Bejelentkezés Regisztráció

Vokális művek

A magyar Schubert - Benedict Randhartinger dalai

2003-02-20 08:17:00 Széphegyi Arnold

\"Benedict Benedict Randhartinger dalok
Meláth Andrea - ének
Virág Emese - zongora
Hungaroton Classic
HCD 32105

Az ember nem lehet eléggé óvatos.
Az elővigyázatlan arisztokrata valamikor a 19. század első évtizedeiben látogatást tesz az Esterházy família zselici birtokára. Ha nem vigyáz - és gróf Széchenyi Lajos nem vigyázott - könnyen bemutatják valami osztrák dalszerzőnek, bizonyos Schubertnek, aki, ha már úgyis ott van, megzenésít kettőt a gróf zsengéiből, s miután így már lekötelezettje lett a magyar nemes, könnyen beajánlja személyi titkárnak egykori iskolatársát, bizonyos Benedict Randhartingert.

(Nem tudom, figyelik-e, de már megint az Esterházyak!! Pár hete a Haydn librettók kapcsán került előtérbe a família, most meg itt ez a Randhartinger ügy... Ha még hozzáteszem, hogy az osztrák fiatalember annál a Salierinél tanulta a zeneszerzés mesterségét, akivel Mozart Van Swieten báró házában Händel műveket blattol, miközben a válasz kvartetteket írja Haydn op. 33-as sorozatára, nos, a kör ezzel máris bezárul.)

A szépreményű ifjú nem csak a gróf személyes ügyeit intézi, de sort kerít arra is, hogy mecénása kedvében járjon, s 10. opusza már gróf Széchenyinek címzett ajánlással jelenik meg egy bécsi kiadónál. Személyével a házimuzsikálás és a schubertiádák hangulata is beköltözött a család sopronhorpácsi és egyéb otthonába. Házi nevelőnek szintén zenészt alkalmazott a család, mégpedig Mátray Gábort, s kettejük munkássága nagyban hozzájárult ahhoz, hogy a bécsi mintára készülő magyar szövegű műdal meghonosodott az országban.

Randhaertinger igen magas pozícióig jutott el a ranglétrán; császári első udvari karmesteri címet, s ezzel nem csak megbecsülést, de nyugodt öregkort is (91 évet élt) biztosított magának.
2217 művének túlnyomó része dal. Ennek mintegy századrészét ismerhetjük meg ezen a lemezen.
Hogy ez sok vagy kevés, azt a többi ismeretében tudnánk csak eldönteni. Mindenesetre nem lenne baj, ha szép lassan megjelennének a repertoáron.

Meláth Andrea és Virág Emese neve lassan áruvédjegy lesz. A kitűnő lemezek védjegye. Előadásukban hitelesen, izgalmasan - és kimondottan jól - szólnak ezek a méltatlanul elfeledett dalok.


A lapunkban megjelent szövegek a Café Momus, vagy a szerző kizárólagos szellemi tulajdonát képezik és szerzői jog védi őket.
A szerkesztőség külön, írásos engedélye nélkül mindennemű (részben vagy egészben történő) sokszorosításuk, felhasználásuk, kiadásuk és terjesztésük tilos.