Bejelentkezés Regisztráció

Hangversenyek

Budapesten

2022-10-12
-- zéta --

Tudjuk, Richard Wagner már életében megosztó figura volt. De azt még a szép számban lévő ellenségei is elismerték, hogy jelentős személyiség. Nem véletlen, hogy már életében szekértáborok szerveződtek mellette és ellene. Nálunk 1872-ben alakult meg a Magyar Richard Wagner Társaság (akkor még Pesti Wagner Egylet néven), amely onnantól tevékenyen vállalt részt a Mester munkáinak magyarországi terjesztésében, népszerűsítésében. Ezt ünnepeltük ezen a koncerten.

Operabemutatók

2022-10-06
-- zéta --

Tosca a színpad szélén, leroskadva egy padszerűségre. Tekintete fásult és elgyötört, ahogy belekezd a ’Vissi d’arte’-ba. Az esélytelenek fájdalma süt arcáról. Közben a háta mögött vetítés indul: Rákosi Mátyás születésnapjára ünnepi díszbe öltözött Operaházat látjuk, fekete-fehéren, sok sejthetően vörös drapériával. Jönnek a lelkesen ünneplő (s mi már tudjuk: megtévesztett) tömegek, figyelhetjük, amint a korabeli filmhíradós kamera pásztázza őket. Tosca mindezt nem észleli (szerencséjére), mert ha felnézne, nem értené, hogy is került ide.

Vidéken

2022-08-23
-- szike --

Nincs KaposFest Sárköziék nélkül. Minden nap játszanak a Kapos szálló teraszán, a zárónapon pedig pódiumra lépnek. Így történt idén is

Vidéken

2022-08-21
-- szike --

Bősze Ádám, a fesztivál örök műsorvezetőja abban az esetben is képes hangulat teremtésre, ha a zenetörténetnek nem legelmélyültebb alkotásai hangzanak el. A koncert első részében nem is voltak azok. A műsorszerkesztők célja inkább az lehetett, hogy rögtön találkozzunk a négy nap fellépőinek a többségével. Az persze vitathatatlan, hogy e művek alkalmasak voltak arra, hogy az előadói képességek láthatóak - hallhatóak legyenek.

Vidéken

2022-08-20
-- szike --

Az idei, immár a 13. kaposvári zenei fesztivál, a hagyományoknak megfelelően augusztus 13-án kezdődött, ám idén a szokásosnál rövidebbre, csupán négy naposra tervezték.

Operabemutatók

2022-08-15
-- zéta --

Margitszigeten újra bemutatták Verdi operáját, az Attilát. A dalmű mélyebb értelmezéséhez legtöbbet Feledi János koreográfiájától kaptunk, melyet saját együttese, a Feledi Projekt Táncegyüttes mutatott be, kivétel nélkül a szituációk pontos interpretálásával. Az énekes szólisták pedig többnyire hozták a saját formájukat.

Operabemutatók

2022-08-01
-- zéta --

Minden Traviata-előadás félig már a tervezés fázisában eldől, ott, amikor felkérik a három főszereplőt. Ilyen szempontból a Szabadtéri Játékok szervezői maguk is művészi meghatározó erővé léptek elő. Évtizedek óta ilyen erős szereposztás magyar színpadon nem lépett fel a dalműben. Violetta, Alfredo és Giorgio Germont alakítói egymás erősítő jelenléttel teremtették meg a kivételesen kedvező csillagállást.

Vidéken

2022-07-23
-- BaCi --

Kis hazánk sokáig elképesztően vízfejű volt. Amikor én voltam gyerek – a 80-as években – még egy vidéki megyeszékhelyen is meglehetősen langyos kulturális élet csordogált. Emlékszem, amikor egyszer Veszprémbe vetődött Jandó Jenő, azon idegeskedtünk, hogy a művelődési ház zongorájának állapota miatt talán el sem játssza a műsorát...

Vidéken

2022-07-04
-Katona Gréti-

A csodálatos környezet ellenére a helyieken nem annyira a büszkeséget, mint inkább a megilletődöttséget lehetett érezni. Szinte tapintani lehetett a pátoszt, amely a Danubia Zenekar érkezését körül lengte Dinnyésen.

Budapesten

2022-06-02
-- vape --

Egy jól ismert, és egy keveset játszott művet játszott egymás után a drezdai zenekar, ügyesen párosítva a könnyebben és nehezebben befogadható darabokat. A patinás zenekar játéka mindkettőt élvezetes hallgatnivalóként tálalta.

