Bejelentkezés Regisztráció

Vokális művek

Himnusz minden időben

2000-09-02 00:00:00 -T.P.-
\"Hymnus\" "HYMNUS"
Szt. Alberik Kórus,
MÁV Szimfonikus Zenekar
A Magyar Millenium alkalmából készült kiadvány

A Nemzeti Színház és a pályáztatás úgy tűnik régtől szoros kapcsolatban állnak. Míg manapság - amióta eszemet tudom - a hol? kinek a tervei szerint? mennyiből? és mikor? a legfontosabb kérdés, addig eleink arról döntöttek, kinek a megzenésítésében hangozzék fel ezentúl a két nemzeti fohász, a Hymnusz és a Szózat. Hogy melyik kérdés a fontosabb azt nem tudom, mindenesetre énekelhető nemzeti imádságaink azóta már beépültek a mindennapok kultúrájába, míg Nemzeti Színházunk azóta sincs.

A Bartay András igazgató által kiírt Hymnusz pályázatra beérkezett 13 pályaműből a Honderű c. lap tudósítása szerint "melyek között számos dicséretre méltó szerzemény van, legtökéletesebbnek, minden megkívántatóságot magában leginkább egyesítőnek lenni találtatott (pedig közértelemmel) az 1. számmal és \"Itt az írás forgassátok\" jeligével ellátott pályamű, mely a mondott díjat nyerendi" Mindez 1844 nyarán történt. A díjnyertes szerző Erkel Ferenc, a díj pedig húsz arany volt.

A dicséretes pályaműveket a győztessel együtt elő is adták a Nemzeti Színházban. Érdemes a jeligék közül is kiemelni néhányat, már csak a korszellem megidézése végett is: "Szomorú a magyar nóta, Szánd meg Isten a magyart, A ki széppel köti össze a jót az bölcs az igazi poéta, Önérzés te vagy a diadalmas bére nem a díj"

Külön érdekesség, hogy Egressy művét Erkel írta át és hangszerelte. Na, így már érthető minden, mondhatták egykor és mondhatják sokan ma is. Ehhez még hozzátehetem, hogy Erkel ekkor már négy éve a pályázatot kiíró Nemzeti Színház karmestere, a nagy sikerrel ugyanott bemutatott Bátori Mária -szövegkönyv: Egressy(!)- c. opera szerzője, aki előző évben a Szózat pályázaton csak azért nem vett részt, mert a zsűriben foglalt helyet - mindez nem akadályozta abban, hogy kijavítsa, meghangszerelje a későbbi győztes Egressy opuszt - s aki alig néhány hónapja ragadta magával a reformkori pest közönségét a Hunyadi Lászlóval. És hogy annak ki volt a szövegkönyv írója? Hármat találhatnak. Egyszóval skandallum, közbotrány, titkosszolgálati módszerek stb!!! Pedig hol vagyunk még az igazi zsíros panamáktól, a megindított majd leállított építkezésektől, győztesként kihirdetett, majd el nem fogadott pályázatoktól.

Egy súlyos szépséghibája azonban van a fenti okfejtésnek. Helyesebben nem egy, hanem tizenkettő, illetve abból az a néhány, amely elhangzik ezen a CD-n. Ugyanis nem lehet vita. Erkel Hymnusza annyival jobb mű, mint a többi, hogy nem is nagyon lehet egy lapon említeni őket. Akárki is ült a zsűriben, nem lehetett nehéz dolga. Ez a huszonegynéhány ütem, ma is a magyar zene gyöngyszeme.

Egy kis félelmem azért van. Szeretném, ha senki nem értené félre ezt a Magyar Millennium 2000 kiadványt. A Szózat és a Hymnusz két változata mellett (egy eredeti Esz-dúrban és egy énekelhető B-dúrban) szereplő művek érdekességek. Nem többek. Meg kell őket hallgatni, és örülni, hogy épp jókor, jó helyen volt egy Erkelünk.


A lapunkban megjelent szövegek a Café Momus, vagy a szerző kizárólagos szellemi tulajdonát képezik és szerzői jog védi őket.
A szerkesztőség külön, írásos engedélye nélkül mindennemű (részben vagy egészben történő) sokszorosításuk, felhasználásuk, kiadásuk és terjesztésük tilos.