Bejelentkezés Regisztráció

Vokális művek

Ég és föld között (A Prelude vegyeskar lemeze)

2003-01-10 00:16:00 Tóth Péter

\"Prelude Prelude vegyeskar
Vezényel: Kabdebó Sándor
P-001

Régen találkoztam már ennyire szorosan szerkesztett és szigorú tematikájában is élvezetes lemezzel. A 22 mű olyan műgonddal követi egymást, amire komoly lemezkiadók szerkesztői is csak elismerően csettinthetnének.

A földi léttől (József Attila: Tél) a szarvassá változott fiúk legendáján át (Nagy László: Csodafiú-szarvas), a Balholm-i lányok párába burkolt, mindig mosolygós szemén keresztül (Weöres Sándor: Norvég leányok) John Masefield Gyászénekének halálvárásával jutunk át a transzcendens létbe.
Magyar szokás szerint az égiek megszólítása Szűz Márián keresztül kezdődik, hogy egy Miatyánk után kérhessünk örök békességet. A Cantate Domino már előkészíti a visszatérést, melyhez telitalálat József Attila Tószunnyadó c. verse, ahol a földi szerelem és az égiek kegye egyszerre jelenik meg. A Zúg még a tenger, S. Quasimodo költeménye pedig a Gyászének párja a visszafelé vezető úton.
A megfoghatatlan álom, a bűbáj, a tűnő, illanó szerelem vezet a műköltészetből a népköltészetig, hogy a nem túl gyakran hallható Négy szlovák népdal \"mulatós\" táncdalával zárják a 70 percnyi utazást.

A Közgáz támogatásával ebben a formában 1991-óta működő kórus első lemeze messze meghaladja az amatőr kórusok, és kiadványaik színvonalát. A hangzás mindvégig kiegyenlített. Érződik, hogy Kabdebó Sándor elsősorban a szép és egységes hangképre törekedett. Apró intonációs problémák persze előfordulnak. A szoprán szólam kétvonalas e fölött időnként labilissá válik, de gondot okoz a Mundi Renovatio kezdése a férfiak részéről is. Talán ez az egyetlen mű, amely érzetem szerint már-már meghaladja a kórus képességeit (legalábbis azon az igen magas szinten, ahol a többi ópuszt megszólaltatják).
Sajnos általános probléma a szövegmondás-szövegértés, mely nyilván a szép hangzás érdekében háttérbe szorult. Ezt a latin szövegek esetében nem bánom, de a magyar nyelvű kórusműveknél igen fontosnak tartanám.
A hanglemez ritkán látható színvonalú, ízléses, egységesen tervezett és kivitelezett borítóval és ismertetővel rendelkezik.

A Prelude kórus első lemeze több mint előjáték egy majdani nagy műhöz. Maga a mű, melyre büszke lehet alkotó.


A lapunkban megjelent szövegek a Café Momus, vagy a szerző kizárólagos szellemi tulajdonát képezik és szerzői jog védi őket.
A szerkesztőség külön, írásos engedélye nélkül mindennemű (részben vagy egészben történő) sokszorosításuk, felhasználásuk, kiadásuk és terjesztésük tilos.