Bejelentkezés Regisztráció

Kamara

Hétköznapi zenék (Haydn, Albrechtsberger vonós darabjai)

2002-10-25 22:37:00 Dr. Geréb

Joseph Haydn
Johann Georg & Anton Albrechtsberger
Vonós duók és triók

Zsiri Szabó Mária - hegedű
Déri György - gordonka
H. Zováthi Alajos - nagybőgő
Hungaroton Classic
HCD 32039

Ha valaki nem akar eladni egy lemezt, biztos tippem a következő: pasztellszínű festmény, lehetőleg tájkép, mert azon ekkora méretben garantáltan nem látszik semmi, ehhez színben harmonizáló, gondosan a háttérbe olvadó feliratok, melyekből megtudhatjuk, hogy néhány, legjobb esetben hallomásból ismert kismester (ez a második vonal udvarias elnevezése) máshol soha nem hallható és eddig lemezen sem rögzített művét tartalmazza a korong.
És a gyanútlan vevő, már ugrik is neki...

Ugyanilyen alapon, meglehetősen vegyes érzelmekkel kezdtem a zenehallgatáshoz. Pedig...
Nos, rövid idő után kiderült, hogy a financiális szempontból érdektelen külső kimondottan izgalmas hallgatnivalót kínál. És nemcsak a Haydn tollából származó D-dúr duóra gondolok.

Mivel ellenzem a zenehallgatás közbeni borítóolvasgatást, a következő két számot is az öreg mesternek tulajdonítottam. A könnyed hangvétel, a szellemes megoldások, a sodró lendület, a több mint ügyes hangszerelési trükkök mind-mind azt sugallták, hogy az Esterházy kastély jogilag éppen ez idő tájt függetlenedő házi zeneszerzője a tettes, aki, mivel immár nem kellett lemondania új műveinek jogairól a herceg számára, több kiadónak is ontani kezdte a házi használatra szánt divatos játszanivalókat.

A stílusos és minőségi darabok azonban egy másik komponistától származnak. Johann Georg Albrechtsberger, Bécs legkeresettebb zeneszerzéstanára - többek között Beethovené is -, a bécsi Karmeliták templomának regens chorija, a császári udvari zenekar orgonistája egy paraszthajszállal sem marad el hírnevesebb kollégája mögött. A lemezen hallható rövidlélegzetű műveit valószínűleg a 18. sz. végén írta.

Zs. Szabó Mária és Déri György kitűnő, mindvégig izgalmas és ízléses előadása teszik igazán vonzóvá ezt a kiadványt.
Kár, hogy ebben a köntösben megmarad majd egypár zenetudós és néhány, zenei kuriózumokat gyűjtő magánzó örömének.


A lapunkban megjelent szövegek a Café Momus, vagy a szerző kizárólagos szellemi tulajdonát képezik és szerzői jog védi őket.
A szerkesztőség külön, írásos engedélye nélkül mindennemű (részben vagy egészben történő) sokszorosításuk, felhasználásuk, kiadásuk és terjesztésük tilos.