Bejelentkezés Regisztráció

Szimfonikus művek

Prágai anziksz

2002-01-29 19:32:00 Dauner Nagy István
Antonin Dvorák: Small Orchestral Pieces
Josef Suk: Fantastic Scherzo

Prague Symphony Orchestra
Jiri Belohlavek
SUPRAPHON SU3166-2011
\"Prágai

Kedves Olvasóink, soha ne hallgassanak rossz zenét! Nemcsak felesleges időpocsékolás, hanem olyan, előre nem sejtett következményekkel is járhat, melyek rendkívül megkeserítik a zenebarát életét. Biztosan jártak már úgy, hogy egy sehonnan sehová nem vezető, de fülbemászó szekvencia befészkeli magát a gondolataikba, és egy álló napig sem szabadulnak tőle. Dúdolják a villamosra várva, fütyörészik újságolvasás közben, és talán rá sem jönnek, hogy estére mitől lettek idegesek.
Szerencsére a jó zene is képes így megszállni az embert. Először még csak tánclépésben járok, majd érzem, hogy nagyobb levegőket tudok venni, és előbb-utóbb szárnyalni kezdek, és semmi nem ronthatja el derűmet. Aztán körvonalazódik a dallam, egyre határozottabban emlékszem a harmóniákra is, majd amikor belépnek a mélyvonósok, megszólal a belső hallásom, és majdnem úgy szól, mintha egy függöny mögött, de mégiscsak ott ülnék a teremben. Aztán bólintok: hát persze, milyen jó is ez a darab. Ha este hazaérek, majd meghallgatom, és a tervezgetéstől talán még a korábbinál is jobban érzem magam.

Legutóbb azért nem minden volt ennyire egyszerű. - Háromnegyedben járt az eszem, de hogy mi is ez? Mivel tudom kapcsolatba hozni? Hol hallottam? Csak sokára jutott eszembe:
Egyszer régen a könyvtárban kerestem kevésbé ismert keringőket egy olyan zenetanár-hölgy kérésére, aki a szalagavató bálokon megunt darabok helyett szeretett volna valami frissebbet. A Strauss família művei tehát nem jöhettek számításba, a későbbiek pedig - beleértve az igazi keringőkirály Strausst, vagyis Richardot - túl bonyolultak lettek volna erre a célra.

- Tudja valami szolíd, békebeli, pasztell keringő kellene a monarchiából! - Mondta a tanárnő.
- Olyan szépia-színű fénykép, bajuszkötős, snájdig katonatiszt. Egy kis "fin du siécle" bágyadság, csipketerítő az intarziás asztalon, letisztult egyszerűség, nyugodt, délutáni álom a kanapén. Mégis legyen benne egy békében felnőtt nemzedék optizmusa, és egy kicsit a szecesszió neurózisa is...

Már nem emlékszem pontosan, de elképzelhető, hogy nem pontosan ezekkel a szavakkal írta körül kívánságait a kedves megrendelő, mindenesetre én megtaláltam amit keresett, sőt ráadásba kapott még egy csipetnyi szatirikus humort, ahogyan azt csak a csehek tudják. Dvorák op.54-es, "Prágai" keringői megfelelnek a fenti jellemzésnek. A ciklus időtartama, a körülbelül 22-25 perc (egy lemezoldalnyi) is optimálisnak igérkezett.
Aztán mégsem mentünk vele sokra. Egy sercegő, kattogó Supraphon lemez volt az egyetlen forrás. Más felvételre később nem bukkantam, koncertről pedig ne is beszéljünk. A tanárnő, ha jól emlékszem, egy Lanner keringővel távozott, engem pedig új feladatok foglaltak le.

Az igazán jó művekről azonban nem olyan könnyű megfeledkezni. Az írás elején részletezett élményben csak évekkel később volt részem, így valóban okozott némi fejtörést, mire rájöttem, hogy Dvorák Prágai keringői bukkantak fel zenei emlékezetem mélyéről, és ezeket szeretném hazaérve meghallgatni.
Elkeserítő volt ráébredni, hogy ezzel bizony addig kell várnom, míg valahol nem sikerül beszerezni a mű valamilyen felvételét.

\"JiriVilágjáró, ezen belül pedig Prágát szinte második otthonának tekintő barátomat a kedves Olvasó is jól ismeri. Heiner Lajos sokszor beszámolt már külhoni operaházakban szerzett tapasztalatairól, és most is segítségemre sietett. A prágai lemezboltokban megtalálható a mű CD-felvétele, méghozzá Dvorák más, szintén nagyon kellemes   kamarazenekari darabjaival együtt. A megszokott árukapcsolással ráadásba kapott Josef Suk Scherzótól tartottam, de meghallgattam. Egy kicsit hosszú, egy kicsit lapos, de tisztességgel megírt darab. Nem olyan szellemes, de nem is fájdalmas, tehát a Dvorákok után sem kell azonnal a kikapcsoló gomb után nyúlni.
Akinek egy CD-n ennyi jó kevés, az még számítsa hozzá, hogy a közreműködő Prágai Szimfonikusok, Jiri Bélohlávek vezetésével kiegyensúlyozott hangzású, pontos ritmusokban is könnyed zenekar.

Ezek a művek és ez a felvétel talán nem tartozik a zeneirodalom mindenképpen beszerzendő törzs-anyagába. De pontosan ez az a kevéske többlet, a csipetnyi fűszer, ami az életfenntartó, és életet mentő mindannapi táplálkozást élvezetté teszi.


A lapunkban megjelent szövegek a Café Momus, vagy a szerző kizárólagos szellemi tulajdonát képezik és szerzői jog védi őket.
A szerkesztőség külön, írásos engedélye nélkül mindennemű (részben vagy egészben történő) sokszorosításuk, felhasználásuk, kiadásuk és terjesztésük tilos.