Bejelentkezés Regisztráció

Kommentár

Kommentár

2024-02-08
-Heiner Lajos-

Az Ostravai Opera a kettős Smetana-évforduló kapcsán nagy fába vágja a fejszéjét: a komponista mind a nyolc befejezett operáját színpadra állítja.
Magyarországon csak Az eladott menyasszonyt játsszák, azt is sajnálatosan ritkán...

Kommentár

2023-09-13
-operatikus-

Ötszázharmincan jelentkeztek az I. Nemzetközi Fricsay Ferenc Karmesterversenyre. A szintén nemzetközi zsűri végül egyre sem mondta, hogy éljen, első lett!

Kommentár

2023-06-28
-Bokor Gabriella-

Sok mindent megragad ez a múzeum Puccini lényéből, például lenyűgöző eleganciáját. A kis öltözőszobában kiállított szőrmegalléros fekete kasmírkabát a hozzá illő selyemsállal azt idézi fel, hogy milyen jólöltözött is volt a Maestro.

Kommentár

2023-06-26
-- zéta --

Legyünk tisztában vele: Zsuzsa volt az az operarajongó, aki életben tartja a műfajt. Hiába mondja az egyszeri direktor, hogy az idei évben 300 ezren felkeresték az operaházát. Az lehet, hogy csak ötezer ember, aki eljött egy évadban akár hatvanszor is. Akit nem érdekel, mennyibe kerül egy jegy, Ő OTT AKAR LENNI. A műfaj, melyet sokat temettek, akkor fog meghalni, ha ez a réteg végleg eltűnik.

Kommentár

2023-06-15
-Heiner Lajos-

A néhány tabló, vitrin pár perc alatt végig járható, megnézhető. Kedves emlékezés a szegedi operajátszás jelentős alakjára, bizonyítva, fellépései még sokunk emlékében ott élnek...

Kommentár

2023-05-23
-Heiner Lajos-

Négy éven át éltem a császárvárosban. Ha munkám megengedte, esténként valamilyen komolyzenei rendezvényen voltam. Legtöbbször a Staatsoperben, meg persze a két nagy hangversenyterem egyikében.
A Volksoperbe sajnos ritkábban jutottam el...

Kommentár

2022-02-01
-- zéta --

Renata Tebaldi első énekesi fellépte 17 évesen az iskola falai között zajlott, Giordani pályakezdőknek való lírai dala, a ’Caro, mio ben’ mellett egy cseppet sem tanulóknak való áriával jelentkezett, Pillangókisasszony híres nagyáriájával. Akkoriban biztosan vakmerő lett volna a feltételezés, de utólag nyugodtan belemagyarázhatjuk, hogy az ezt követő szédítő karrier is e különös kettősség jegyében zajlott, líra és dráma példás váltakozásában.

Kommentár

2021-12-23
-- ppp --

Feldolgozhatatlan szinte, hogy a visszavonulás után ilyen hirtelen, ennyire rövid idő elteltével hagyott itt minket Edita Gruberova. Hiszen mostanában sorozatosan olvastunk kilencven év körüli életkorban távozott egykori operacsillagokról, akik visszavonulásuk után évtizedekig boldogan élhettek civil életet. Editának azonban mindössze két év adatott meg.

Kommentár

2021-11-17
-Heiner Lajos-

Karikó Teréz rendkívüli szépség volt, egy olyan színű szopránnal, amit száz közül is azonnal fel lehetett ismerni. A pesti Zeneakadémiát követően a Római Santa Cecilián tökéletesítette tudását. Vaszy Viktor szerződtette Szegedre s egész karrierje a Tisza-parti városhoz kötötte.

Kommentár

2021-11-08
-- zéta --

Hatalmas hang, atletikus termet, elképesztően hatásos megjelenés, de ez mégis kevés indokként ehhez a páratlanul egyenesívű karrierhez. Talán a magas intelligencia, az ösztönösen összetett szerepjáték, a hideg fejjel történő szakmai döntések? Vagy ez mind együtt? 100 éve született Jerome Hines.

A lapunkban megjelent szövegek a Café Momus, vagy a szerző kizárólagos szellemi tulajdonát képezik és szerzői jog védi őket.
A szerkesztőség külön, írásos engedélye nélkül mindennemű (részben vagy egészben történő) sokszorosításuk, felhasználásuk, kiadásuk és terjesztésük tilos.