Bejelentkezés Regisztráció

Interjúk

Hollós Máté

2000-03-01 00:00:00 Dauner Nagy István
\"Hollós

Riportalanyunkat nem sok zenebarátnak kell bemutatnunk. Hollós Máté (46) közismerten sokoldalú szereplője a zenei életnek. Az Erkel díjas zeneszerző többek között a Magyar Zeneszerzők Egyesületének elnöke és a Hungaroton Records Kft. ügyvezető igazgatója is.
Ez utóbbi minőségében kerestük fel egy e-mail váltás erejéig. Tisztségeinek felsorolásánál pontosabb képet ad munkabírásáról, ha eláruljuk, hogy érdeklődésünkre kivételes gyorsasággal és készséggel reagált, hívott vissza telefonon (vasárnap!) és válaszolt kérdéseinkre e-mail fordultával - azonnal.

Café Momus - Létezik olyan vélemény, ami szerint (különösen a komolyzenei) lemezkiadás válságban van, és ezt a válságot csak a legtőkeerősebb nagyok, és a legrugalmasabb kicsik élhetik túl! Egyetért-e ezzel a helyzetképpel és prognózissal?
Hollós Máté - A lemezkiadás valóban hatalmas túltermelési válságban szenved, mivel több művésznemzedékre visszamenően elérhető az alaprepertoár. Ezt, ha túl is élik, még a legnagyobbak is komolyan megszenvedik. Fő ellenségük az olcsó márkák hada, amelyek egymással is ádáz csatát vívnak. A közepes méretű független kiadóknak - mint például a Hungaroton -, a különlegességekre kell összpontosítaniuk, amelyekből kevesebb adható el, de biztosan.
C.M. - Milyen stratégiával próbálnak megjelenni a nemzetközi piacon, és mit tekint a Hungaroton legkomolyabb - bevételre is váltható - erényének?
H.M. - Ez az egérút-keresés - a kevesebb, de biztos eladás - a stratégiánk. Ha kiváló művészekkel rögzítünk zeneileg értékes kuriózumokat, felfedezést nyújthatunk a közönségnek, s ez természetesen bevételeinkben is azonnal jelentkezik.
C.M. - Fischer Annie Beethoven felvételeinek kiadása (hogy csak egy példát mondjunk), és az olcsó klasszikus sorozat megjelentetése után, vannak-e még az archívumban különleges, nagy érdeklődésre számító kincsek?
H.M. - Akadnak érdekességek, például nemrég hoztuk ki Ruggiero Ricci fénykorában nálunk készített felvételeit, miként korábban Lazar Bermanéit, s még akadtak más hajdani nagyságok is, akik nyomot hagytak a Hungaroton katalógusában.
Ezek érdekességét a művész feltámadó divatja fokozhatja. Az igazán olcsó Echo sorozatot pedig folytatjuk az eladási tapasztalatok figyelembe vételével. Idén karácsonykor ott lesznek a polcokon az új pipacsos CD-ink.
C.M. - Rengeteg munkája között hogyan van még ideje, energiája és inspirácója a komponálásra?
H.M. - Nehéz időt teremteni, de mivel inspiráció csakugyan van, az idő is "hozzárendelődik". Sok ötlet merül föl bennem, és szerencsém van, mert a megrendelések sem kerülnek el, amelyek határidejük révén kettősen inspirálóak.
C.M. - Az Ön "Fölfelé hulló levelek éneke" című szerzői lemeze a Pannon Classic kiadó gondozásában jelent meg. Tisztségével nem tartja összeegyeztethetőnek, hogy a Hungaroton adja ki a műveit, vagy más oka van a "hűtlenségnek"?
H.M. - Nem volna akadálya, hogy a Hungaroton kiadja szerzői lemezemet, sőt, a cég tulajdonosa már többször szinte felszólított erre. De addig, amíg kellően sok kollégámnak nem lesz lemeze nálunk, "féken tartom" magam. Hálás is vagyok Simon Géza Gábornak, amiért a Pannon Classic vezetőjeként saját lemezhez juttatott. A Hungarotonnál antológiákban engedtem helyet magamnak.
C.M. - A Hungaroton hagyományosan nagy figyelmet fordít a kortárs zenére, mégis, mintha az utóbbi időben jelentősen feljebb tolódott volna az a korhatár, ami fölött szerzői lemeze lehet valakinek. Tudtunkkal nem készült szerzői lemeze azoknak a mostmár nagyrészt negyvenes komponistáknak, akik nemrég (Önnel együtt) a Fiatal Zeneszerzők Csoportját, a nevezetes "Főzőcsőt" alkották.
Milyen szempontok szerint döntenek egy kortárs mű kiadása mellett?
H.M. - Az utóbbi időben azért sokat változott a helyzet. A hajdani FZCs derékhadából már van CD-je Huszár Lajosnak, Madarász Ivánnak, Márta Istvánnak, Reményi Attilának, Selmeczi Györgynek, Sugár Miklósnak, Tihanyi Lászlónak, Vajda Jánosnak, most készül Király László és Szigeti István szerzői lemeze.
Újabb Orbán- és Vajda-művek felvételei készültek el, amelyek még az év folyamán megjelennek. Amiben fájó elmaradást érzek, az valóban a fiatalok felmutatása, de ebben is változás várható: idén Fekete Gyula és Kondor Ádám nyitja a sort, amely remélhetőleg jövőre folytatódik.
A kiválasztás csak részben alakul a mi koncepciónk szerint: a döntést az anyagi támogatók "segítenek" meghozni, hiszen kortárs zenét csak az eladásból rentábilizálni lehetetlen.
C.M. - A "Café Momus" csak az Interneten olvasható, így érthető, hogy különösen élénken érdeklődünk a világháló minden komolyzenei vonatkozású oldala, híre és szolgáltatása iránt. Milyen szerepet szánnak az Internetnek a Hungaroton jövőjében? Tervezik-e a hivatalos web-oldal kiemelt fejlesztését, és végül: Lesz-e on-line vásárlási lehetőség?
H.M. - Web-oldalunk ma tényleg nagyon szegényes, de már megkezdtük az új
felépítését, amely sokkal gazdagabb és használhatóbb lesz. Az on-line vásárlást pedig a Fotex rövidesen megnyíló Internet-áruháza biztosítja majd.
C.M. - Köszönjük a gyors válaszokat, a további izgalmas és különleges felvételek reményében pedig olvasóink nevében is sikeres gazdálkodást kívánunk.


A lapunkban megjelent szövegek a Café Momus, vagy a szerző kizárólagos szellemi tulajdonát képezik és szerzői jog védi őket.
A szerkesztőség külön, írásos engedélye nélkül mindennemű (részben vagy egészben történő) sokszorosításuk, felhasználásuk, kiadásuk és terjesztésük tilos.