Operabemutatók

2022-05-26
-- zéta --

A Ring korábbi előadásain szempont lehetett az Operaház vezetése részére, hogy jeles külföldi szólistákkal dobják fel a produkciót. Az istenek alkonyára kitisztult a kép: tisztán magyar előadást láthatott a nagyérdemű, s ettől önmagában nem is lett feltétlenül rosszabb a produkció. A helyzet megítélése szereplőnként változik, attól függően, mennyire volt telitalálat a választás.

Budapesten

2022-05-23
-- dni --

És valami mégis működik náluk, mert a zenei életben ma is fontos szerepet tudnak betölteni. Prominens helyeken - legtöbbször a Zeneakadémián és a Müpában - koncerteznek és figyelemre méltó a műsorpolitikájuk. Előfordulhat, hogy az alapműveket nem velük akarom legelőször meghallgatni, mégis magukra tudják terelni a figyelmem. Fontos vendégekkel játszanak izgalmas repertoárt, és van, amikor a program egyszerűen kihagyhatatlan...

Vidéken

2022-05-22
-- zéta --

Az idei évadtól Rajna Martin a Győri Fiharmonikus Zenekar vezető karmestere. Már önmagában az is meglepő, hogy valaki már 27 évesen egy jelentős vidéki együttest irányíthat, amikor még az 50-es generációból is többen vannak zenekar nélkül. Rajna korábbi fellépései is ígéretesek voltak, de az ez az előadás revelációszámba ment.

Operabemutatók

2022-05-16
-- ppp --

Domingo távozásával Alexandu Agache vette át a címszerepet, amelynek három évtizede birtokosa. Az egész világon énekelte, a legnagyobb házakban volt Boccanegra, alakítását számos hangfelvétel és videó is őrzi. Míg korábban egyértelműen éppen itt, a békére szólító, de a bűnöst irgalmatlanul büntetni tudó uralkodó pillanatai voltak a leghatásosabbak Agache alakításában, most a II-III. felvonás bensőséges, gyönyörű piano tónusokkal éneklő apafigurája volt a legmegindítóbb.

Vidéken

2022-05-12
-- baljos --

Ramon Vargas egy művésztől elvárható legnagyobb dolgot művelte: derűt varázsolt az arcokra. Bizonyára jó pár év el fog most telni, amíg újra ilyen közösségteremtő élményben lesz része a debreceni publikumnak.

Operabemutatók

2022-04-23
-- ppp --

És énekel: kétségtelenül tenor hangon, olykor elfogyó levegővel, de ugyanazon a nemes hangon, amivel mindig is. Ez pedig kérem szépen a maga nemében csoda. Már első megszólalása is mellbevágó volt, alig akartam hinni a fülemnek: ez ugyanaz a szín, amivel 35 éve az Aidában hallottam!

Operabemutatók

2022-04-14
-- zéta --

Szeged megint szintet lépett. Már az évad nehezen induló operaszezonjában is feltűnt, hogy míg a vidéki operatársulatok, s a zászlóshajónak tekinthető Operaház is egyre másra kivárják a coviddal vívott harc lecsengését, a Szegedi Nemzeti Színház folyamatosan újabb és újabb produkciókkal rukkol elő. Áprilisra került az évad nagy dobása, Donizetti Maria Stuardá-ja, ami magyarországi bemutatóként csendült fel a Tisza-parton.

Operabemutatók

2022-03-20
-- zéta --

Hosszú vajúdás után végre elkészült az Operaház. A direkció azt találta, hogy erre a jelentős eseményre egyik nemzeti operánkat újítja fel, s ebben feltétlenül igazat kell adni nekik. A Hunyadi László bármikor elővehető, kellően népszerű, mi több: kellően időszerű.

Operabemutatók

2022-02-23
-- ppp --

Tizenkét éves voltam 1972-ben, mikor az Erkel Színházban először és utoljára láttam Benjamin Britten operáját. A most fellépő gárda összességében hangilag össze se hasonlítható az egykorival, viszont azt el kell ismerni, hogy zeneileg nagyon ütőképes és professzionális.

Operabemutatók

2022-01-23
-- zéta --

Az előadás Polgár Csaba rendezésében került színre. Polgár nem járatos az opera világában, ennek ellenére megtalálta a darab legfőbb kapaszkodóit. Egyetlen pillanatig nem veszi komolyan az alaptörténetet (ezzel valószínűleg maga Donizetti is így volt), így a legfőbb terep a paródiának jutott.

A lapunkban megjelent szövegek a Café Momus, vagy a szerző kizárólagos szellemi tulajdonát képezik és szerzői jog védi őket.
A szerkesztőség külön, írásos engedélye nélkül mindennemű (részben vagy egészben történő) sokszorosításuk, felhasználásuk, kiadásuk és terjesztésük tilos.