Bejelentkezés Regisztráció

Magazin

Főtéma

2007-09-06
-- zéta -, Szilgyo-

Elneveztek róla makarónit, reklámozott függőágyat, de a zenerajongó milliók emlékezetében mégis úgy fog megmaradni, mint „a magas C királya”. Mától már az égi társulatot erősíti.

Főtéma

2007-09-06
-Heiner Lajos-

Alant nem lehetett nem szeretni. Tudása, precizitása, objektivitása példamutató volt. Kritikáin nemzedékek nőttek fel, véleménye lemezvásárlások százezreit döntötte el.

Főtéma

2007-09-03
-Szerk.-

Ma délben új játékot indítunk útjára honlapunkon - nem titkoljuk, az ötletet azok a korábbi híresztelések adták, melyek szerint megszűnik a Magyar Rádió népszerű vetélkedője, a Ki nyer ma?.

Főtéma

2007-09-01
-Szerk.-

Idén is megteremtjük a lehetőségét annak, hogy szervezetek, testületek, intézmények helyett Önök döntsék el, mely események és kiadványok számítottak jelentősnek az elmúlt szezonban.

Esszék és tanulmányok

2007-08-31
-Balázs Miklós-

Feltérképezve a jelen pillanatot, a következő hónapokban terveim szerint cikksorozatban veszem számba, mivel szolgálhatnak a lemezgyűjtőknek, zeneszeretőknek a kis kiadók lemezei.

Főtéma

2007-08-24
--krl--

A hatalmas felhajtás érthető: nincs fontosabb most az intézmény háza táján, mint az arculati megújulás, továbbá köztudott, hogy egy rádió esetében különösen kiemelt tényező a látvány.

Interjúk

2007-08-21
-SzJ, -zéta--

A Művészetek Palotája vezérigazgatójával beszélgetve egyebek mellett szóba kerültek az eddigi tapasztalatok, a létesítmény működtetésének koncepciója, a Wagner Napok, és az SI-faktor is.

Főtéma

2007-08-14
-- dni --

Tíz éve ünneplik a zongorát Keleten. A főszervező és ötletgazda Hauser Adrienne érezhetően szívesebben mesél a fesztivál jövőjéről, mint múltjáról. Bizakodó, és én kénytelen vagyok hinni neki.

Főtéma

2007-08-09
--krl--

\"Á, nem árulok itt drogot, mert szól a Kilencedik szimfónia. Akkor inkább eloldalgok.\" Valami ilyesmi járhat majd a jövőben a seattle-i drogdílerek fejében. Legalábbis a városvezetők tervei szerint.

Főtéma

2007-08-08
-SzJ-

Hagyományteremtő szándékkal rendezték meg a hétvégén a Várban a Filmzenei Fesztivált. Ennek nagyon örülök, mert a „hagyományteremtő szándék” folytatást ígér, ebből pedig az következik, hogy a szervezőknek lesz alkalmuk levonni a szükséges következtetéseket, és kijavítani mindazokat a hibákat, amelyeket most elkövettek.

Főtéma

2007-08-03
-- zéta --

Főúri vacsora kontra házi elemózsia, Aktien kontra Krušovice, Knappertsbusch kontra Knappertsbusch. Előtted Tannhäuser, mögötted Wotan és Parsifal, a büfében Brünnhilde, színpadon A Rajna kincse.

Főtéma

2007-08-01
-- zéta --

Második este az Istenek alkonyát láttam. A gigantikus remekmű minden hangja stúdiófelvétel-minőségben szólalt meg, Christian Thielemann pedig nagyon tudta, hogy mit akar.

Főtéma

2007-07-30
-- zéta --

Hogy egy igazán ideillő képzavarral kezdjem: minden operarajongó Szent Grálja eljutni a Wagner-előadások Mekkájába, Bayreuthba. Találkozni a legendával, átélni a mirákulumot.

Interjúk

2007-07-27
-- zéta --

Immár a hetedik évadját kezdi Bayreuthban. Bár itthonról nézve már igazán nemzetközi sztárnak tekinthető, ezt a legkevésbé sem érezteti. Kedves, mosolygós és vidám, mint mindig.

Főtéma

2007-07-24
-Kerékgyártó György-

Az informatikai cégek és a zeneműkiadók marketingesei szerint az internetes zenekereskedelem a jövő – sőt a jelen. De mi van a virtuális szupermarketek polcain? A legális letöltési lehetőségek után nyomoztunk.

Főtéma

2007-07-05
-Balázs Miklós-

Ha létezett az operavilágnak „színes” egyénisége a szó szinte valamennyi lehetséges értelmében, akkor Beverly Sills az volt. S azzal, hogy kedd óta nincs többé, a világ operajátszása lett kicsit szürkébb, haloványabb, fakóbb nélküle. Hetvennyolc évesen érte a halál, hosszú és gyötrelmes betegség után.

Főtéma

2007-07-02
-- dni --

Arra gyanakszunk, hogy a komolyzene támogatottsága nem csökken, csak áthelyeződnek a hangsúlyok. Szerintünk a komolyzene-kedvelők nincsenek kevesebben, legfeljebb nem oda járnak, nem oda figyelnek, és nem azt olvassák, mint korábban.

Interjúk

2007-06-29
-Varga Péter-

Mert Carnegie felesége is énekelt benne és ő maga pedig tagja volt az igazgató testületnek, New York második kulturális egyesülete, az Oratórium Kórus Társaság számára 1891-ben felépült a világ leghíresebb hangversenyterme. A Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem Zenekarával közösen rendezett budapesti koncert előtt a jelenlegi főzeneigazgatóval, Kent Tritle-lal beszélgettünk.

Szakcikk hiszékenyeknek

2007-06-25
-- kegy --

Politikai, gazdasági és művészeti körökben is komoly mozgolódást váltott ki a régi csasztuskákat, valamint szovjet filmzenéket szállító Barátság vezetéket kiváltó Nabucco operavezeték ügye.

Esszék és tanulmányok

2007-06-18
-- zéta --

Tehetsége és sikerei önmagában kinyitották a szükséges ajtókat. Magyar férfiénekes sem előtte, sem azóta nem futott be olyan fényes karriert, mint ő. Ma 80 esztendős, az Isten éltesse sokáig!

A lapunkban megjelent szövegek a Café Momus, vagy a szerző kizárólagos szellemi tulajdonát képezik és szerzői jog védi őket.
A szerkesztőség külön, írásos engedélye nélkül mindennemű (részben vagy egészben történő) sokszorosításuk, felhasználásuk, kiadásuk és terjesztésük tilos.