Bejelentkezés Regisztráció

Esszék és tanulmányok

Esszék és tanulmányok

2010-04-16
-Balázs Miklós-

Egyaránt hasonlították már Toscaninihez, Furtwänglerhez. Ha pályája utolsó periódusában készült felvételeit hallgatjuk, lehet némi létjoga az utóbbival való rokonságnak. Ám fénykorában, a '30-as években készült lemezek arról tanúskodnak, a Toscaninivel való párhuzam is megállja a helyét.

Esszék és tanulmányok

2010-03-19
-Balázs Miklós-

Sir Thomas Beecham vitathatatlanul a XX. század egyik legérdekesebb, legeredetibb dirigens-egyénisége. Az általa alapított zenekarok ma is meghatározó szereplői nemcsak a brit, de az összeurópai zenei életnek is.

Esszék és tanulmányok

2010-03-05
-Balázs Miklós-

Megjelenésének, viselkedésének eleganciája tirannusi gesztusok nélkül is méltóságot sugárzott, tudása, munkamorálja, elvitathatatlan szakértelme tiszteletet parancsolt a világ bármely zenekarának zenészei között.

Esszék és tanulmányok

2010-02-26
-Balázs Miklós-

Beinum vezénylési gyakorlatának legfontosabb erényei a kiszámítottság, az áttetszőség, az önfegyelem. Olvasatai a partitúrák olyan sarkait is bevilágítják, melyek korábban csaknem "láthatatlanok" maradtak az átlag koncertközönség előtt.

Esszék és tanulmányok

2010-02-12
-Balázs Miklós-

Akadt, aki így jellemezte Golovanov vezénylési gyakorlatát: az orosz Mengelberg. Valóban érezhető rokonság a holland karmester és Nyikolaj Golovanov sajátos előadói stílusa között. A személyesség, az egyéni hang, ahogyan mondani szoktuk: a szubjektivitás.

Esszék és tanulmányok

2010-02-08
-Balázs Miklós-

Esszésorozatomban elsősorban azokra a dirigensekre szeretnék fókuszálni, akiknek érdemeit, jelentőségét elvitathatatlannak gondolom, mégis ritkábban ejtünk szót róluk manapság, mint azt történeti súlyuk, hatásuk, eredményeik alapján megérdemelnék.

Esszék és tanulmányok

2009-07-02
-BaCi-

Jönnek-mennek a nagyvilág zenekarai, karmesterei és szólistái, csak győzzön válogatni a komolyzene elkötelezett rajongója. A rengeteg zongora-szólóest, a sok eltérő egyéniség kapcsán most a tényleges látvány és a megszólaló hang kapcsolatáról lesz szó.

Esszék és tanulmányok

2009-06-22
-pszí-

Sok nagy matematikus próbálkozott meg a zene és a matematika közötti kapcsolat tisztázásával, mások viszont egyszerűen csak szenvedélyesen rajongtak érte, és az isteni közlés formájának tekintették. Ismerkedjünk meg néhánnyal közülük.

Esszék és tanulmányok

2009-05-26
-- zéta --

Bilson saját bevallása szerint 34 esztendősen, 1969-ben jegyezte el magát a fortepianóval. Egy életművel a háta mögött, a hatvanas éveiben, a hangszer (és nyilván a komponista) összes létező rezdülésének aprólékos ismeretében fogott Schubert szonátáinak felvételébe.

Esszék és tanulmányok

2009-05-21
-- zéta --

A dalait, szimfóniáit, s egyéb kamarazenéjét viszonylagos rendben hagyó komponista a Deutsch által említett 22 szonátakezdeménynek csak a felét fejezte be. Fussunk csak át rajtuk röviden. Ha követni tudnak, mindenképpen megéri!

A lapunkban megjelent szövegek a Café Momus, vagy a szerző kizárólagos szellemi tulajdonát képezik és szerzői jog védi őket.
A szerkesztőség külön, írásos engedélye nélkül mindennemű (részben vagy egészben történő) sokszorosításuk, felhasználásuk, kiadásuk és terjesztésük tilos.