Bejelentkezés Regisztráció

Esszék és tanulmányok

Esszék és tanulmányok

2000-08-10
-Bán Zoltán András-

(A három nővér előadásaiból..) a lyonit abszolút remekműnek..., a magyar verziót, sajnálatos kompromisszumok következtében létrejött, a darabot lényegében félreértő és a közönséget félrevezető kudarcnak tekintem. - Bán Zoltán András írása

Esszék és tanulmányok

2000-02-21
-Dolinszky Miklós-

Hogyan módosulna a művek önazonosságának és értelmezésének sorsa, ha nélkülözni kényszerülnénk írásban rögzített alakjuk etalonját? És mi történne, ha a hagyományozásnak ebben a regresszív modelljében nemcsak régi művek vennének részt?

Esszék és tanulmányok

2000-01-15
-Borsi Ferenc-

Nem ismerjük a népdal képnyelvének titkait kellőképp, valószínű ugyanis, hogy használatuk a nemi szerelemmel kapcsolatos tárgyak megnevezése körül érvényesülő szeméremből fakad. \"Jaj, istenem a világ, kinek szoros, kinek tág\"

Esszék és tanulmányok

1999-10-28
-Dauner Nagy István-

A tömörített archiválás legkomolyabb előnye annak fajlagos költsége. Egy üres írható CD ára 350 és 450 forint között van. Ez annyit jelent, hogy ennyiért három, vagy akár öt komplett operaközvetítést felvehetünk a rádióból.

Esszék és tanulmányok

1999-06-11
-Ittzés Tamás-

Mi köze Liszt Ferencnek a jazzhez? Előre kell bocsátanom, hogy nem csupán Liszt Ferencről lesz szó, hanem elsősorban arról a korról, amelyet összes kortársa közül legkarakteresebben Liszt Ferenc képviselt.

Esszék és tanulmányok

1998-11-16
-Heiner Lajos-

\"Az operajátszás fellegvárai\" című könyvben Prága nem szerepel, pedig a cseh főváros örülhetett a Don Giovanni első előadásának 1787-ben, ma pedig négy (!) épületben játszanak Prágában operát.

Esszék és tanulmányok

1998-08-16
-Tóth Péter-

A jó filmzene olyan, hogy észre sem veszi az ember. A jó filmzene olyan, hogy a moziból kijövet csak arra emlékszik az ember. A jó filmzene - mások szerint - hagyja érvényesülni a filmet. A jó filmzene - megint csak mások véleménye szerint - alaposan rány

Esszék és tanulmányok

1998-11-05
-Szilágyi Mihály-

Amíg az anyagi fedezet szóba jöhető forrásainak gazdálkodása nem tervez egy évnél távolabbara, addig egy nem létező költségkeret terhére lehet (és többnyire kell) kötelezettségeket vállalni, ami nyilvánvalóan óriási kockázat.

Esszék és tanulmányok

1998-04-10
-Dauner Nagy István-

Ha olyan gazdag lennék, mint amilyen nem vagyok, talán megvehetném azt a kb 2000 db CD-t, legolcsóbban számolva mintegy 4 millió forintért, de nem akarom. Mire kiválogatnám, és kifizetném, már régen itt volna az elavult CD tökéletes utódja!

Esszék és tanulmányok

1997-10-11
-Dauner Nagy István-

Kevesen tudnak róla, de Magyarországon is akadtak szakemberek, akik mindig szorgalmazták, hogy a hangfelvételek gyűjtésére alapítsunk nemzeti hangtárat. Ilyen intézményt az Osztrákok után közel 100 évvel sem sikerült létrehoznunk.

A lapunkban megjelent szövegek a Café Momus, vagy a szerző kizárólagos szellemi tulajdonát képezik és szerzői jog védi őket.
A szerkesztőség külön, írásos engedélye nélkül mindennemű (részben vagy egészben történő) sokszorosításuk, felhasználásuk, kiadásuk és terjesztésük tilos.