Bejelentkezés Regisztráció

Esszék és tanulmányok

Esszék és tanulmányok

2000-11-18
-Bácskai György-

Jessye Norman jelen diszkográfiája azokat a kiadványokat sorolja fel, amelyek a 2000-ik évben kaphatók. Már futó megtekintése is érdekes megfigyelésekre készteti az olvasót.

Esszék és tanulmányok

2000-09-27
-Dauner Nagy István-

Kirívó véletlen, ha egy osztályban a rendelkezésre álló összes idő több, mint öt százalékát fordítják zenehallgatásra. Ennél ugyan több jut a zeneelméleti és -történeti tudnivalókra, de az órák többségén éneklés, zömében népdaléneklés folyik.

Esszék és tanulmányok

2000-08-10
-Bán Zoltán András-

(A három nővér előadásaiból..) a lyonit abszolút remekműnek..., a magyar verziót, sajnálatos kompromisszumok következtében létrejött, a darabot lényegében félreértő és a közönséget félrevezető kudarcnak tekintem. - Bán Zoltán András írása

Esszék és tanulmányok

2000-02-21
-Dolinszky Miklós-

Hogyan módosulna a művek önazonosságának és értelmezésének sorsa, ha nélkülözni kényszerülnénk írásban rögzített alakjuk etalonját? És mi történne, ha a hagyományozásnak ebben a regresszív modelljében nemcsak régi művek vennének részt?

Esszék és tanulmányok

2000-01-15
-Borsi Ferenc-

Nem ismerjük a népdal képnyelvének titkait kellőképp, valószínű ugyanis, hogy használatuk a nemi szerelemmel kapcsolatos tárgyak megnevezése körül érvényesülő szeméremből fakad. \"Jaj, istenem a világ, kinek szoros, kinek tág\"

Esszék és tanulmányok

1999-10-28
-Dauner Nagy István-

A tömörített archiválás legkomolyabb előnye annak fajlagos költsége. Egy üres írható CD ára 350 és 450 forint között van. Ez annyit jelent, hogy ennyiért három, vagy akár öt komplett operaközvetítést felvehetünk a rádióból.

Esszék és tanulmányok

1999-06-11
-Ittzés Tamás-

Mi köze Liszt Ferencnek a jazzhez? Előre kell bocsátanom, hogy nem csupán Liszt Ferencről lesz szó, hanem elsősorban arról a korról, amelyet összes kortársa közül legkarakteresebben Liszt Ferenc képviselt.

Esszék és tanulmányok

1998-11-16
-Heiner Lajos-

\"Az operajátszás fellegvárai\" című könyvben Prága nem szerepel, pedig a cseh főváros örülhetett a Don Giovanni első előadásának 1787-ben, ma pedig négy (!) épületben játszanak Prágában operát.

Esszék és tanulmányok

1998-08-16
-Tóth Péter-

A jó filmzene olyan, hogy észre sem veszi az ember. A jó filmzene olyan, hogy a moziból kijövet csak arra emlékszik az ember. A jó filmzene - mások szerint - hagyja érvényesülni a filmet. A jó filmzene - megint csak mások véleménye szerint - alaposan rány

Esszék és tanulmányok

1998-11-05
-Szilágyi Mihály-

Amíg az anyagi fedezet szóba jöhető forrásainak gazdálkodása nem tervez egy évnél távolabbara, addig egy nem létező költségkeret terhére lehet (és többnyire kell) kötelezettségeket vállalni, ami nyilvánvalóan óriási kockázat.

A lapunkban megjelent szövegek a Café Momus, vagy a szerző kizárólagos szellemi tulajdonát képezik és szerzői jog védi őket.
A szerkesztőség külön, írásos engedélye nélkül mindennemű (részben vagy egészben történő) sokszorosításuk, felhasználásuk, kiadásuk és terjesztésük tilos.