Bejelentkezés Regisztráció

Könyvek

Zenei könyvek az Európa Kiadónál

1998-12-05 00:00:00 Dauner Nagy István
\"NagyZenei könyvek az Európa Könyvkiadónál

Osztovits Levente, az Európa Könyvkiadó igazgatója egy inkább barátságos és kedélyes, mint hivatalos sajtótájékoztatón bemutatta a karácsonyra szánt könyv-újdonságokat. Ezek között végre ott szerepelt az a Harold C. Schonberg kötet is, amiről azért illik beszámolnunk, mert ilyen átfogó és magas színvonalú zenei ismeretterjesztő írás nagyon régen jelent meg nálunk utoljára.

"A Nagy zeneszerzők élete nem kuriózumgyűjtemény, még csak nem is életrajz-sűrítmények füzére: lapjain a zene története bontakozik ki, tudományosan megalapozva, de nem a tudomány elvontságával, nem a mindennapi közegéből, keletkezésének és megszólaltatásának körülményeiből kiszakítva.
A zenét emberek alkotják, emberek adják elő, és emberek hallgatják. Nem érthető meg másképp..."

A Nagy zeneszerzők élete több, mint amit a címében ígér, nem lexikon, és nem is enciklopédia. Szubjektív írások fűzére, szellemes stílusban, sok anekdotával. Magukat komolyan vevő zenetudósok nem ebből fognak tanulni, hiszen sem időrendi táblázatot, se irodalomjegyzéket nem találnak benne, de a zenekedvelőknek melegen ajánlott olvasmány. (Nem úgy a zenetanárok számára - mert nekik kötelező.)
A fordítás a második, bővített kiadás alapján készült, vagyis már tartalmazza a jelentősebb huszadik századi szerzők bemutatását is, bár ezek közül önálló fejezetet "csak" Bartók, Schönberg és Stravinsky kapott.

A szemre is gazdag (és vastag) kötet karácsonyi ára 3200, - Ft. - ajándéknak is ideális, de az ünnepek után sem fog veszíteni az aktualitásából, tehát arra ne számítsunk, hogy később majd vehetünk a mélyen leértékelt maradékból.

A teljesség kedvéért, na meg azért, hogy indokolt legyen a cikk címében használt többesszám, szeretném megjegyezni, hogy az Európa Könyvkiadó nem először tett kirándulást a zene területére.

Szintén idén jelent meg Peter Härtling Schumann árnyéka című könyve. Bár ez az életrajzi regény inkább szép- mint szakirodalom, a zenei szakértelem és a források (elsősorban a zeneszerzőt kezelő-ápoló Richarz doktor orvosi naplója) körültekintő felhasználása mégis olyan írást eredményezett, amit nyugodt lélekkel merek ajánlani olyanoknak is, akik úgy érzik, hogy tisztában vannak Schumann életével és zenéjével egyaránt.

\"ElárultMásféle kapcsolatot jelent szépirodalom és zenei szakirodalom között Milan Kundera esszékötete, az Elárult testamentumok. Az írások elsődleges tárgya ugyan a regény története és esztétikája, de Kundera alapos zenei előképzettségének és érdeklődésének hála, sok, kifejezetten zenei párhuzamot is talál és elemez. A harmadik rész (Rögtönzés Sztravinszkij tiszteletére) már a Sztravinszkijjal alaposabban foglalkozó zenetörténészek számára is releváns. A Janacek művek bemutásainak történetét és keletkezésük környezetét elemző esszéket is feltétlenül érdemes elolvasni.


A lapunkban megjelent szövegek a Café Momus, vagy a szerző kizárólagos szellemi tulajdonát képezik és szerzői jog védi őket.
A szerkesztőség külön, írásos engedélye nélkül mindennemű (részben vagy egészben történő) sokszorosításuk, felhasználásuk, kiadásuk és terjesztésük tilos.