Bejelentkezés Regisztráció

Vokális művek

Canciones De Las Americas

2002-10-24 00:13:00 tp

Canciones De Las Americas
Maria Teresa Uribe - szoprán
Szokolay Balázs - zongora
Hungaroton Classic
HCD 32044

\"Lila, rózsaszínű bárányfelhőt tessék! / Pirkadatot tessék, /arany naplementét.\"

Kolumbia, Mexikó, Chile, Argentína. E négy ország megzenésített spanyol nyelvű líráját kínálja az ugyancsak chilei születésű, de Magyarországon élő és dolgozó Maria Teresa Uribe, Szokolay Balázs közreműködésével.

Az első, ami meglepi a gyanútlan hallgatót, az a deja vu érzése. Minden olyan ismerős. A zenei anyagkezelés természetessége, a dallamok és a kíséret gördülékenysége.
S ez, persze, rögtön némi csalódást is okoz. Több mint egy óra, meglepetések nélkül. A dalok szépek, s bár nem különlegesek, de formásak, jól felépítettek. Fogalmazásmódjuk, zenei nyelvük nagyon is ismerős.

Bár a szerzők nem idegenkednek a helyi népzenei motívumok felhasználásától, \"igazi\" couleur locale-t többet találunk Orbán spanyolos dalaiban, mint itt.
Szembetűnő, hogy mennyire egységes az anyag. Kicsit már-már zavaróan hat, hogy minimális stiláris különbség is alig-alig fedezhető csak fel, példának okáért, az 1862-ben született argentin Alberto Williams és a több mint 100 évvel fiatalabb chilei Edgardo Cantón művei közt.

Maria Teresa Uribe hangja még mindig igen szépen szól. A középfekvésben könnyed és fényes, de a kétvonalas \"f\" fölött már problémák jelentkeznek, a hang fátyolossá válik, és gyorsan elveszti ragyogását. Előadásmódjából azonban így is sugárzik a muzikalitás.
Szokolay Balázs megbízható és néha kimondottan ihletett zongorázása biztos alapként szolgál a 26 dalhoz.
Matz László pedig kitűnő zenei rendezőként a megfelelően nagy zengő akusztikai tér kialakításával segít tetszetősebbé tenni a produkciót.


A lapunkban megjelent szövegek a Café Momus, vagy a szerző kizárólagos szellemi tulajdonát képezik és szerzői jog védi őket.
A szerkesztőség külön, írásos engedélye nélkül mindennemű (részben vagy egészben történő) sokszorosításuk, felhasználásuk, kiadásuk és terjesztésük tilos.