Bejelentkezés Regisztráció

Vokális művek

Örvendezzünk

2000-12-19 00:00:00 Tóth Péter
\"Szvorák Örvendezzünk!
Közép Európa Karácsonya
Szvorák Kati & Monarchia
Hungaroton HCD 18249

Egy magára valamit is adó népi(?), polgári(?) demokráciában a karácsony közeledtét három dolog jelzi egészen biztosan: a zord, lehetőleg havas időjárás, a közlekedési dolgozók sztrájkja, és a bevásárló központok turkálóit elöntő ilyen-olyan karácsonyi CD kiadványok. Az első két áldás az idén elmaradt nálunk. (Vagy nem adunk magunkra eléggé, vagy csak késésben vagyunk. Majd meglátjuk Húsvétkor.) A harmadik, mármint a karácsonyi audio-szeretetcsomag viszont soha nem látott mértékben özönlött ránk. Egy elrettentő példáról régebben már beszámoltunk\", így a további ijesztgetéstől most eltekintek.

Megjelent viszont a szlovákiai születésű Szvorák Kati tizennegyedik albuma, mely tíz nyelven idézi meg Kelet-Európa népeinek karácsonyhoz fűződő népdalkincsét. Páratlanul érdekes, rendkívül jó ízléssel válogatott anyag. Megtalálható közte karácsonyi ének a XV. századból, debreceni református ének a XVIII. századból, Kodály és Bartók század eleji gyűjtése épp\' úgy, mint a néhány éve hallott és lejegyzett népdal. A kíséretet az a Monarchia Zenekar adja, amit már a nevéért is szeretni lehet. A szlovák dudáktól a tamburákon át, a cimbalomtól az ütőgardonig mindenféle hangszeren játszanak.

Változatos és elgondolkodtató lemez. A közös gyökerek, a közös gondolkodás, a közös eszme és hitvilág jobban összetartja ezt a néhány tucat kis (jobb híján Kelet-Európainak nevezett) népet itt, mint a nagy közös menetelés a csupa nagybetűs EURÓPÁba. Legalábbis ha hagyják.

Ahogy kinézek az ablakon épp\'szemerkélni kezd a hó...

U.I.: A Stille nacht-ot és az O tannenbaum-ot ne ezen a lemezen keressék.


A lapunkban megjelent szövegek a Café Momus, vagy a szerző kizárólagos szellemi tulajdonát képezik és szerzői jog védi őket.
A szerkesztőség külön, írásos engedélye nélkül mindennemű (részben vagy egészben történő) sokszorosításuk, felhasználásuk, kiadásuk és terjesztésük tilos.