10-18 15:06:11 Heiner Lajos

Michael Spyres - Baritenor Baritenor - Michael Spyres
km. az Ochestre Philharmonique de Strasbourg
vez. Marko Letonja
Erato 0190295156664

"Mi az a baritenor? Egy valódi vokális kategória, vagy csak egy okos portmanteau? Ahogyan látni fogják, úgy hiszem, a baritenor egy elfeledett vokális jelenség, mely az opera létezése óta ott rejtőzött a kompozíciókban. A barokk kor csúcsán a 18. században a baritenorok virtuozitása és technikai merészsége rivalizált a hírhedt castratik hírnevével, sőt, meg is haladta azt."

Így kezdi Michael Spyres a CD kísérőfüzetében hosszas, nagyon okos esszéjét.

Minél többször hallgatom meg ezt a kiadványt, annál inkább elbűvöl.

Adva egy magvas, kissé világos baritonhang. Az első szám, ahol a hang értékei nyilvánvalóvá válnak, Mozart Figarojának Almaviva-áriája ("Hai giá vinta la causa").

De hallhatunk remek Verdi-tolmácsolást is - A trubadúr Luna-áriáját.

Thomas Hamletjéből egy jelenetet. A Bajazzók Prológját.

A víg özvegy, A páasztoróra, A holt város - csak randomszerűen választva néhány művet, a repertoár Spyres sokoldalúságát mutatja.

Szemben oly sok, mostanában megjelent portré-CDvel˛ a korong szerkesztése logikus, nagyjából kronológiai sorrendet követ.

Az egyik kedvencem Figaro belépője A sevillai borbélyból. Nem puristáknak való interpretáció. Akad itt falzett-éneklés és füttyszó˛ némi szabad dallamdekoráció. Ám maga ez az ária megéri, hogy meghallgassuk - az amúgy közel másfél órányi CD-t.

És a nagy kontraszt a baritonáriákkal szemben. A tenor Spyres, Az ezred lányából Tonio kavatinája, a kilenc magas C-vel. S A lonjumeaui postakocsisból Chapelou híres belépője, igen, igen! a rettegett magas D-vel.

Félreértés ne esssék: ez a voce, mint bariton, nem vetekedhet egy Cappuccilli vagy Warren hangszépségével. Ám így, összeségében, a CD imponáló.

A kísérőfüzet elsőrendű. Az operarészletek négy nyelven - amúgy különös volt az In fernem Land-ot mint Aux bords lointains-t hallani, de a francia cím mellett ott áll az "original full orchestral French version" megjelölés, nem volt időm ennek utánajárni.

Mintaszerű a zenekari kíséret. S Spyres nagyon szimpatikus - köszönetet mond számos énekesnek a múltból és jelenből, akik, ahogy fogalmazott: kikövezték az utat előtte. A listán számos név mellett ott van Battistini, Bergonzi, Melchior, de Reszke, Svanholm, Domingo.

Köszönetnyilvánítás a CD megszületését lehetővé tévő stábnak - és egészen kedves módon, családjának.

Rendkívül érdekes kiadvány a BariTenor, a borítón Spyres arcának két fele különböző színben. Nem hiányozhat az operaéneklés iránt komolyan érdeklődők gyűjteményéből.


A lapunkban megjelent szövegek a Café Momus, vagy a szerző kizárólagos szellemi tulajdonát képezik és szerzői jog védi őket.
A szerkesztőség külön, írásos engedélye nélkül mindennemű (részben vagy egészben történő) sokszorosításuk, felhasználásuk, kiadásuk és terjesztésük tilos.