Bejelentkezés Regisztráció

Hangszeres művek

Aki az angyaloktól kért tanácsot

2002-04-24 17:59:00 -T.P.-

\"RáczRácz Aladár - cimbalom
Lully, Bull, Muffat, Scarlatti, Bach
Hungaroton - Mono HCD 32120

Régen várt CD-t jelentetett meg a Hungaroton a Nagy Magyar Előadók sorozatban. Rácz Aladár 70 percnyi felvételét tartalmazó kiadvány olyan kuriózum amelynek ott kellene lennie minden lakásban. A régizenére felesküdötteknek épp\' úgy hallgatni kéne, mint azoknak akik nem foglalkoznak az autentikus előadásmód problematikájával. Rácz Aladár ugyanis úgy játszik Bachot vagy preklasszikus műveket, ahogy ma már nem lehet. Mégis zseniális minden pillanata. Nem kell vele egyetérteni. Csak engedni hogy a hangok életre keljenek. Saját története szerint, amikor komoly gondjai voltak a különféle díszítésekkel, álmában a szerzőktől kért tanácsot. És azok megnyugtatták: ahogy a torbágyi úti cimbalmos játssza darabjaikat az úgy jó. Ne törődjön senki mással! És Rácz Aladár nem is törődik a zenetudósokkal. A felvételek közel ötven éve készültek, de frissebben szólnak sok hangfelvétel-technikailag tökéletesebb lemeznél. Nem tudom tervezi-e a Hungaroton tovább Rácz Aladár CD-k megjelentetését, de gyanítom hogy a közeljövőben nem. Ezért sajnálom, hogy ezen a kiadványon nem kaptak helyet saját román és magyar népzenei ihletésű fantáziái rögtönzései. Addig "érjük be" ennyivel.
Ez sem kevés!


A lapunkban megjelent szövegek a Café Momus, vagy a szerző kizárólagos szellemi tulajdonát képezik és szerzői jog védi őket.
A szerkesztőség külön, írásos engedélye nélkül mindennemű (részben vagy egészben történő) sokszorosításuk, felhasználásuk, kiadásuk és terjesztésük tilos.