Bejelentkezés Regisztráció

Magazin

Főtéma

2000-02-05
-Dauner Nagy István-

A mindenkire általánosan érvényes kötelező zeneiskolai szolfézs bevezetése annyit jelent, hogy az oktatásügy felelős vezetőinek igényük sincs az általános zeneoktatás színvonalának felvirágoztatására.

Főtéma

2000-01-16
-Tóth Péter-

Hogy egy ilyen vagy akármilyen más verseny mennyire tiszta? Amennyire a közélet. Ne felejtsük el: itt részben karrierről, de sokkal inkább pénzről van szó.

Főtéma

1999-12-07
-Dauner Nagy István-

A Gramophone közönségszavazatok alapján megválasztotta a \"Top Ten\"-t, a század tíz legjobb, legnagyszerűbb hangfelvételét. A lista bizony nagyon érdekes, tanulságos.

Főtéma

1999-11-29
-Tóth Péter-

Közeli ismerősünk, lemezkritikai rovatunkat kritizálva megjegyezte, hogy az vagy amatőr előadókkal, vagy meglehetősen periferikus lemezekkel foglalkozik.

Főtéma

1999-10-09
-Dauner Nagy István-

A mikroszkopikus formák és motívumok végtelen ismételgetésére koncentrálni a tudat beszűküléséhez, egyfajta révülethez vezet. Ez alkalmanként jól is eshet, de most már én ennyivel be nem érem.

Főtéma

1999-09-12
-Tóth Péter-

Ezek a kritikák szigorúan csak a mi véleményünket tükrözik. Nem kívánunk az abszolút mérce csalhatatlan szerepében tetszelegni.

Főtéma

1999-08-27
-Dauner Nagy István-

Az a jó a nyári szünetben, hogy a némi eufémizmussal pihenésnek becézett lustaságot és semmittevést úgy meg tudja unni az ember, hogy már a gálya padjára is visszavágyik.

Főtéma

1999-06-02
-Szilágyi Mihály-

Paul Sacher - svájci karmester, műgyűjtő és alapítványtevő - a XX. század legjelentősebb zenei mecénása, ez év májusában elhunyt.

Főtéma

1999-05-04
-Dauner Nagy István-

A Café Momus április elsején lett fél éves. Nem valami nagy idő, én is irigykedem a 75 éves Gramophone és a 150-nél is több Musical Times láttán.

Főtéma

1999-04-07
-Széphegyi Arnold-

A kívülállók legendákat mesélnek, a zenészek többnyire sírnak. Az tény: minden pénznél létezik még több. S az egyes szakmák kereseteit ugyan össze lehet hasonlítani, de nem érdemes. De pontosan mennyi is az annyi?

Főtéma

1999-01-27
-Széphegyi Arnold-

Lapozgatom a Budapesti Tavaszi Fesztivál programfüzetét. Ízléses kiadvány, tűrhető mennyiségű reklámmal, jó papíron. Súlyos darab, jelzi, hogy a kultúra nehéz dolog, de azért gondosan úgy tervezték, hogy egy szmoking zsebbe is beleférjen.

Főtéma

1999-01-02
-Tóth Péter-

Van-e karácsonyi lemez a Stille Nacht-on túl? Mint a Café Momus kiküldött tudósítója jelentem: van. Csak meg kell keresni.

Főtéma

1998-12-08
-Dr. Geréb-

Weöres Sándor kétség kívül a legtöbbet megzenésített magyar költő. Még alig volt tizenhét éves, amikor Kodály fölfedezte magának és az egész zeneszerző/zeneszerető társadalomnak. Ez a forrás most egy jogi csapda folytán kiapadni látszik.

Esszék és tanulmányok

2001-07-01
-Abrudbányay Zoltán-

Az alapfokú művészeti iskolákban az intézményvezetők többsége spontán módon, marketing és PR ismeretek nélkül készíti elő az intézmény rendezvényeit.

Esszék és tanulmányok

2001-06-01
-Erdélyi Sándor-

A \"Fidulák, Hegedűk, Violák, Stradivárik\" évekkel ezelőtt Hifi Magazinban jelent meg először. Azt, hogy újra közreadjuk nem csak a cikk kiválósága indokolja, hanem az is, hogy szerzőjétől ígéretet kaptunk a folytatásra.

Esszék és tanulmányok

2001-05-09
-Dauner Nagy István-

A döglött csendnél, a vélemény nélküli, vagy ítéletét magában tartó közönségnél már nincs rosszabb, azaz mégis van: ha már közönség sincs.

Esszék és tanulmányok

2001-02-01
-NN-

Nemcsak, hogy minden felelősséget a zeneigazgató visel, de valóban abszolút hatalommal is rendelkezik: ő dönt a műsorról, választja ki a szólistákat, a vendégkarmestereket, alkalmazza és rangsorolja a zenekari tagokat.

Esszék és tanulmányok

2000-12-20
-Dauner Nagy István-

Létezik-e ma nemzeti zene? Van-e jelentősége a mai zeneszerzők alkotásaiban és foglalkozik-e ilyesmivel az Önök újságja?

Esszék és tanulmányok

2000-11-18
-Bácskai György-

Jessye Norman jelen diszkográfiája azokat a kiadványokat sorolja fel, amelyek a 2000-ik évben kaphatók. Már futó megtekintése is érdekes megfigyelésekre készteti az olvasót.

Esszék és tanulmányok

2000-09-27
-Dauner Nagy István-

Kirívó véletlen, ha egy osztályban a rendelkezésre álló összes idő több, mint öt százalékát fordítják zenehallgatásra. Ennél ugyan több jut a zeneelméleti és -történeti tudnivalókra, de az órák többségén éneklés, zömében népdaléneklés folyik.

A lapunkban megjelent szövegek a Café Momus, vagy a szerző kizárólagos szellemi tulajdonát képezik és szerzői jog védi őket.
A szerkesztőség külön, írásos engedélye nélkül mindennemű (részben vagy egészben történő) sokszorosításuk, felhasználásuk, kiadásuk és terjesztésük tilos.