Bejelentkezés Regisztráció

Magazin

Főtéma

2007-06-15
-Szerk.-

Írjuk akár Stravinskynak, akár Sztravinszkijnak, a lényeg: 125 éve született (éljenzés: vasárnap). Egyetlen cikkben nem könnyű összefoglalni jelentőségét, személyiségét, hatását. Heten szösszentünk neki, hogy megfogalmazzuk élményeinket, benyomásainkat.

Interjúk

2007-06-14
-Dauner Nagy István-

Negyvennégy év után ismét hallható lesz Magyarországon Debussy operája, a Maeterlinck színdarabja alapján komponált Pelléas és Mélisande. A bemutató apropóján a karmesterrel, Kocsis Zoltánnal beszélgettünk.

Főtéma

2007-06-07
--krl--

Nemrég a bécsi városvezetés elhatározta, kifüstöli az aluljárókból a nem odavalókat, jelesül a kábítószereseket és a részegeket. Ehhez speciális módszert találtak: a klasszikus zenét.

Főtéma

2007-06-01
-Balázs Miklós-

Az angol, aki dombra ment fel, és hegyről jött le. Így szólt egy film címe, emlékszem. Igaznak találom ezt Elgarra, aki majd\' egymaga teremtette meg az angol utóromantika muzsikáját.

Főtéma

2007-05-31
-Varga Péter-

Az, ami a Philharmonia Hungarica aktív történetének tekinthető, 2007. május 28-án lezárult. Emléktáblát avattak a megalakulás helyszínén, Badenban, az egykori Hotel Esplanade külső falán, és a Liszt Ferenc Kamarazenekar emlékkoncertet adott az első próbák helyszínén, a kaszinó hangversenytermében.

Főtéma

2007-05-30
-Kerékgyártó György-

A portálon található kulturális - egyebek mellett komolyzenei - anyagok érdekessége, hogy összességük nem egy szerkesztői koncepciót, hanem valamiféle közösségi ízlést tükröz.

Esszék és tanulmányok

2007-05-29
-- zéta --

Huszonöt év a pályán, huszonöt szerep az Operaházban. Egy eredeti hivatását soha fel nem adó keramikus, egy boldog énekesnő, aki éppen ma ünnepli hatvanadik születésnapját.

Főtéma

2007-05-25
-- zéta --

Ma este megy föl függöny utoljára operaelőadáson az Erkel Színházban. Ilyenkor az operarajongó számot vet, eltemeti élete egy - nem csekély - darabkáját, s felidézi a \"hősi múltat\".

Interjúk

2007-05-22
-SzJ-

A karmestert egy májusi koncert kapcsán a zenekarra jellemző műfaji kirándulásokról, a Warnernél megjelenő lemezeikről, és nem mellesleg a Danubia helyzetéről kérdeztük.

Főtéma

2007-05-15
-Kerékgyártó György-

Egy május 8-i könyvaukción kalapács alá került két zenei vonatkozású autogramgyűjtemény is. Az egyik neves operaénekeseink kézjegyeit, a másik népszerű zeneművészek aláírásait tartalmazta.

Kommentár

2007-05-14
-szerk.-

A XI. kerületi önkormányzat, sokallván a Weiner Leó Zeneművészeti Szakközépiskola fenntartási költségeit, a főváros kezébe készül adni az intézményt. A május 13-i tiltakozó hangversenyen Kocsis Zoltán nem tudott jelen lenni, de a résztvevőkhöz eljuttatott egy levelet.

Interjúk

2007-05-04
-Kerékgyártó György-

A Magyar Állami Operaházban ma mutatják be Vajda János Karnyóné című operáját. A Csokonai vígjátékából készült darabról, az előadás létrejöttéről a zeneszerzővel beszélgettünk.

Főtéma

2007-04-28
-Balázs Miklós-

A megkésett születésnapi üdvözlések helyét most a nehéz szavú nekrológok veszik át, a jubileumi méltatások helyébe mától a keserűség hangján írt gyászjelentések kerülnek.

Főtéma

2007-04-26
-- zéta --

A világtól és a zenétől szisztematikusan búcsúzott. Szegeden és Pécsett Mahler műveit dirigálta utoljára, Budapesttől a ma esti koncerten köszönt volna el, Bruckner Nyolcadikjával. Ez már nem adatott meg neki.

Interjúk

2007-04-16
-- zéta --

Marton Évát a nemrégiben a Zeneakadémián énekelt Kékszakállúról, s az egyetemi tanszékéről kérdezgettük. Persze az Operaház, az Elektra és az igazgatói pályázat is szóba került.

Főtéma

2007-04-02
--krl--

Hát, bekövetkezett, amit tudtunk, csak nem akartunk elhinni: a UPC előfizetői április elsejétől már nem láthatják a Mezzo műsorait. Eltűnt valami, amiből eddig is mindössze egy volt.

Főtéma

2007-03-28
-Kerékgyártó György-

A hírek mostanáig arról szóltak, hogy a UPC április 1-jétől lecseréli a Mezzót, ám részben a hírt követő tiltakozások hatására a cég fontolgatja, hogyan tarthatná meg a komolyzenei csatornát.

Főtéma

2007-03-26
-Szerk.-

Tegnap volt Bartók születésnapja, de hát idén már Kodály a húzónév. Bezzeg tavaly! Az Emlékévben jó esély volt arra, hogy Bartók munkássága az "életben tartáson" túl szélesebb körben is ismertté váljon. Sikerült, vagy sem? Ünnepi volt az év, méltóak az események? Nézzük át - a teljesség igénye nélkül - a tavaly történteket!

Főtéma

2007-03-24
-Szilgyo-

Nekem most már ő lesz A János vitéz. 2003 decemberében láttam őt a premieren. Nem lehetett neki könnyű, alapvetően prózai színész létére a hatalmas Erkel Színházban mikroport nélkül elénekelni a szerepet.

Főtéma

2007-03-23
-Heiner Lajos-

Mácal, Páva-változatok, Fantasztikus szimfónia, vadmalacsült spenóttal és krumplis knédlivel, Aida, Dohnányi, Az eladott menyasszony, Kata és az ördög, Sámson és Delila, villamosok, Hrabal.

A lapunkban megjelent szövegek a Café Momus, vagy a szerző kizárólagos szellemi tulajdonát képezik és szerzői jog védi őket.
A szerkesztőség külön, írásos engedélye nélkül mindennemű (részben vagy egészben történő) sokszorosításuk, felhasználásuk, kiadásuk és terjesztésük tilos.