Bejelentkezés Regisztráció

Esszék és tanulmányok

Esszék és tanulmányok

2009-05-21
-- zéta --

A dalait, szimfóniáit, s egyéb kamarazenéjét viszonylagos rendben hagyó komponista a Deutsch által említett 22 szonátakezdeménynek csak a felét fejezte be. Fussunk csak át rajtuk röviden. Ha követni tudnak, mindenképpen megéri!

Esszék és tanulmányok

2009-04-15
-Matheika Gábor-

Toscanini színre lépése után két teljesen eltérő interpretációs út mentén helyezkedtek el a kor karmesterei. Az egyik „főhadiszállás” zászlóvivőjeként leginkább Furtwänglert illik megjelölni, Toscanini pozíciója a frontvonal másik oldalán pedig megkérdőjelezhetetlen.

Esszék és tanulmányok

2009-03-17
-pszí-

Ha kiemelkedő tudósokról olvasunk, feltűnik, hogy az esetek nagy hányadában valamilyen kapcsolatuk van a zenével. Ezen tudósok közül szeretnék röviden bemutatni néhányat a kémia területéről, elsősorban szakmai tevékenységükre koncentrálva.

Esszék és tanulmányok

2009-01-29
-- mg --

Gondolom, nem kell magyarázni, hogy nem azért kerülnek ők egy írásba, mert kevésbé jelentősek az eddig említetteknél. Ellenkezőleg, olyan karmesterek ők, akiket a zeneszerető közvélemény egy nem elhanyagolható hányada saját koruk legnagyobb dirigensének tart.

Esszék és tanulmányok

2008-10-17
-- mg --

Pusztán stilisztikailag vizsgálva vezénylési alapállását, Abbado tulajdonképpen nem tesz semmi különöset, ennek ellenére valamiért mégis ő az egyike a legnagyobbaknak.

Esszék és tanulmányok

2008-09-25
-- mg --

Előadói nyelvezete a végletekig kottahű, és ez legfőképp nem is a Bruckner-előadásokban, hanem a Beethoven, Schubert és Brahms műveiből készült felvételeken érhető tetten.

Esszék és tanulmányok

2008-09-16
-- mg --

Egyike azoknak, akik szinte bármely együttes élén képesek ugyanazt a hangzásvilágot megteremteni, sőt, élek a gyanúval, hogy ez szinte önmagától működő folyamat eredménye.

Esszék és tanulmányok

2008-09-09
-- mg --

Bár jóval túlélte Furtwänglert vagy Toscaninit, számomra Klemperer "régi" karmester - hajlamos vagyok ugyanúgy a régmúlt homályában elhelyezni spirituális időskálámon.

Esszék és tanulmányok

2008-08-28
-- mg --

Meggyőződésem, hogy bizonyos vizuális élmény mindenki számára kiegészíti a zenehallgatás csodáját, ám a megjelenő belső képet nagyban befolyásolja az interpretátor személye.

Esszék és tanulmányok

2008-05-28
-Balázs Miklós-

Az irodalomtörténetben a szerzői monográfia nehezen védhető, korszerűtlen formává kezdett válni. Ám a zeneszerzői monográfiák láthatóan nem kívánják kikezdeni a műfaj szokásos kifejezésmódját.

A lapunkban megjelent szövegek a Café Momus, vagy a szerző kizárólagos szellemi tulajdonát képezik és szerzői jog védi őket.
A szerkesztőség külön, írásos engedélye nélkül mindennemű (részben vagy egészben történő) sokszorosításuk, felhasználásuk, kiadásuk és terjesztésük tilos.