Bejelentkezés Regisztráció

Hangversenyek

Operabemutatók

2023-08-08
-- zéta --

Szinetár Miklós és Harangi Mária lassan két évtizedes Rigoletto-rendezése korrekt és pontos, a darabbéli viszonyokat remekül tükrözi. Beállítása alapjaiban klasszikus, de egyes megközelítései határozottan modernek voltak. Méltán ünnepelte a zömében külföldiekből álló publikum a produkciót az előadás végén felállva.

Budapesten

2023-06-06
-- zéta --

Ez az este úgy kezdődött, hogy ennyi ismeretlen komponistára én nem vagyok kíváncsi. Miért menjek el egy olyan operaestre, amiből mindössze egyetlen Gounod-részletet ismertem korábban, Júlia áriáját? Hát tán pont ezért! Mert utána jöttek a hírek, milyen remek koncert készülődik. Éppen ráértem és legyőztem azt a fránya előítéletet – és milyen jól tettem.

Operabemutatók

2023-05-27
-Heiner Lajos-

Az öregurak egyikének a személye érdektelen, legfeljebb annyit, hogy ő jegyzi e beszámolót. Másikuk viszont az operairodalom egyik legundokabb, legsajnálatraméltóbb, legszerethetőbb alakja, Verdi utolsó operájának főhőse, Falstaff
Az opera, mely számomra minden operák legkedvesebbje, életem második operai élménye

Operabemutatók

2023-05-18
-- zéta --

Ha első látásra egyetlen jelzőt lehetne csak ráaggatnom a kényszerűen leköszönő operaházi triumvirátus utolsó premierjére, az a hivalkodó lenne. Pedig nem létezik operakomponista, akitől ez a tulajdonság távolabb állna, mint Mozart, akinek Idomeneóját tekinthettük meg ezen az esős májusi napon.

Operabemutatók

2023-05-09
-Heiner Lajos-

Ha megkérdeznek, ki a legkedvesebb zeneszerzőm, a válaszom a következő szokott lenni: Haydn, Verdi és Mahler. Aztán ha nagyon sarokba szorítanak, és a kérdező egyetlen névhez ragaszkodik, akkor Verdié ez a név.

Operabemutatók

2023-04-18
-- zéta --

Volt valami különös, várakozással teli, fojtott ünnepélyesség a levegőben a Szegedi Nemzeti Színház nézőterén. Hát igen, nem minden este lehetünk tanúi egy 175 évvel elkésett magyarországi Verdi-bemutatónak! Az előadás folyamán ez a kezdeti visszafogott feszültség lelkesedésként robbant ki a publikumból, minden zárt számot ütemes taps és bravózás fogadott, s az előadás végén pedig amolyan igazi békebeli ünneplésnek lehettünk részesei.

Operabemutatók

2023-02-12
-- zéta --

Kezdem a legvégén: tetszett. Sőt, nagyon tetszett. A vállalkozás, Prokofjev Háború és békéje előadása lehetetlennek tűnt korábban is, az Operaház utóbbi éveinek mélyrepülése tudatában meg különösen. Mégis, itt van, sikerült, az előadást menetközben elhagyó néhány tíz néző kivételével katartikus sikerrel. Érdemes tehát leásni a mélyre.

Operabemutatók

2023-01-31
-- zéta --

Némi hezitálás után, sok év várakozást követve újra elmentem az Operaház Otello-előadására. Amiért most mégis inkább a produkció megtekintése mellett döntöttem, az a mű aktuális szereposztása miatt történt. A hét és fél évvel ezelőtti stáb mindössze két fontos ponton változott és ezúttal más a dirigens is. De micsoda különbség!

Budapesten

2023-01-20
-- dni --

A legritkábban játszott Mahler szimfónia nyilvánvalóan a nyolcadik. Azt főleg a hatalmas, és ennek megfelelően borzasztó drága apparátus teszi szinte előadhatatlanná. De vajon miért ennyire ritka vendég a hetedik? Nincs hatalmas kórus, nincsenek énekes szólisták.

Operabemutatók

2022-12-22
-- zéta --

Ifjabb Johann Strauss Denevérjét átlengte egy különös ensemble-érzés, a szereplők jól összecsiszolódott fogaskerekekként kapcsolódtak egymáshoz. A közönség pedig örömmel vett részt ebben a derűs, közös játékban. Kicsit elhittük, hogy ott vagyunk a XIX. század picit szegényes, de mégis sok boldogságot hozó bálján, kikapcsolva a mindennapok zaklatottságát. Akarhat-e színház ennél többet?

Operabemutatók

2022-12-17
-- zéta --

Gianni Schicchi az Operakalandon! Toronykőy Attila érti az ifjúság nyelvét, pörgős, mai rendezést konstruált, néhány eredeti poénnal. (De hát oly sok újat nem lehet már kitalálni.) Itt mindenesetre szerepelt Buoso Donati is, aki ott hal meg a szemünk láttára, majd utána néhány poén erejéig fel is támad.

