Bejelentkezés Regisztráció

Bemutatjuk

Vokális művek

1999-05-22
-Tóth Péter-

Miután minden magára valamit is adó zenész elhagyta az országot, a Melodia úgy döntött kiárusítja a múltját. S a BMG, illetve a többi multi, most nyugodtan szemezgethet az archívumban, viszont lassan már az ellenzéki nimbusszal is betelik a piac.

Vokális művek

2001-10-16
-Lónyay-

A helyzet az, hogy a kórusmuzsikából én a hatvan-hetvenes évektől napjainkig terjedő irodalmat kedvelem. Persze fejet hajtok a nagy mesterek előtt - nekem is volt gyerekszobám, tudom én, mi jár az őszülő halántéknak.

Hangszeres művek

2001-10-14
--T.P.--

Az a tény, hogy Földes Andor a XX. századi magyar és a nemzetközi zenei élet egyik legjelentősebb zongoraművésze volt, itthon talán kevéssé ismert. Bár újrafelfedezése megindult, még bőven van mit pótolnunk.

Vokális művek

1998-11-05
-Dauner Nagy István-

A velencei San Marco karnagyait - és hallgatóit - már kevésbé kötötte le a - dallam, ritmus, harmónia - szentháromsága. Fontosabb lett az, amit a mai könnyűzenészek "sound"-nak, hangzásnak neveznek.

Opera

2001-08-28
--T.P.--

Az ember nem szívesen ír kortársakról jót. Kortárs operáról pedig eleve nem túl nagy lelkesedéssel kezd el gondolkodni a recenzió szerzője. Kortárs is, opera is… Szerkesztő Úr! Hát bántottam én magát?!

Opera

2001-08-26
-Heiner Lajos-

A New York-i Metropolitan Operaháznak ez az 1961-es előadása talán az utolsó volt az olasz operajátszás történetében, ahol még igazi nagy hangok feszültek egymásnak. Pedig a dolog, ha jól emlékszem Rudolf Bing könyvére, rosszul indult.

Opera

2001-01-24
-Dauner Nagy István-

Milyen tanulságot szűrhet le ebből a lemezből a magamfajta zenebarát, aki \"sajnos\" nem eléggé idős ahhoz, hogy személyes élményekből ítélhesse meg a régi és a mai operaelőadási stílust.

Opera

2000-12-25
--T.P.--

Poldini ügyesen lavíroz a nemzeti romantika és a modernebb nyugati áramlatok között. Sikerének záloga az egyensúlyra való törekvés, ahol a német vígoperai hagyomány jól megfér a verbunkossal, az operettes ízekkel és a magyar couler local-lal.

Opera

2000-11-01
-Heiner Lajos-

Karajan több operát kétszer vett fel - kivétel nélkül úgy, hogy másodszorra legfeljebb elérte, de nem haladta meg az első verzió színvonalát. Sőt!

Opera

2000-10-21
-Heiner Lajos-

A Knappertsbusch felvétel kiadására sem szándéka sem lehetősége nem volt az EMI cégnek. A szalagot most sikerült megvásárolnia a Testament kiadónak.

Opera

2000-06-07
-Heiner Lajos-

A Decca Ernani lemezfelvétele valóban régi és új: 1987-ben vették fel, de csak tizenkét évvel később került kiadásra. Ezzel együtt is, még várhattak volna vele.

Opera

2000-03-22
-Heiner Lajos-

Tudomásom szerint nálunk vagy másfél évtizede játszották utoljára Delibes legnépszerűbb, vagy pontosabban, egyetlen ismertebb operáját. Akkoriban a debreceni operatársulat tűzte műsorára.

Opera

2000-02-19
-Paolo Bertoli-

Paolo Bertoli írása különböző Fidelio felvételeket vet össze. Az eredeti cikk a Musica 115. számában jelent meg. A Café Momus számára Plivelic Iván fordítását dolgozta át Tóth Péter.

Opera

2000-02-05
-Heiner Lajos-

Daniel Barenboim a Teldec új felvételén a II. Leonóra-nyitányt játssza a darab elején - az első, 1805-ös verziónak megfelelően - s megtartja az eredeti változat indítását is.

Opera

2000-01-30
-Tóth Péter-

Képzeljék el, hogy a világ valamennyi könyvtára egyszerre ég le, s elvesznek Shakespeare művei. Nem mintha a Titus Andronicus-ért olyan nagy kár lenne… de azért mégis.

Opera

1999-10-06
-Heiner Lajos-

Két oka van, hogy eme tízesztendős felvételről írok (1986-ban és 1989-ben vették fel - a három év differencia tudomásom szerint Carreras betegségével és műtétjével magyarázható).

Opera

1999-05-25
-Heiner Lajos-

Giuseppe Verdi mindössze 26 éves volt, mikor bemutatták ezt a \"zsenge-zöld\", de nem éretlen darabot. Persze még ott van benne Donizetti meg Bellini, a gyors részekben talán Rossini is...

Opera

1999-04-11
-Heiner Lajos-

Vegyes érzelmekkel hallgattam az EMI pár hónapja megjelent, a három Puccini-egyfelvonásost tartalmazó CD-it. Legsikerültebb az Angelica nővér felvétele, itt nem találni kifogásolható vokális alakítást.

Opera

1999-02-26
-Heiner Lajos-

A most recenzióra kerülő két operafelvételt Cheryl Studer személye köti össze. Már jóval korábban felmerült a kérdés: lehet-e egy hanggal ennyifélét előadni, ilyen változatos repertoárt ilyen fiatalon birtokolni?

Könyvek

2001-08-15
-Dauner Nagy István-

Azt nem várhatjuk el, hogy egy fordításra szakosodott bölcsész tisztában legyen a zenei terminológiával, de azt mostantól igen, hogy munka közben Ittzés Kata szaknyelvi szótárát is keze ügyében tartsa.

A lapunkban megjelent szövegek a Café Momus, vagy a szerző kizárólagos szellemi tulajdonát képezik és szerzői jog védi őket.
A szerkesztőség külön, írásos engedélye nélkül mindennemű (részben vagy egészben történő) sokszorosításuk, felhasználásuk, kiadásuk és terjesztésük tilos.