Bejelentkezés Regisztráció

Kommentár

Kommentár

2022-02-01
-- zéta --

Renata Tebaldi első énekesi fellépte 17 évesen az iskola falai között zajlott, Giordani pályakezdőknek való lírai dala, a ’Caro, mio ben’ mellett egy cseppet sem tanulóknak való áriával jelentkezett, Pillangókisasszony híres nagyáriájával. Akkoriban biztosan vakmerő lett volna a feltételezés, de utólag nyugodtan belemagyarázhatjuk, hogy az ezt követő szédítő karrier is e különös kettősség jegyében zajlott, líra és dráma példás váltakozásában.

Kommentár

2021-12-23
-- ppp --

Feldolgozhatatlan szinte, hogy a visszavonulás után ilyen hirtelen, ennyire rövid idő elteltével hagyott itt minket Edita Gruberova. Hiszen mostanában sorozatosan olvastunk kilencven év körüli életkorban távozott egykori operacsillagokról, akik visszavonulásuk után évtizedekig boldogan élhettek civil életet. Editának azonban mindössze két év adatott meg.

Kommentár

2021-11-17
-Heiner Lajos-

Karikó Teréz rendkívüli szépség volt, egy olyan színű szopránnal, amit száz közül is azonnal fel lehetett ismerni. A pesti Zeneakadémiát követően a Római Santa Cecilián tökéletesítette tudását. Vaszy Viktor szerződtette Szegedre s egész karrierje a Tisza-parti városhoz kötötte.

Kommentár

2021-11-08
-- zéta --

Hatalmas hang, atletikus termet, elképesztően hatásos megjelenés, de ez mégis kevés indokként ehhez a páratlanul egyenesívű karrierhez. Talán a magas intelligencia, az ösztönösen összetett szerepjáték, a hideg fejjel történő szakmai döntések? Vagy ez mind együtt? 100 éve született Jerome Hines.

Kommentár

2021-10-22
-- zéta --

Edita Gruberova több volt, mint énekesnő. Ikonná vált már életében. Pedig mindvégig csak az az egyszerű szlovák-német-magyar lány volt, akinek született. A műfaj megkerülhetetlen idolja lett, akit mindig is Callas, Sutherland, Sills, Caballé társaságában fognak emlegetni, amíg a földön az operajátszásnak tábora lesz.

Kommentár

2021-09-01
-Heiner Lajos-

Ő adott értelmet az operai előadó-művészetnek, egyesítve a valószínűtlent: Callas drámai jelenlétét, tragikus művészetét Schwarzkopf tökéletes énektechnikájával, a hang varázsát a művészi kifejezéssel. A kiválóság és tökéletesség fáklyavivője. A finomság és az árnyalatok művésze.

Kommentár

2021-07-31
-Pál Tamás-

Giuseppe Giacomini arra volt csodálatos példa, hogy az éneklés maga képes a teljességet kifejezni, a teljesség katarzisát előidézni, s ehhez nincs szüksége semmiféle pótszerre. Művészete azt bizonyította, hogy nem az opera színpada teremti meg a drámaiságot, hanem a drámai éneklés teremti az operaszínpadot.

Kommentár

2021-04-25
-- zéta --

Elhunyt Christa Ludwig. Mérték volt. Felvételei legnagyobb része etalon a későbbi nemzedék részére. Nemcsak nagyszerű énekes, de végtelen okos nő is volt, aki amellett, hogy páratlan színpadi emócióval rendelkezett, ésszel is irányította a pályáját. Interjúi ritka közhelymentesek, minden sorából a higgadt tapasztalat szólt.

Kommentár

2021-04-08
-- operatikus --

Franco Corellit örökké szépnek és fiatalnak láttuk a színpadon, s amikor egy kicsit meglegyintette az öregedés szele, nyomban visszavonult. Pedig csak 55 éves volt, és csak 30 évesen kezdte a pályát. De hát olyan hőfokon égett, amitől hamarabb elhamvadt ez a csodás hang.

Kommentár

2021-03-07
-- zéta --

Életének 92. évében elhunyt Palcsó Sándor, a magyar operajátszás egyik doyenje. Mindenesnek is hívhatnánk, hiszen évtizedekig az egyik legtöbbet foglalkoztatott művésze volt a dalszínháznak.

A lapunkban megjelent szövegek a Café Momus, vagy a szerző kizárólagos szellemi tulajdonát képezik és szerzői jog védi őket.
A szerkesztőség külön, írásos engedélye nélkül mindennemű (részben vagy egészben történő) sokszorosításuk, felhasználásuk, kiadásuk és terjesztésük tilos.