Budapesten

2022-11-18
-- szike --

Az év zenekarának választott együttes bő negyven évvel ezelőtti létrejöttének pillanataira is jól emlékszem. Az eltelt évek alatt soha nem jutott eszembe, hogy írásban reagáljak, vagy akárcsak beszámoljak az együttes bármely produkciójáról. Most öregedvén gyakran jönnek elő az ifjúkori koncertélmények, részben ez válthatta ki belőlem, hogy erről a koncertről írjak...

Budapesten

2022-10-12
-- zéta --

Tudjuk, Richard Wagner már életében megosztó figura volt. De azt még a szép számban lévő ellenségei is elismerték, hogy jelentős személyiség. Nem véletlen, hogy már életében szekértáborok szerveződtek mellette és ellene. Nálunk 1872-ben alakult meg a Magyar Richard Wagner Társaság (akkor még Pesti Wagner Egylet néven), amely onnantól tevékenyen vállalt részt a Mester munkáinak magyarországi terjesztésében, népszerűsítésében. Ezt ünnepeltük ezen a koncerten.

Operabemutatók

2022-10-06
-- zéta --

Tosca a színpad szélén, leroskadva egy padszerűségre. Tekintete fásult és elgyötört, ahogy belekezd a ’Vissi d’arte’-ba. Az esélytelenek fájdalma süt arcáról. Közben a háta mögött vetítés indul: Rákosi Mátyás születésnapjára ünnepi díszbe öltözött Operaházat látjuk, fekete-fehéren, sok sejthetően vörös drapériával. Jönnek a lelkesen ünneplő (s mi már tudjuk: megtévesztett) tömegek, figyelhetjük, amint a korabeli filmhíradós kamera pásztázza őket. Tosca mindezt nem észleli (szerencséjére), mert ha felnézne, nem értené, hogy is került ide.

Vidéken

2022-08-23
-- szike --

Nincs KaposFest Sárköziék nélkül. Minden nap játszanak a Kapos szálló teraszán, a zárónapon pedig pódiumra lépnek. Így történt idén is

Vidéken

2022-08-21
-- szike --

Bősze Ádám, a fesztivál örök műsorvezetőja abban az esetben is képes hangulat teremtésre, ha a zenetörténetnek nem legelmélyültebb alkotásai hangzanak el. A koncert első részében nem is voltak azok. A műsorszerkesztők célja inkább az lehetett, hogy rögtön találkozzunk a négy nap fellépőinek a többségével. Az persze vitathatatlan, hogy e művek alkalmasak voltak arra, hogy az előadói képességek láthatóak - hallhatóak legyenek.

Vidéken

2022-08-20
-- szike --

Az idei, immár a 13. kaposvári zenei fesztivál, a hagyományoknak megfelelően augusztus 13-án kezdődött, ám idén a szokásosnál rövidebbre, csupán négy naposra tervezték.

Operabemutatók

2022-08-15
-- zéta --

Margitszigeten újra bemutatták Verdi operáját, az Attilát. A dalmű mélyebb értelmezéséhez legtöbbet Feledi János koreográfiájától kaptunk, melyet saját együttese, a Feledi Projekt Táncegyüttes mutatott be, kivétel nélkül a szituációk pontos interpretálásával. Az énekes szólisták pedig többnyire hozták a saját formájukat.

Operabemutatók

2022-08-01
-- zéta --

Minden Traviata-előadás félig már a tervezés fázisában eldől, ott, amikor felkérik a három főszereplőt. Ilyen szempontból a Szabadtéri Játékok szervezői maguk is művészi meghatározó erővé léptek elő. Évtizedek óta ilyen erős szereposztás magyar színpadon nem lépett fel a dalműben. Violetta, Alfredo és Giorgio Germont alakítói egymás erősítő jelenléttel teremtették meg a kivételesen kedvező csillagállást.

Vidéken

2022-07-23
-- BaCi --

Kis hazánk sokáig elképesztően vízfejű volt. Amikor én voltam gyerek – a 80-as években – még egy vidéki megyeszékhelyen is meglehetősen langyos kulturális élet csordogált. Emlékszem, amikor egyszer Veszprémbe vetődött Jandó Jenő, azon idegeskedtünk, hogy a művelődési ház zongorájának állapota miatt talán el sem játssza a műsorát...

A lapunkban megjelent szövegek a Café Momus, vagy a szerző kizárólagos szellemi tulajdonát képezik és szerzői jog védi őket.
A szerkesztőség külön, írásos engedélye nélkül mindennemű (részben vagy egészben történő) sokszorosításuk, felhasználásuk, kiadásuk és terjesztésük tilos.