Bejelentkezés Regisztráció

Könyvek

Körber Tivadar: Zeneirodalom

2003-01-15 00:14:00 Sz. J.

\"Körber: Körber Tivadar: Zeneirodalom I-II.
180 + 192 oldal / B5
Műszaki Kiadó
2000

Meglehetősen későn vettük észre ezt a könyvet. Persze, ki gondolta volna, hogy egy \"outsider\" kiadó termékei között kell keresni? Mert ahhoz képest, hogy elsősorban a zeneművészeti szakközépiskolák számára íródott, meglepő, hogy a kiadványt a Műszaki Kiadó jelentette meg, 2000-ben.

Egyébként nem csak mi vettük észre későn a könyvet - a könyv maga is viszonylag későn jelent meg. Egy pedagógus ismerősöm szerint: \"... tudd, hogy ez az első ebben a műfajban, és nagyon fontos volt már a megjelenése, mert ennek hiányában mindenki azt tanított, amit akart\".

Az anyag - praktikusan - két kötetre oszlik, a választóvonal a bécsi klasszika. Az első rész Beethovennel, a második Lutoslawskival zárul, így legalább nem kell feleslegesen cipelni az iskolába a szillabikus éneklési módot, amikor már az aleatóriánál tart az osztály.

A kronologikus rendben felsorakoztatott ismertetők egyaránt megemlítik az adott korszak stílusjegyeit, a vonatkozó szakkifejezéseket és a zeneszerzők rövid életrajzát is, a komponisták munkásságát pedig egy-egy jellemző művük alapos elemzésével ismertetik - ezek nagy részéhez kottaillusztráció is tartozik.
És ugyan meglepő, hogy pl. Puccini művei közül nem egy \"híresebb\" opera, hanem a Gianni Schicchi kerül kivesézésre, de hát vezérfonaltól eltérni csak az Ariadné-projektben jelent nagy kockázatot.

A \"korrekt\" jelző mindenképpen kijár a kiadványnak, de azt hiszem, ennél több is. Ráadásul most speciel igazat szól a fülszöveg (amit, valljuk be, szinte minden efféle könyv hátsó borítóján olvashatunk): Ez a könyv tankönyvnek készült ugyan, de minden zenekedvelő felnőtt is haszonnal forgathatja.
Stimmel.
Tehát forgassuk haszonnal, akár kötelező, akár autodidakta jelleggel. Ott a helye a Hangversenykalauz és az SH Atlasz mellett.


A lapunkban megjelent szövegek a Café Momus, vagy a szerző kizárólagos szellemi tulajdonát képezik és szerzői jog védi őket.
A szerkesztőség külön, írásos engedélye nélkül mindennemű (részben vagy egészben történő) sokszorosításuk, felhasználásuk, kiadásuk és terjesztésük tilos.