Bejelentkezés Regisztráció

Hangszeres művek

Ferenczy György

2002-05-26 18:07:00 Tóth Péter

\"Ferenczy Ferenczy György
Chopin mazurkák
Hungaroton - Mono HCD 32121

\"Azt, hogy egy időben a világ egyik legjobb bridzsjátékosaként tartottak számon, sohasem értékeltem túl az életemben. Egy barátommal a Margitszigeten sétálgattam, midőn egy csinos, fiatal leányka állta el utamat, kezében kis noteszt forgatva. - Bocsánat - mondta illedelmesen - kérek egy autógrammot! - Ránéztem a kislányra, azután ezt kérdeztem: - Tulajdonképpen kitől kéri? A zongoristától, vagy a bridzsezőtől?

A kislány csodálkozva rám nézett, és azt mondta:

-Jé, hát maga zongorázik is?\"

A fenti anekdota Ferenczy Györgytől származik, és jól jellemzi mind a saját életét, mind azt a kort, melyben élt.

Ferenczy György. Van egy (két?) generáció, aki már a nevét sem ismeri. Tényleg, ki is volt ő? Thomán, Dohnányi és Weiner tanítványa? Nemzetközi sikereket aratott zongoraművész? Füst Milán rendszeres \"házi-zongoristája\"? Kiváló pedagógus? Cziffra György felfedezője? Bridzs Európa-bajnok? A Fészek és a Japán törzsvendége? Remek humorral megáldott sztorizó?

Talán mindez együtt: \"a\" Ferenczy.

A Hungaroton Nagy Magyar Előadók sorozatában az a jó, hogy nem kell a szó eredeti értelmében vett kritikát írni róla. Az előadók vitathatatlan értéket képviselnek, a felvételek akkor is értékesek, ha már nem is mindig felelnek meg a mai kor követelményeinek. Kritika helyett tehát álljon itt néhány idézet. Talán közelebb viszi önöket a valósághoz, mint néhány tudálékos, lila füstbe csomagolt körmondat.

\"Ferenczy György keze alatt szinte kivirágzik a zongora\" Cziffra György

\"Így csak olyasvalaki zongorázhat, aki igazán hivatott letéteményese a XIX. század előadói tradícióinak.\" Kocsis Zoltán

\"Ferenczyben remek ösztönössége mellett a zongorajáték minden tudatos furfangja megvan, anélkül hogy akár egy halvány árnyalatnyi mesterkéltségen tetten volna érhető.\" Füst Milán

A mára már emlékké lett egykori margitszigeti ifjú hölgynek pedig legyen ez a CD-válogatás a válasz.


A lapunkban megjelent szövegek a Café Momus, vagy a szerző kizárólagos szellemi tulajdonát képezik és szerzői jog védi őket.
A szerkesztőség külön, írásos engedélye nélkül mindennemű (részben vagy egészben történő) sokszorosításuk, felhasználásuk, kiadásuk és terjesztésük tilos.