Bejelentkezés Regisztráció

Bemutatjuk

Hangszeres művek

2003-01-09
--Té.Pé--

A Michelangeli zongorajátékáról 1950-ben ill. \'52-ben készült felvételek magukon viselik a kor hangrögzítés-technikai fogyatékosságait, amit a hangmérnökök utólag sem nagyon tudtak kikozmetikázni.

Kamara

2003-01-08
-- csont --

Jön ez a bámulatos gárda, és rámutat olyan ismeretlen belső szólamokra, eddig rejtve maradt tematikus összefüggésekre, hogy leesik az állunk.

Szimfonikus művek

2003-01-07
-D.N.I.-

Ahogy Daphnis elmondja Chloénak a régi pásztormeséket, úgy válik a maguk élete is azzá a nimfák, Pán és Erósz megjelenésével.

Szimfonikus művek

2003-01-06
-Heiner Lajos-

Elnémul Mahler hárfája, döbbent, hideg csend - aztán, 39 másodperc elteltével eszmél a publikum, tör ki a tapsorkán.

Szimfonikus művek

2003-01-02
-T.P.-

Boskovsky sok éven át dirigálta hegedűvel a kezében a Bécsi Filharmonikusok újévi hangversenyeit. Pályafutásával lezárult az a korszak, melyet joggal tarthatunk a bécsi tánczene aranykorának.

Hangszeres művek

2002-12-27
-Kerékgyártó György-

Mandel Róbertnek régi terve volt, hogy a vielle teljes irodalmát feldolgozza, és CD-sorozaton kiadja. Kutatásai során fedezte fel a XVIII. század e különös muzsikusának munkáit, és döntött úgy, hogy a Hungaroton által is felvállalt sorozatot az ő világának megidézésével kezdi.

Opera

2002-12-22
-Heiner Lajos-

Egyetlen olasz van az énekesek között, Cajusként Enrico Facini. A címszereplő Wales-ben született, Pistol ukrán, Bardolph angol, Alice kanadai, Ford amerikai, Annuska és Meg Page német, Fentont orosz tenor énekli, Quickly pedig Szentpétervárott tanult.

Vokális művek

2002-12-19
-DNI-

Az énekes-kultuszban biztosan szerepet játszik az, hogy egy tehetséges hangszeres művész - ha támogatással is - de szert tehet jóhangú hangszerre, de az énekesnek erre (is) születnie kell.

Opera

2002-12-19
--té.pé--

Puccini művét 1893-ban sikerrel mutatták be Torinóban.
Nyílván e nevezetes dátum évfordulója adta az alkalmat, hogy hatvan évvel később éppen a bemutató helyszínén, a helyi zenekar és énekkar közreműködésével lemezre rögzítsék az operát.

Vokális művek

2002-12-16
-Sz. J.-

Cura nem azt akarja megmutatni, hogy máskor, hogy \"amúgy\" mire képes - most bolerókat énekel.

Opera

2002-12-13
-Heiner Lajos-

Verdi: A trubadúr
Roberto Alagna, Angela Gheorghiu, Thomas Hampson, Larissa Diadkova (etc.)
London Voices, London Symphony Orchestra, Antonio Pappano...

Opera

2002-12-11
--Té.Pé--

Lehet - sőt biztos -, hogy a lemezen hallható énekesek nagy része szinte semmit sem jelent az ötven év alatti generációnak, de ez már a mi szégyenünk, és nem kisebbíti az egykori sztárok érdemeit.
Mert - és ez is tény - igazi sztárparádé a szereposztás.

Vokális művek

2002-11-27
-DNI-

Sacred Songs címmel nem véletlenül éppen novemberben jelenik meg egy ilyen szép lemez. Csak azt kell eldöntenünk, hogy a lejátszóba tegyük, vagy a fa alá.

Szimfonikus művek

2002-11-24
-Csont András-

Bámulatos felvételek. Először is a műsor. A sorozat más tagjaival ellentétben ezúttal remekelt a szerkesztő, a művek kiegészítik, vitatják egymást, ikerpárok alakulnak ki, a dialógus létrejön.

Egyéb

2002-11-10
-Széphegyi Arnold-

A kiadó nem árul zsákbamacskát, hiszen az album címében egyértelműen jelzi, hogy jazz kiadványról van szó, de nyilvánvalóan számít a Perlman vagy Previn rajongók táborára is.
Mármint azokra, akik a két muzsikust nem az éjszakai bárok világából, hanem a legnagyobb koncerttermekből ismerik.

Szimfonikus művek

2002-11-08
-Csont András-

Anne-Sophie Muttert általában megvetéssel kezelik a vájtfülűek. Recenzens nem menekülhet a feltételezéstől, hogy ennek oka legkivált az, hogy a hölgy roppantul csinos.

Kamara

2002-11-06
--Té.Pé.--

Egy lemez, amit akárhányszor érdemes meghallgatni. Miközben hallgatjuk, egy pillanatig sem jut eszünkbe, hogy zenei múzeumban sétálnánk, olyan tárgyak között, melyek érdekesek ugyan, de nem sok közünk van már hozzájuk.
Mindenekelőtt ez az ember benyomása a 32 éves svájci születésű zenei világpolgár, Emmanuel Pahud új lemezéről.

Kamara

2002-11-04
-Csont András-

Richter egészen döbbenetes teljesítményt nyújt. Bemutatja a hatalmas mű teljes gazdagságát, megszólal a finom líra, az óriási hangtömegeket megmozgató szenvedély; emitt a könnyed scherzo-hang, amott a sűrű pátosz bűvöl el.

Vokális művek

2002-11-04
-Csont András-

E nagyszerű, remek műsorfüzettel ellátott CD főszereplője Kurt Weill, a zeneszerző. Legfontosabb, Bertolt Brechttel közösen írt színpadi műveinek legnépszerűbb számai szerepelnek a lemezen. Mellettük helyt kapott Rudolf Nelson, Friedrich Hollaender és Wilhelm Grosz néhány, a korra jellemző slágere.
Ám a lemez valódi főhőse Berlin.

Szimfonikus művek

2002-11-02
-Tóth Péter-

Régóta nem írtak annyit a komolyzenéről az újságok, mint a Berliniek szeptember 7-én adott hangversenye kapcsán.
Ráadásul a néhány nap alatt piacra dobott koncert CD lassan megdönt minden eladási statisztikát. Ügyes reklám? Jó PR? Is. Talán. Vagy mégsem.

A lapunkban megjelent szövegek a Café Momus, vagy a szerző kizárólagos szellemi tulajdonát képezik és szerzői jog védi őket.
A szerkesztőség külön, írásos engedélye nélkül mindennemű (részben vagy egészben történő) sokszorosításuk, felhasználásuk, kiadásuk és terjesztésük tilos.