Bejelentkezés Regisztráció

Bemutatjuk

Kamara

2002-10-25
-Dr. Geréb-

A financiális szempontból érdektelen borító kimondottan izgalmas hallgatnivalót kínál.
És nemcsak a Haydn tollából származó D-dúr duóra gondolok.

Vokális művek

2002-10-24
-tp-

Kolumbia, Mexikó, Chile, Argentína. E négy ország megzenésített spanyol nyelvű líráját kínálja az ugyancsak chilei születésű, de Magyarországon élő és dolgozó Maria Teresa Uribe, Szokolay Balázs közreműködésével.

Vokális művek

2002-10-23
--T.P.--

Az ötlet annyira jó és annyira magától értetődő, hogy nem is értem, eddig miért nem jutott eszébe senkinek.
27 népdal eredeti felvételről, és a hozzájuk tartozó 27 Bartók, illetve Kodály mű/műrészlet. A legelső fonográffelvétel 1906-ból való, míg a legutolsó feldolgozás harminc évvel későbbi.

Vokális művek

2002-10-18
-Dauner Nagy István-

Cherubini c-moll Rekviemjét mindenképpen meghallgatom. Közeledik a halottak napja, és ilyenkor szinte kötelezô jelleggel, úgyis mindenhol elôadják - no nem ezt, hanem természetesen Mozartét.

Kamara

2002-10-17
-Tóth Péter-

A lemeztársaságok turkálnak a poros archívumokban, aztán sorra jelentetik meg a régi-új lemezeiket, vagy az előadóhoz, vagy egy-egy szerzőhöz igazítva a CD tartalmát.
És ez nem is mindig baj.
A mi esetünkben Paganini az a hívó szó, amire összejön az EMI raktárából a hegedűsök egy igen válogatott csapata.

Kamara

2002-10-15
-Tóth Péter-

Kevés (üzleti szempontból) találóbban szerkesztett lemezt lehetett volna a piacra dobni, mint a most megjelent Cziffra-CD. Liszt Esz-dúrja, Grieg a-mollja és Gershwin Kék rapszódiája külön-külön is kurrens cikk lehetne a 8 éve elhunyt zongoraművész előadásában.

Vokális művek

2002-09-25
-Sz. J.-

Az a cappella népdalfeldolgozások már eleve ígéretessé teszik a lemezt, és a nyolctagú énekegyüttest sem kell bemutatni senkinek. Velük nincs is semmi baj.

Szimfonikus művek

2002-09-19
-Tóth Péter-

Mintha egy régi-régi fényképalbumot lapozgatnánk: az emberek ismerősek, de a ruhák, a környezet szokatlan. S valamiért mégis tetszik. Csak az emlékezet tenné?

Kamara

2002-09-16
--Té.Pé.--

Enescu műveinek jelentős része kimaradt a nemzetközi repertoárból. Pedig megérdemelné a nagyobb figyelmet. Nemcsak azért, mert manapság szinte csak a kuriózumokat lehet CD-n megjelentetni, hanem saját jogon is. Mondhatnánk, a minőség jogán.

Hangszeres művek

2002-09-09
--Té.Pé.--

Richter játéka olyan, mint a legnagyobb színészek produkciója. Soha nem magát játssza, hanem a szerepet, de minden pillanatban benne van saját magából is a legfontosabb: a lélek.

Kamara

2002-09-02
--Té.Pé--

Végy egy-két fantasztikus hangszerelőt, adj a kezükbe remekműveket a jazz, a Brodway musicalek és a filmzenék világából, nehezítsd meg a dolgukat azzal, hogy 12 csellistában kell gondolkodniuk, és ha még megfelelő - értsd átlag feletti - előadókat is találsz, máris biztos a kasszasiker.

Opera

2002-08-12
-Heiner Lajos-

A bemutatót már nem érte meg, de Karajan - szokásához híven - még a salzburgi premier előtt, 1989 elején lemezre vette az Álarcosbál úgynevezett svéd változatát.

Kamara

2002-07-27
--T.P.--

Figyelmeztető lemezt dobott piacra Dukay Barnabás - mondhatnám, ha nem tudnám, hogy mi sem áll tőle távolabb, mint az üzleti szellem, a piaci gondolkodás, a tudás/tehetség aprópénzben mérhető tőzsdéztetése.

Szimfonikus művek

2002-07-26
--T.P.--

Eötvös Péter Beethoven Ötödikjéről hónapokkal ezelőtt különböző újságokban annyi jót írtak már a hozzáértő ítészek (némelyiknek még hiszek is), hogy gyanússá tett a dolog. Gyanússá, hogy Eötvös Péter karmesterként megint valami extravagáns dologgal lep meg.

Szimfonikus művek

2002-07-08
--T.P.--

Selmeczi hangszerelésének - talán - az a titka, hogy nem törekszik a zenei korhűségre. \"Csupán\" megelégszik azzal, hogy a lényegét ragadja meg a zongoradaraboknak.

Kamara

2002-06-27
--T.P.--

Zavarba ejtő lemez Melis László új produktuma. Két dolog van, amit nem lehet jó szívvel elmondani róla. Az egyik, hogy ez egy jó lemez lenne. A másik ennek az ellenkezője.

Hangszeres művek

2002-05-26
-Tóth Péter-

Ferenczy György. Van egy (két?) generáció, aki már a nevét sem ismeri. Tényleg, ki is volt ő?

Hangszeres művek

2002-04-24
--T.P.--

Régen várt CD-t jelentetett meg a Hungaroton a Nagy Magyar Előadók sorozatban. Rácz Aladár 70 percnyi felvételét tartalmazó kiadvány olyan kuriózum amelynek ott kellene lennie minden lakásban.

Egyéb

2000-08-14
-Tóth Péter-

A dolog valahogy úgy kezdődött, hogy egy még iskolás fiatalember, bizonyos Mihály Dénes 1916-ban kifejlesztett szabadalma a Projectophon, alkalmassá tette a kép és a hang egyidejű rögzítését a kamerában. Ez a találmány megteremtette az elméleti lehetőségét annak, hogy Magyarország a húszas években a hangosfilmgyártás központja legyen.

Egyéb

2001-01-07
-NN-

Eloquence = ékesszólás; ez a neve annak az olcsó CD-sorozatnak, amelyet a Universal Music - volt Poligram hanglemezkiadó cég, a Decca, a Deutsche Grammophon és a Philips tulajdonosa indított.

A lapunkban megjelent szövegek a Café Momus, vagy a szerző kizárólagos szellemi tulajdonát képezik és szerzői jog védi őket.
A szerkesztőség külön, írásos engedélye nélkül mindennemű (részben vagy egészben történő) sokszorosításuk, felhasználásuk, kiadásuk és terjesztésük tilos.