Bejelentkezés Regisztráció

Hangversenyek

Budapesten

2008-11-21
-Johanna-

Mostanra már egyértelműen kiderült, nem pusztán szerencsés véletlenek sora, de jól átgondolt, tudatos koncepció eredménye a Telekom Zenekar tagadhatatlan fejlődése. Zenekar és karmesterük egymásra találásának fő nyertesei mi, a közönség vagyunk.

Operabemutatók

2008-11-18
-Varga Péter-

Ha meggondoljuk, a vámpír Don Giovanni mesterkedéseit folytatja – más eszközökkel. A vérre hajt, és el nem bukhat, csak átalakulhat, mert egyenest az alvilágból jött.

Külföldön

2008-11-17
-kobzos55-

Az még a bécsi kínálatban is különösen szerencsés időzítésnek számít, hogy négy estéből háromszor sikerült kifejezetten csemegének számító koncerteken részt vennem a Musikvereinben (közben az operákban és a Konzerthausban is voltak izgalmas esték, de – legnagyobb sajnálatomra – bizonyos fizikai törvények alapján egyszerre csak egy helyen tudok megjelenni).

Operabemutatók

2008-11-16
-- zéta --

Mivel a darab korábbi előadásai visszhang nélkül maradtak, Britten remeke (mert az, nagyon is) csak most kezdi meg hazai pályafutását – remélhetően. Merthogy a Telihay Péter rendezte előadásban minden benne volt, s ez nem igazán mindennapos.

Operabemutatók

2008-11-12
-zsoly-

A mű alapjául szolgáló Miller-dráma töretlen népszerűségnek örvend a prózai színpadokon, Robert Ward műve pedig szinte teljes egészében a prózai darab operai adaptációja. Míg azonban a színmű mindenkor és mindenhol aktuális társadalmi és lélektani problémát feszeget, addig az opera – döntően a zenei anyag miatt – nagyon amerikai, sőt azt is mondhatnánk, olykor talán túlzottan is az.

Operabemutatók

2008-11-11
-- zéta - Johanna - SzJ-

Bizet Carmenje, rövidítve, modernizálva. Aki a premiert látta, csalódott, aki a második estén volt jelen, élményekkel gazdagabban távozott. Ennek nem az ízléskülönbség az oka, a két előadásról ugyanis abszolút elmondható a régi közhely: ég és föld.

Operabemutatók

2008-11-09
-- mg --

Az angol nyelvű opera lépésről lépésre halad végig Raoul Wallenberg magyarországi ténykedésén, egészen 1945-ös eltűnéséig. Minimáldíszlet, a sötét-világos kontraszt jegyében, jelzésértékű, ám szinte karikaturisztikusan alkalmazott jelmezek, gyakran a pantomim határmezsgyéjét ostromló színpadi mozgás.

Budapesten

2008-11-09
--cl--

November 5-én lett volna nyolcvanhét éves Cziffra György, az emlékére hirdetett koncert tehát pontosan volt időzítve. És tartalmilag is rendben volt, hiszen három olyan muzsikus idézte fel példaképét, akik zongoratudásukat tekintve szintén kivételesnek mondhatók.

Operabemutatók

2008-11-05
--dni--

Cilea zenéje kifejezetten szép, habár tényleg nem túl mélyenszántó. Nem véletlen, hogy ritkán szokták műsorra tűzni, de mindenképpen érdemes meghallgatni - az ínyencnek pedig kötelező. Már ha zeneileg is megfelelő az előadás - de a szegedi több volt, mint megfelelő! A szerepre pályázó fiatalok közül tényleg sikerült egészen ragyogó énekeseket kiválasztani.

Budapesten

2008-11-05
-Balázs Miklós-

Dvořák oratóriuma szinte végig morózus, sötét-töprengő tónusú marad, és az egyszerűség nyelvén szólal meg. Ennek az igénynek a mentén tolmácsolta a darabot Kovács János is, ügyelve arra, hogy a Requiem mindvégig képviselje is ezt a „nyelvi” egységességet.

