Bejelentkezés Regisztráció

Esszék és tanulmányok

Esszék és tanulmányok

2010-04-30
-Balázs Miklós-

Életében filmsztároknak kijáró népszerűség és reflektorfény övezte, temetésének napján gyászoló tömegek hömpölyögtek Madrid utcáin. Ataúlfo Argenta jelképe lett az európai klasszikus zenébe plántált mediterrán szenvedélynek, spanyol életigenlésnek.

Esszék és tanulmányok

2010-04-26
-Balázs Miklós-

Azt mondják: mindent tudott a zenéről, a szakmáról, a vezénylésről Hans Knappertsbusch, mindent, amit a jó muzsikusnak tudnia kell, csak nem mindig hozta ezt mások tudtára. Sokszor még a zenészei tudtára sem.

Esszék és tanulmányok

2010-04-16
-Balázs Miklós-

Egyaránt hasonlították már Toscaninihez, Furtwänglerhez. Ha pályája utolsó periódusában készült felvételeit hallgatjuk, lehet némi létjoga az utóbbival való rokonságnak. Ám fénykorában, a '30-as években készült lemezek arról tanúskodnak, a Toscaninivel való párhuzam is megállja a helyét.

Esszék és tanulmányok

2010-03-19
-Balázs Miklós-

Sir Thomas Beecham vitathatatlanul a XX. század egyik legérdekesebb, legeredetibb dirigens-egyénisége. Az általa alapított zenekarok ma is meghatározó szereplői nemcsak a brit, de az összeurópai zenei életnek is.

Esszék és tanulmányok

2010-03-05
-Balázs Miklós-

Megjelenésének, viselkedésének eleganciája tirannusi gesztusok nélkül is méltóságot sugárzott, tudása, munkamorálja, elvitathatatlan szakértelme tiszteletet parancsolt a világ bármely zenekarának zenészei között.

Esszék és tanulmányok

2010-02-26
-Balázs Miklós-

Beinum vezénylési gyakorlatának legfontosabb erényei a kiszámítottság, az áttetszőség, az önfegyelem. Olvasatai a partitúrák olyan sarkait is bevilágítják, melyek korábban csaknem "láthatatlanok" maradtak az átlag koncertközönség előtt.

Esszék és tanulmányok

2010-02-12
-Balázs Miklós-

Akadt, aki így jellemezte Golovanov vezénylési gyakorlatát: az orosz Mengelberg. Valóban érezhető rokonság a holland karmester és Nyikolaj Golovanov sajátos előadói stílusa között. A személyesség, az egyéni hang, ahogyan mondani szoktuk: a szubjektivitás.

Esszék és tanulmányok

2010-02-08
-Balázs Miklós-

Esszésorozatomban elsősorban azokra a dirigensekre szeretnék fókuszálni, akiknek érdemeit, jelentőségét elvitathatatlannak gondolom, mégis ritkábban ejtünk szót róluk manapság, mint azt történeti súlyuk, hatásuk, eredményeik alapján megérdemelnék.

Esszék és tanulmányok

2009-07-02
-BaCi-

Jönnek-mennek a nagyvilág zenekarai, karmesterei és szólistái, csak győzzön válogatni a komolyzene elkötelezett rajongója. A rengeteg zongora-szólóest, a sok eltérő egyéniség kapcsán most a tényleges látvány és a megszólaló hang kapcsolatáról lesz szó.

Esszék és tanulmányok

2009-06-22
-pszí-

Sok nagy matematikus próbálkozott meg a zene és a matematika közötti kapcsolat tisztázásával, mások viszont egyszerűen csak szenvedélyesen rajongtak érte, és az isteni közlés formájának tekintették. Ismerkedjünk meg néhánnyal közülük.

A lapunkban megjelent szövegek a Café Momus, vagy a szerző kizárólagos szellemi tulajdonát képezik és szerzői jog védi őket.
A szerkesztőség külön, írásos engedélye nélkül mindennemű (részben vagy egészben történő) sokszorosításuk, felhasználásuk, kiadásuk és terjesztésük tilos.