Bejelentkezés Regisztráció

Magazin

Interjúk

2008-02-14
-- zéta --

Vass Lajost a dalszínház jelenét és jövőjét érintő kérdésekről, az intézmény költségvetéséről, az Erkel Színház sorsáról, a vezetőtársaival való munkamódszeréről, s a jubileumi évad terveiről faggattuk.

Kommentár

2008-02-06
-Johanna, Balázs Miklós, - zéta --

A névadó eseményt a legjobbak már bő két óra alatt abszolválják – a Csajkovszkij-maraton teljesítéséhez, pontosabban végighallgatásához ennél némiképp több időre volt szükség. De ott voltunk, mind a tizenegy koncerten, látástól vakulásig, Pannon Filharmonikusoktól a Budapesti Fesztiválzenekarig.

Főtéma

2008-01-30
-- dni --

Az ének, mint tantárgy, úgy él a kollektív emlékezetben, mint amit csingilingi gyerekhanggal, kislánycopffal, barna bociszemekkel, avagy jólfésült-kisfiús mosollyal már bőven ötösre lehet abszolválni.

Interjúk

2008-01-18
-- zéta --

Holnap mutatják be Győrött a Parasztbecsületet és a Bajazzókat. A főpróbahét kezdetén a művekről és a győri operaéletről beszélgettünk Medveczky Ádámmal, az előadás dirigensével.

Főtéma

2008-01-16
-- dni --

Idén több mint fél évig fog tartani az egész! Van-e így egyáltalán értelme körképnek nevezni azt az egyébként örömteli tényt, hogy időnként vidéki zenekarok is fellépnek a MűPában?

Esszék és tanulmányok

2008-01-10
-Varga Péter-

A már DVD-n is kapható Tarr Béla-filmről írt recenziók sehol nem tértek ki arra, ki is volt a címben szereplő személy, és mik is pontosan azok a Werckmeister harmóniák. Pedig nagyon izgalmas a téma, pláne úgy, hogy aki hallott róla bármit is, az valószínűleg téves információk birtokába jutott.

Főtéma

2008-01-09
--krl--

Tudta, hogy új neve van a BFZ-nek, kiadták lemezen Kocsis Zoltán összes keringőjét, és Ferencsik írt egy Requiemet? Ha igen, akkor Ön is olvasta a Media Markt ünnepi reklámfüzetét.

Főtéma

2007-12-31
--krl--

Kéziratainkban idén is felleltünk - még megjelenés előtt - jó néhány olyan hibát, amelyek mintha kifejezetten a szilveszteri válogatás miatt keletkeztek volna. Hiába: javíthatatlanok vagyunk.

Főtéma

2007-12-27
-Heiner Lajos-

Sohasem gondoltam volna, hogy egy francia operát egy német előadás révén szeretek meg, és azt sem, hogy a Simon Boccanegrára kiírt ismeretlen nevek életre szóló élményben részesítenek.

Főtéma

2007-12-24
-Kerékgyártó György-

Ha karácsony, akkor a háztartások többjében az ünnephez kapcsolódó egyházzene szól. De milyen is a valódi musica sacra? XVI. Benedek szerint nem olyan, amilyen mostanában járja.

Főtéma

2007-12-16
-Szerk.-

Zenei életünkre gyakorolt hatása kétségbevonhatatlan, bár megítélése ma már korántsem olyan egységes, mint 20-30 évvel ezelőtt. Heten írtuk meg reflexióinkat az évforduló apropóján.

Interjúk

2007-12-05
-Heiner Lajos-

Szegeden a nemrég felújított-átadott Reök-palotában ültünk le beszélgetni. Apropóként Pál Tamás Szegedre való visszatérése, és az általa nemrégiben indított Operaszalon szolgált.

Esszék és tanulmányok

2007-11-30
-Balázs Miklós-

Az 50 éves „jog-stop” lejárta után gyakran előfordul, hogy ugyanaz a felvétel kapható az anyakiadó, és más, kisebb cég(ek) kiadásában is. De melyik szól jobban, és mi okozhatja a különbségeket?

Interjúk

2007-11-23
-- zéta --

Nagy eseménynek ígérkezik az Operaház szombati premierje - úgy a darab, mint a közreműködő sztárok miatt. A műről, és színpadra állításáról az előadás rendezőjével beszélgettünk.

Interjúk

2007-11-20
-SzJ-

Öt neves zenei együttes tagjai vettek részt a hónap elején egy, a zenekarok működésének ellehetetlenülése miatt megszervezett figyelemfelhívó koncerten. Az esemény szervezőjével beszélgettünk.

Interjúk

2007-11-16
-- zéta --

Úgy hisszük, régi adósságunkat törlesztjük ezzel a cikkünkkel, az elmúlt ötven év egyik legnépszerűbb és legsikeresebb magyar operaénekesnőjével készített interjúnkkal.

Interjúk

2007-11-06
-Varga Péter-

Ötven éves a Bartók Vonósnégyes. Persze a kor önmagában még nem érdem, a fontos az, hogy egy jelentős kamarazenei társulás jubileumát ünnepelhetjük ebben a hónapban.

Főtéma

2007-11-01
-Balázs Miklós-

Ha Halottak napja, akkor általában Mozart Requiemje szól tévéből, rádióból. Pedig lenne választék bőven, ha az ember a sokat forgatott Mozart-lemezt inkább a polcon pihentetné.

Főtéma

2007-10-30
-Johanna-

Száz évvel ezelőtt született Ránki György. Talán ez adhatta az apropóját annak, hogy a hétvégén a Fesztivál Színházban a Muzsikus Péter kalandjait adta elő a Tóth Aladár Operastúdió

Főtéma

2007-10-29
-Kőry Ágnes-

A Rajna kincse diákoknak, Purcell Didója bábukkal, Gidon Kremer és a Kremerata Baltica, valamint egy Poppea – egy héten belül Londonban. Az eredmény, minőség tekintetében: négyből kettő.

A lapunkban megjelent szövegek a Café Momus, vagy a szerző kizárólagos szellemi tulajdonát képezik és szerzői jog védi őket.
A szerkesztőség külön, írásos engedélye nélkül mindennemű (részben vagy egészben történő) sokszorosításuk, felhasználásuk, kiadásuk és terjesztésük tilos.