Bejelentkezés Regisztráció

Könyvek

Honthy Hanna és kora

2000-04-01 00:00:00 Tóth Péter
\"HonthyMolnár Gál Péter:
Honthy Hanna és kora

Molnár Gál Péter munkássága egy világháborúhoz hasonlítható. Porig éget mindent, és mindenkit. Akit tollára tűz, többnyire belehal. Persze a romokból néha a legmodernebb világvárosok nőnek ki. Néha. Máskor maradnak a romok. Molnár Gál Péter édesanyja valószínűleg a legtöbbet emlegetett hölgy a magyar színházi életben. Ez egy ilyen ország. Ilyen színház. Ilyen élet. Kritikáiban szellemessége gyakran öncélú. Öncélúsága gyakran szellemes. Jó olvasni, pedig nem olvasmányos. Jó olvasmány, pedig nem jó olvasni. Annak, aki kapja. Persze az a legény, aki állja. Nem mindig tudni biztosan, hogy miről ír, de élőkről ritkán ír jót. Halottakról már szívesebben. Azoknak úgy is mindegy. Nem tiltakozhatnak.

Honthy Hanna és kora című tanulmányát az eredeti ár kevesebb mint tizedéért kínálják egyes helyeken. Nem baj, így is megéri. Remek korrajz. Operett történeti tanulmány. Honthyról is szó van benne. Egy sznobériából lenézett, félreértett műfaj védőbeszéde. Aki elolvassa, sok mindent jobban megért. Hogy miként lett Hügel Hajnalka (bukott) szubrettből Honthy Hanna, a primadonna-lét örök jelképe, avagy hogyan buktatta meg Stein, Jenbach és Kálmán egy Marienbad-i szállodai lakosztályban az osztrák-magyar monarchiát.

Egy arisztokráciát majmoló műfajról szóló könyvet minimum egy arisztokrata illusztráljon! A fényképeket Attems Lyvia grófnő készítette a század elején. Rondák.

De ez se baj.


A lapunkban megjelent szövegek a Café Momus, vagy a szerző kizárólagos szellemi tulajdonát képezik és szerzői jog védi őket.
A szerkesztőség külön, írásos engedélye nélkül mindennemű (részben vagy egészben történő) sokszorosításuk, felhasználásuk, kiadásuk és terjesztésük tilos.