Bejelentkezés Regisztráció

Esszék és tanulmányok

Esszék és tanulmányok

2004-06-09
-Dauner Nagy István-

Tamino engem az engedelmes alattvaló, a jó szolga őstípusára emlékeztet - de egyúttal ő a porosz katona és a német beamter is. Gondját kell viselni, cserébe mindig meg fogja tenni, amit várnak tőle.

Esszék és tanulmányok

2004-05-26
-Varga Péter-

Nem szándékom az egész \"egy szólam - egy ember\"-elmélettel szembeszállni, ám Bachnak a lipcsei városi tanácshoz beadott levele olvastán felmerülnek bizonyos kételyek.

Esszék és tanulmányok

2004-01-30
-Dauner Nagy István-

A zenei szakirodalomról szóló tanulmányom második részében megpróbálok egy mintát adni. A felsorolás természetesen nem lehet sem teljes, sem naprakész, de úgy hiszem, ebben a formában is megfelelő kiindulási pontot nyújt az egyes területek szisztematikus kereséséhez.

Esszék és tanulmányok

2004-01-20
-Márok Tamás-

Kicsoda az a Franco Corelli? - kérdezte nem egy magyar operarajongó, amikor tavaly ősszel halálhíre érkezett. Nem véletlen az ismeretlenség. Corelli sohasem énekelt Magyarországon, és noha szinte a teljes olasz- francia repertoárt rögzítették vele, nálunk csak Aidája és Trubadúrja hallható gyakrabban.

Esszék és tanulmányok

2003-12-30
-Dauner Nagy István-

Jó lenne egy olyan tájékoztató, amely a zenetudománnyal kapcsolatos szakirodalomban olyan módon nyújtana eligazítást, hogy mondjuk az általánostól a különlegesig haladva, egyre finomabb részletezéssel ismertetné az egyes szakterületekre érvényes információforrásokat. Pillanatnyilag nem ismerek ilyen kiadványt.

Esszék és tanulmányok

2003-06-04
-Abrudbányay Zoltán-

\"Imázs? Az idén megint a magyaroké volt legsiralmasabb pavilon. Három négyzetméteren szaloncukrot, gyertyát, bort meg szőttest árult egy szakadt pasas.\"
Brüsszeli körkép.

Esszék és tanulmányok

2003-04-01
-Dauner Nagy István-

A Bach kantátáiról írt tanulmányok rendre megemlítenek egy hiányzó művet. Egy osztrák zenetörténész többévi kutatómunka után azt állítja, a darab mégiscsak létezik.

Esszék és tanulmányok

2003-03-07
-Csont András-

Nem lehetséges-e, hogy éppenséggel a céh tevékenységének égbekiáltó slampossága miatt vált Fáy Miklós azzá, aki? Nem lehetséges-e, hogy tevékenysége hiányt pótol, éppen a zenetudósok lustasága okozta hiányt?

Esszék és tanulmányok

2003-02-03
-Kerékgyártó György-

A MAHASZ felmérései szerint 2002-ben mintegy 20 millió írható CD-t importáltak Magyarországra, és ennek a mennyiségnek a felét hangfelvételek másolására használták.

Esszék és tanulmányok

2003-01-29
-Daróci Bárdos Tamás-

\"...Azokért aggódom, akik erre a pályára lépnek, amely folyton megközelíthetetlenebb lesz, s amelyet mindinkább a puszta ügyeskedés keríti hatalmába.\"

A lapunkban megjelent szövegek a Café Momus, vagy a szerző kizárólagos szellemi tulajdonát képezik és szerzői jog védi őket.
A szerkesztőség külön, írásos engedélye nélkül mindennemű (részben vagy egészben történő) sokszorosításuk, felhasználásuk, kiadásuk és terjesztésük tilos.