Bejelentkezés Regisztráció

Könyvek

Mozart - egy zseni szociológiája

2000-09-29 00:00:00 Sz.J.

\"EgyNorbert Elias: Mozart - egy zseni szociológiája
Európa Könyvkiadó - Mérleg könyvek

Bizonyára Önöknek is van olyan ismerősük, aki két mondat helyett húszban adja elő mondanivalóját, ami ráadásul nem is lényeges. Elolvasva ezt a könyvet, azt tanácsolom, becsüljék meg az illetőt.

A könyvből olyan fantasztikusan új dolgokat tudhatunk meg, hogy Mozart csodagyerek volt, apja kíséretében és felügyelete alatt álláskeresés reményében végigutazta Európát, majd 25 éves korában szakított Salzburggal és önállóan próbált megélni, (ami nem volt könnyű, hisz\' a XVIII. században a muzsikusok még az udvaroktól függtek - szóval, nahát, a MI zsenink már megint megelőzte korát). Továbbá szembesülhetünk azzal a ténnyel, hogy Mozart megnősült, bár külseje előnytelen volt, ám a szeretethiány továbbra is gyötörte, és a szabad művészként megélt tíz évben a szakmai elismerés is elmaradt, mert Bécs nem értékelte muzsikáját.

Megtanulhatjuk, miként kell szópótló szóként használni azt a kifejezést, hogy \"kánon\" (mellőzve minden szinonimát), és az is világosan kiderül, hogy más, Mozarttal foglalkozó szerzők milyen butaságokat állítanak munkáikban.

Nagyon, de nagyon hiányos dolgozat ez. Persze, a mű korántsem befejezett, hiszen a teljes tanulmány a szerző halála miatt nem készülhetett el.

Így viszont fölösleges volt kiadni. Elias ugyanis a fő hangsúlyt a személyiségstruktúra és a társadalmi közeg kölcsönhatására, változására, átalakulására helyezi. Ehhez pedig csak bevezető lehet a társadalom, ezen belül a muzsikusok helyzetének bemutatása, és az apai felügyelet alatt \"gyerekként\" eltöltött 25 év ismertetése. Az igazi változást a függetlenné válás és a halál közötti évtizedben lenne (lett volna) izgalmas végigkövetni.

U. i.: (Bár ez egy másik rovat.) Eladom, vagy elcserélem Norbert Elias \"Mozart - Egy zseni szociológiája\" c. könyvét.


A lapunkban megjelent szövegek a Café Momus, vagy a szerző kizárólagos szellemi tulajdonát képezik és szerzői jog védi őket.
A szerkesztőség külön, írásos engedélye nélkül mindennemű (részben vagy egészben történő) sokszorosításuk, felhasználásuk, kiadásuk és terjesztésük tilos.