Bejelentkezés Regisztráció

Magazin

Főtéma

2007-12-16
-Szerk.-

Zenei életünkre gyakorolt hatása kétségbevonhatatlan, bár megítélése ma már korántsem olyan egységes, mint 20-30 évvel ezelőtt. Heten írtuk meg reflexióinkat az évforduló apropóján.

Interjúk

2007-12-05
-Heiner Lajos-

Szegeden a nemrég felújított-átadott Reök-palotában ültünk le beszélgetni. Apropóként Pál Tamás Szegedre való visszatérése, és az általa nemrégiben indított Operaszalon szolgált.

Esszék és tanulmányok

2007-11-30
-Balázs Miklós-

Az 50 éves „jog-stop” lejárta után gyakran előfordul, hogy ugyanaz a felvétel kapható az anyakiadó, és más, kisebb cég(ek) kiadásában is. De melyik szól jobban, és mi okozhatja a különbségeket?

Interjúk

2007-11-23
-- zéta --

Nagy eseménynek ígérkezik az Operaház szombati premierje - úgy a darab, mint a közreműködő sztárok miatt. A műről, és színpadra állításáról az előadás rendezőjével beszélgettünk.

Interjúk

2007-11-20
-SzJ-

Öt neves zenei együttes tagjai vettek részt a hónap elején egy, a zenekarok működésének ellehetetlenülése miatt megszervezett figyelemfelhívó koncerten. Az esemény szervezőjével beszélgettünk.

Interjúk

2007-11-16
-- zéta --

Úgy hisszük, régi adósságunkat törlesztjük ezzel a cikkünkkel, az elmúlt ötven év egyik legnépszerűbb és legsikeresebb magyar operaénekesnőjével készített interjúnkkal.

Interjúk

2007-11-06
-Varga Péter-

Ötven éves a Bartók Vonósnégyes. Persze a kor önmagában még nem érdem, a fontos az, hogy egy jelentős kamarazenei társulás jubileumát ünnepelhetjük ebben a hónapban.

Főtéma

2007-11-01
-Balázs Miklós-

Ha Halottak napja, akkor általában Mozart Requiemje szól tévéből, rádióból. Pedig lenne választék bőven, ha az ember a sokat forgatott Mozart-lemezt inkább a polcon pihentetné.

Főtéma

2007-10-30
-Johanna-

Száz évvel ezelőtt született Ránki György. Talán ez adhatta az apropóját annak, hogy a hétvégén a Fesztivál Színházban a Muzsikus Péter kalandjait adta elő a Tóth Aladár Operastúdió

Főtéma

2007-10-29
-Kőry Ágnes-

A Rajna kincse diákoknak, Purcell Didója bábukkal, Gidon Kremer és a Kremerata Baltica, valamint egy Poppea – egy héten belül Londonban. Az eredmény, minőség tekintetében: négyből kettő.

Esszék és tanulmányok

2007-10-25
-kobzos55-

Albert Einsteinről köztudott, hogy vonzódott a muzsikához – de ezzel nem volt egyedül a fizikusok között. Ismerjük meg néhány nagynevű „kollégájának” zenéhez fűződő kapcsolatát!

Esszék és tanulmányok

2007-10-22
-Balázs Miklós-

Ezúttal megkísérlem belátni azt is, Walter, Klemperer, Busch, Böhm és más múltbéli ikonok sokat hallott Mozart-interpretációi hol és hogyan folytathatóak a 21. században.

Főtéma

2007-10-16
-Kerékgyártó György - Marosi Bálint - Szűcs József-

Bár Fischer Ádám többnapos happeningnek álmodta meg, végül csak három koncert lett belőle. Ám reméljük, ezúttal a \"minden kezdet nehéz\" kitételből a \"kezdet\" a hangsúlyos.

Interjúk

2007-10-12
-- zéta --

Ma este, az évad első operapremierjeként Smetana Az eladott menyasszony című operája kerül színre Debrecenben. A főpróba előtt beszélgettünk az előadás dirigensével, Blázy Lajossal.

Főtéma

2007-10-10
-Varga Péter-

A hétvégén Hangfoglalás címmel rendeztek zenei kiállítást a Syma-csarnokban. A seregszemlén a Magyar Hangszermíves Céhnek köszönhetően magyar mesterhangszer-készítők is megjelentek.

Főtéma

2007-10-01
-- dni --

A Zene Világnapját nem egyformán ünnepeljük. A Rádió például mától küldi száműzetésbe a Játék és muzsikát. Nálunk viszont indul „élesben” a Kimernya?, és átadjuk a Momus-díjakat is.

Főtéma

2007-09-21
-- zéta --

Az egyik topicon élénk vita alakult ki az énekes kedvencekről. A beérkezett 346 javaslat meglepően nagy szórást mutat, hiszen összesen 139 név gyűlt össze, Theo Adamtól Giorgio Zancanaróig.

Esszék és tanulmányok

2007-09-18
-Balázs Miklós-

Nincs módomban mindahány terméket fellelni, de a kiadók Bruckner-kínálata még így is olyan beláthatatlanul gazdagnak tűnik, hogy válogatni benne bizonyosan nem lesz haszon nélkül való.

Főtéma

2007-09-17
-Varga Péter-

A nagy magyar hegedűiskola két emblematikus alakjáról elnevezett hegedűversenyen hatan jutottak a döntőbe, ahol saját maguk által választott versenyművet adhattak elő zenekari kísérettel.

Interjúk

2007-09-11
-Varga Péter-

Percre pontosan a megbeszélt időben érkezik a hotel halljába, barátságos, közvetlen, a riporter vállát ütögeti interjú közben. Láthatólag olyan ember, aki pontosan tudja, mi a szerepe, hol a helye a világban.

A lapunkban megjelent szövegek a Café Momus, vagy a szerző kizárólagos szellemi tulajdonát képezik és szerzői jog védi őket.
A szerkesztőség külön, írásos engedélye nélkül mindennemű (részben vagy egészben történő) sokszorosításuk, felhasználásuk, kiadásuk és terjesztésük tilos.