Bejelentkezés Regisztráció

Bemutatjuk

Vokális művek

2003-02-25
-Dauner Nagy István-

Nincs okom a tehetségükben kételkedni, de az út neheze még hátra van számukra. Nem baj, végül is ez egy \"promóciós\" CD! Az Arpa d\'Or, azaz Aranyhárfa nevű kamarakórus pillanatnyilag itt tart.

Hangszeres művek

2003-02-24
-Sziklai István-

A Liszt Ferenc Kamarazenekar a hetvenes években talán az egyedüli együttes volt az országban, akikkel bármelyik szólista nyugodtan eljátszhatta Bach, vagy Mozart versenyműveit. Az azóta kialakult versenyhelyzet csak jót tett Rolláéknak.

Vokális művek

2003-02-20
-Széphegyi Arnold-

A Schubert által bejánlott személyi titkárral, Randhartingerrel a házimuzsikálás és a schubertiádák hangulata is beköltözött a Széchenyi család sopronhorpácsi és egyéb otthonába.

Kamara

2003-02-18
--té.pé--

A kvartettek népszerűségét mutatják a ragadványnevek is: \"Tavasz\", \"Vadászat\", \"Disszonancia\". Nem véletlen, hogy e három darabot választotta a negyvenötödik születésnapját ünneplő Bartók Vonósnégyes.

Szimfonikus művek

2003-02-13
-Heiner Lajos-

Jómagam bejutottam Abbado, Kleiber, Mehta, Muti, Maazel, Ozawa újévi fellépéseire, és most Harnoncourt-éra is. De hogyan szembesül az ember pár héttel az ESEMÉNY után a CD-vel?
Nem okoz csalódást, sőt.

Kamara

2003-02-07
--té.pé--

Szokatlan, hogy első lemezük megjelenésekor nem \"tutira\" mennek. A lemezen nem populáris klasszikusok feldolgozásait hallhatjuk, hanem kivétel nélkül kortárs zenét. Igaz, abból viszont a legjobb fajtát.

Könyvek

2003-02-06
-Sziklai István-

\"Fischer Annie neve fogalom. Aki egyszer is hallotta játszani, látta utánozhatatlan járásával bejönni a pódiumra, az sosem felejti személyiségének ellenállhatatlan varázsát.
Mindezt ma már csak hanganyagok őrzik.
És ez a könyv.\"

Vokális művek

2003-02-04
-Dauner Nagy István-

Minden okom meg van rá, hogy különös figyelmet fordítsak a mű előadásaira és különösen arra a felvételre, ami szinte fájdalmasan éles vaku-villanás fényével világítja meg minden Cantata Profana előadás nagy problémáját.

Kamara

2003-01-31
--Té.Pé--

Sokan lenézik Mozart \"kisebb\" kaliberű kamarazenéit. Pedig nem szabad összetéveszteni a rokokó könnyedséget a semmitmondó ürességgel.

Vokális művek

2003-01-28
-D.N.I.-

\"World premiere recording\" - ahogyan a borító is állítja. Jól esne azt mondani, hogy ezzel a bemutatóval további méltatlanul elfeledett, a Stabat Materhez mérhető gyöngyszemek kerültek elő.

Egyéb

2003-01-27
-- kegy --

A CD-n szereplő archív felvételek ma már fellelhetetlenek, csak néhányuk jelent meg újrakiadásban. Ilyen jellegű válogatás pedig eddig nem látott napvilágot Magyarországon.

Vokális művek

2003-01-24
-Dauner Nagy István-

Ha Scarlatti Stabat Materét említem, sokaknak biztosan az idősebbik, azaz Alessandro Scarlatti jut eszébe. Az ő műveit nem nagyon ismerjük, de tudjuk róla, hogy iszonyatosan sok operát, rengeteg misét, oratóriumot és kantátát komponált.

Hangszeres művek

2003-01-23
-Dauner Nagy István-

A EMI sorozatcíme szerint David Ojsztrah lemeze egyike a huszadik század nagy felvételeinek.
Nincs okunk vitatkozni...

Vokális művek

2003-01-21
-Sz. J.-

A Chanticleer énekegyüttes 25. albuma a kórus fennállásának 25. évfordulójára jelent meg. Nagyjából minden rajta van, ami valaha hatott az amerikai komponistákra.

Hangszeres művek

2003-01-20
--csont--

Manuálisan nem mindig makulátlanok ezek az interpretációk, akad jó néhány melléütés, bizonytalan futam. Ám kárpótol az előadás valószínűtlen spontaneitása, hihetetlen hőfoka, egyszeri, megismételhetetlen mivolta. Richternek e téren aligha akad vetélytársa.

Szimfonikus művek

2003-01-16
--Té.Pé--

Minden adott a sikerhez: két remekmű, jó zenekar, sokszor bizonyított, kiváló karmester. Hogy mégis hol vérzik el a dolog? Valahol a lélekben.

Könyvek

2003-01-15
-Sz. J.-

\"... tudd, hogy ez az első ebben a műfajban, és nagyon fontos volt már a megjelenése, mert ennek hiányában mindenki azt tanított, amit akart.\"

Szimfonikus művek

2003-01-14
--Té.Pé--

Harnoncourt Beethoven előadása mindenekelőtt vitalitásával hengerel le. Ezt nem elsősorban a tempóival éri el - bár szinte minden tétele gyorsabb, mint az általam ismert eddigi felvételek -, hanem valami mással.

Egyéb

2003-01-13
-- kegy --

A klezmer és az izraeli folklór interpretációjához mindkét hagyomány és az ezeket tükröző játékmód pontos ismerete szükségeltetik. A Sabbathsong ebben a tekintetben a könnyebbik utat választotta: feldolgozásokat játszik.

Vokális művek

2003-01-10
-Tóth Péter-

Az 1991-óta működő kórus első lemeze messze meghaladja az amatőr kórusok, és kiadványaik színvonalát. Érződik, hogy Kabdebó Sándor elsősorban a szép és egységes hangképre törekedett.

A lapunkban megjelent szövegek a Café Momus, vagy a szerző kizárólagos szellemi tulajdonát képezik és szerzői jog védi őket.
A szerkesztőség külön, írásos engedélye nélkül mindennemű (részben vagy egészben történő) sokszorosításuk, felhasználásuk, kiadásuk és terjesztésük tilos.