Bejelentkezés Regisztráció

Esszék és tanulmányok

Esszék és tanulmányok

2005-01-27
-- zéta --

Az Operaház színpadán vagy kétezer-egyszáz alkalommal lépett föl, koncerten több mint ötszázszor, rádiófelvételeinek száma meghaladja a százat, s jó néhány filmben is közreműködött. Melis György fél évszázada az Operaházban.

Esszék és tanulmányok

2004-12-09
-- zéta --

Reményeink szerint rovatunk új írása egy sorozat első darabja is. A magyar operajátszás nagy alakjainak szép sorát Kelen Péterrel kezdjük, hiszen az övé az egyik legszebb példa a jól felépített, tudatos, és éppen ezért hosszú pályafutásra.

Esszék és tanulmányok

2004-06-09
-Dauner Nagy István-

Tamino engem az engedelmes alattvaló, a jó szolga őstípusára emlékeztet - de egyúttal ő a porosz katona és a német beamter is. Gondját kell viselni, cserébe mindig meg fogja tenni, amit várnak tőle.

Esszék és tanulmányok

2004-05-26
-Varga Péter-

Nem szándékom az egész \"egy szólam - egy ember\"-elmélettel szembeszállni, ám Bachnak a lipcsei városi tanácshoz beadott levele olvastán felmerülnek bizonyos kételyek.

Esszék és tanulmányok

2004-01-30
-Dauner Nagy István-

A zenei szakirodalomról szóló tanulmányom második részében megpróbálok egy mintát adni. A felsorolás természetesen nem lehet sem teljes, sem naprakész, de úgy hiszem, ebben a formában is megfelelő kiindulási pontot nyújt az egyes területek szisztematikus kereséséhez.

Esszék és tanulmányok

2004-01-20
-Márok Tamás-

Kicsoda az a Franco Corelli? - kérdezte nem egy magyar operarajongó, amikor tavaly ősszel halálhíre érkezett. Nem véletlen az ismeretlenség. Corelli sohasem énekelt Magyarországon, és noha szinte a teljes olasz- francia repertoárt rögzítették vele, nálunk csak Aidája és Trubadúrja hallható gyakrabban.

Esszék és tanulmányok

2003-12-30
-Dauner Nagy István-

Jó lenne egy olyan tájékoztató, amely a zenetudománnyal kapcsolatos szakirodalomban olyan módon nyújtana eligazítást, hogy mondjuk az általánostól a különlegesig haladva, egyre finomabb részletezéssel ismertetné az egyes szakterületekre érvényes információforrásokat. Pillanatnyilag nem ismerek ilyen kiadványt.

Esszék és tanulmányok

2003-06-04
-Abrudbányay Zoltán-

\"Imázs? Az idén megint a magyaroké volt legsiralmasabb pavilon. Három négyzetméteren szaloncukrot, gyertyát, bort meg szőttest árult egy szakadt pasas.\"
Brüsszeli körkép.

Esszék és tanulmányok

2003-04-01
-Dauner Nagy István-

A Bach kantátáiról írt tanulmányok rendre megemlítenek egy hiányzó művet. Egy osztrák zenetörténész többévi kutatómunka után azt állítja, a darab mégiscsak létezik.

Esszék és tanulmányok

2003-03-07
-Csont András-

Nem lehetséges-e, hogy éppenséggel a céh tevékenységének égbekiáltó slampossága miatt vált Fáy Miklós azzá, aki? Nem lehetséges-e, hogy tevékenysége hiányt pótol, éppen a zenetudósok lustasága okozta hiányt?

A lapunkban megjelent szövegek a Café Momus, vagy a szerző kizárólagos szellemi tulajdonát képezik és szerzői jog védi őket.
A szerkesztőség külön, írásos engedélye nélkül mindennemű (részben vagy egészben történő) sokszorosításuk, felhasználásuk, kiadásuk és terjesztésük tilos.