Bejelentkezés Regisztráció

Magazin

Főtéma

2007-08-03
-- zéta --

Főúri vacsora kontra házi elemózsia, Aktien kontra Krušovice, Knappertsbusch kontra Knappertsbusch. Előtted Tannhäuser, mögötted Wotan és Parsifal, a büfében Brünnhilde, színpadon A Rajna kincse.

Főtéma

2007-08-01
-- zéta --

Második este az Istenek alkonyát láttam. A gigantikus remekmű minden hangja stúdiófelvétel-minőségben szólalt meg, Christian Thielemann pedig nagyon tudta, hogy mit akar.

Főtéma

2007-07-30
-- zéta --

Hogy egy igazán ideillő képzavarral kezdjem: minden operarajongó Szent Grálja eljutni a Wagner-előadások Mekkájába, Bayreuthba. Találkozni a legendával, átélni a mirákulumot.

Interjúk

2007-07-27
-- zéta --

Immár a hetedik évadját kezdi Bayreuthban. Bár itthonról nézve már igazán nemzetközi sztárnak tekinthető, ezt a legkevésbé sem érezteti. Kedves, mosolygós és vidám, mint mindig.

Főtéma

2007-07-24
-Kerékgyártó György-

Az informatikai cégek és a zeneműkiadók marketingesei szerint az internetes zenekereskedelem a jövő – sőt a jelen. De mi van a virtuális szupermarketek polcain? A legális letöltési lehetőségek után nyomoztunk.

Főtéma

2007-07-05
-Balázs Miklós-

Ha létezett az operavilágnak „színes” egyénisége a szó szinte valamennyi lehetséges értelmében, akkor Beverly Sills az volt. S azzal, hogy kedd óta nincs többé, a világ operajátszása lett kicsit szürkébb, haloványabb, fakóbb nélküle. Hetvennyolc évesen érte a halál, hosszú és gyötrelmes betegség után.

Főtéma

2007-07-02
-- dni --

Arra gyanakszunk, hogy a komolyzene támogatottsága nem csökken, csak áthelyeződnek a hangsúlyok. Szerintünk a komolyzene-kedvelők nincsenek kevesebben, legfeljebb nem oda járnak, nem oda figyelnek, és nem azt olvassák, mint korábban.

Interjúk

2007-06-29
-Varga Péter-

Mert Carnegie felesége is énekelt benne és ő maga pedig tagja volt az igazgató testületnek, New York második kulturális egyesülete, az Oratórium Kórus Társaság számára 1891-ben felépült a világ leghíresebb hangversenyterme. A Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem Zenekarával közösen rendezett budapesti koncert előtt a jelenlegi főzeneigazgatóval, Kent Tritle-lal beszélgettünk.

Szakcikk hiszékenyeknek

2007-06-25
-- kegy --

Politikai, gazdasági és művészeti körökben is komoly mozgolódást váltott ki a régi csasztuskákat, valamint szovjet filmzenéket szállító Barátság vezetéket kiváltó Nabucco operavezeték ügye.

Esszék és tanulmányok

2007-06-18
-- zéta --

Tehetsége és sikerei önmagában kinyitották a szükséges ajtókat. Magyar férfiénekes sem előtte, sem azóta nem futott be olyan fényes karriert, mint ő. Ma 80 esztendős, az Isten éltesse sokáig!

Főtéma

2007-06-15
-Szerk.-

Írjuk akár Stravinskynak, akár Sztravinszkijnak, a lényeg: 125 éve született (éljenzés: vasárnap). Egyetlen cikkben nem könnyű összefoglalni jelentőségét, személyiségét, hatását. Heten szösszentünk neki, hogy megfogalmazzuk élményeinket, benyomásainkat.

Interjúk

2007-06-14
-Dauner Nagy István-

Negyvennégy év után ismét hallható lesz Magyarországon Debussy operája, a Maeterlinck színdarabja alapján komponált Pelléas és Mélisande. A bemutató apropóján a karmesterrel, Kocsis Zoltánnal beszélgettünk.

Főtéma

2007-06-07
--krl--

Nemrég a bécsi városvezetés elhatározta, kifüstöli az aluljárókból a nem odavalókat, jelesül a kábítószereseket és a részegeket. Ehhez speciális módszert találtak: a klasszikus zenét.

Főtéma

2007-06-01
-Balázs Miklós-

Az angol, aki dombra ment fel, és hegyről jött le. Így szólt egy film címe, emlékszem. Igaznak találom ezt Elgarra, aki majd\' egymaga teremtette meg az angol utóromantika muzsikáját.

Főtéma

2007-05-31
-Varga Péter-

Az, ami a Philharmonia Hungarica aktív történetének tekinthető, 2007. május 28-án lezárult. Emléktáblát avattak a megalakulás helyszínén, Badenban, az egykori Hotel Esplanade külső falán, és a Liszt Ferenc Kamarazenekar emlékkoncertet adott az első próbák helyszínén, a kaszinó hangversenytermében.

Főtéma

2007-05-30
-Kerékgyártó György-

A portálon található kulturális - egyebek mellett komolyzenei - anyagok érdekessége, hogy összességük nem egy szerkesztői koncepciót, hanem valamiféle közösségi ízlést tükröz.

Esszék és tanulmányok

2007-05-29
-- zéta --

Huszonöt év a pályán, huszonöt szerep az Operaházban. Egy eredeti hivatását soha fel nem adó keramikus, egy boldog énekesnő, aki éppen ma ünnepli hatvanadik születésnapját.

Főtéma

2007-05-25
-- zéta --

Ma este megy föl függöny utoljára operaelőadáson az Erkel Színházban. Ilyenkor az operarajongó számot vet, eltemeti élete egy - nem csekély - darabkáját, s felidézi a \"hősi múltat\".

Interjúk

2007-05-22
-SzJ-

A karmestert egy májusi koncert kapcsán a zenekarra jellemző műfaji kirándulásokról, a Warnernél megjelenő lemezeikről, és nem mellesleg a Danubia helyzetéről kérdeztük.

Főtéma

2007-05-15
-Kerékgyártó György-

Egy május 8-i könyvaukción kalapács alá került két zenei vonatkozású autogramgyűjtemény is. Az egyik neves operaénekeseink kézjegyeit, a másik népszerű zeneművészek aláírásait tartalmazta.

A lapunkban megjelent szövegek a Café Momus, vagy a szerző kizárólagos szellemi tulajdonát képezik és szerzői jog védi őket.
A szerkesztőség külön, írásos engedélye nélkül mindennemű (részben vagy egészben történő) sokszorosításuk, felhasználásuk, kiadásuk és terjesztésük tilos.