Budapesten

2008-11-01
-- zéta --

A zenekar fegyelmezetten tűrte Sa Chen kalimpálását, bízhattunk benne, hogy valamit tudhatnak az est második feléről. És lőn. Ha az első részben a közönség inkább a pokolban járt a mutatós pianistalány jóvoltából, Berlioz művének előadásakor a mennyországban érezhette magát.

Vidéken

2008-10-30
-- dni --

Hogy a Bosch a legtöbb multival ellentétben nem komplett profi produkciót bérel, hanem a dolgozóiból alakult szimfonikus zenekarral erősíti imázsát, arra igen enyhe kifejezés, hogy felkeltette az érdeklődésünket. Mondjuk inkább, hogy elképesztett. Koncertjük után pedig főhajtásra késztetett.

Budapesten

2008-10-30
-Johanna-

Janine Jansen és Vaszilij Petrenko több szempontból is hasonlítanak. Amellett, hogy mindketten a legtehetségesebbek közül valók, elképesztően egyéni mozdulatokkal operálnak, és nagyszerűen építik fel a zenei történéseket is.

Budapesten

2008-10-29
-Balázs Miklós-

A szándékos félreértést elkerülendő jelezném: nem sértésnek szántam a címet, még csak nem is hűvös bírálatnak. Mert lássuk be: a két dimenzió nem kevés, csak kevesebb, mint a három. Emlékezzünk, a fekete-fehér televízióknak is voltak csúcsmodelljei, meg aztán ma is kapni kiváló minőségű hajhálót.

Budapesten

2008-10-28
-BaCi-

Ian Yungwook Yoo kijött a színpadra, és eltörölt a Föld színéről mindent, ami e hívságos világ mulandó tartozékai közé tartozik. Sok a jó zenész ma. Nagy zenészből is van egypár. De ilyen erős, önmagában zárt egységet alkotó, a külvilág felé mégis nyitott egyéniség csak keveseknek jut osztályrészül.

Budapesten

2008-10-23
-- mg --

Tomomi Nishimoto komoly karriert épít, ő a Bolsoj Szimfonikus Zenekarának vezető karmestere, továbbá számos japán zenei szál mellett még egy Csajkovszkijról elnevezett másik orosz zenekart is vezet.

Operabemutatók

2008-10-22
-Heiner Lajos-

A társaságomban lévő Nikol először látta a Toscát – tizenkilenc évesen ez megbocsátható. Bájos pofikáját megszállottan szögezte a színpad felé, leginkább a karmestert nézte, és megértem, miért.
Pál Tamás nem dirigált. Bűvölt. Varázsolt. Transzba ejtett. Egy másik dimenzióba, másik világba helyezett.

Budapesten

2008-10-16
-Johanna-

Nem volt ugyan hibátlan a koncert, de olyan élményt nyújtott, ami pillanatok alatt feledtetett minden apró bakit. Ötletes, mondanivalóval, érzelmekkel teli, a közönséget is magával ragadó lelkes zenélés tanúi lehettünk.

Operabemutatók

2008-10-13
--zéta--

A premierhez képest több ponton egységesebb produkciókkal találkozhattunk, s tán az enyhébb feszültség miatt, mindenesetre a bemutatóhoz viszonyítva erősebb csapatszellemmel.

Budapesten

2008-10-13
-BaCi-

Az Október végi tiszta lángok teljes mértékben a szerző alaktalan, egyéni kötődéseit tükrözi. Az elhangzó zenei gondolatok őszinték, naturálisak, de mások számára kibogozhatatlanok.

A lapunkban megjelent szövegek a Café Momus, vagy a szerző kizárólagos szellemi tulajdonát képezik és szerzői jog védi őket.
A szerkesztőség külön, írásos engedélye nélkül mindennemű (részben vagy egészben történő) sokszorosításuk, felhasználásuk, kiadásuk és terjesztésük tilos.