Bejelentkezés Regisztráció

Főtéma

Főtéma

2007-06-01
-Balázs Miklós-

Az angol, aki dombra ment fel, és hegyről jött le. Így szólt egy film címe, emlékszem. Igaznak találom ezt Elgarra, aki majd\' egymaga teremtette meg az angol utóromantika muzsikáját.

Főtéma

2007-05-31
-Varga Péter-

Az, ami a Philharmonia Hungarica aktív történetének tekinthető, 2007. május 28-án lezárult. Emléktáblát avattak a megalakulás helyszínén, Badenban, az egykori Hotel Esplanade külső falán, és a Liszt Ferenc Kamarazenekar emlékkoncertet adott az első próbák helyszínén, a kaszinó hangversenytermében.

Főtéma

2007-05-30
-Kerékgyártó György-

A portálon található kulturális - egyebek mellett komolyzenei - anyagok érdekessége, hogy összességük nem egy szerkesztői koncepciót, hanem valamiféle közösségi ízlést tükröz.

Főtéma

2007-05-25
-- zéta --

Ma este megy föl függöny utoljára operaelőadáson az Erkel Színházban. Ilyenkor az operarajongó számot vet, eltemeti élete egy - nem csekély - darabkáját, s felidézi a \"hősi múltat\".

Főtéma

2007-05-15
-Kerékgyártó György-

Egy május 8-i könyvaukción kalapács alá került két zenei vonatkozású autogramgyűjtemény is. Az egyik neves operaénekeseink kézjegyeit, a másik népszerű zeneművészek aláírásait tartalmazta.

Főtéma

2007-04-28
-Balázs Miklós-

A megkésett születésnapi üdvözlések helyét most a nehéz szavú nekrológok veszik át, a jubileumi méltatások helyébe mától a keserűség hangján írt gyászjelentések kerülnek.

Főtéma

2007-04-26
-- zéta --

A világtól és a zenétől szisztematikusan búcsúzott. Szegeden és Pécsett Mahler műveit dirigálta utoljára, Budapesttől a ma esti koncerten köszönt volna el, Bruckner Nyolcadikjával. Ez már nem adatott meg neki.

Főtéma

2007-04-02
--krl--

Hát, bekövetkezett, amit tudtunk, csak nem akartunk elhinni: a UPC előfizetői április elsejétől már nem láthatják a Mezzo műsorait. Eltűnt valami, amiből eddig is mindössze egy volt.

Főtéma

2007-03-28
-Kerékgyártó György-

A hírek mostanáig arról szóltak, hogy a UPC április 1-jétől lecseréli a Mezzót, ám részben a hírt követő tiltakozások hatására a cég fontolgatja, hogyan tarthatná meg a komolyzenei csatornát.

Főtéma

2007-03-26
-Szerk.-

Tegnap volt Bartók születésnapja, de hát idén már Kodály a húzónév. Bezzeg tavaly! Az Emlékévben jó esély volt arra, hogy Bartók munkássága az "életben tartáson" túl szélesebb körben is ismertté váljon. Sikerült, vagy sem? Ünnepi volt az év, méltóak az események? Nézzük át - a teljesség igénye nélkül - a tavaly történteket!

A lapunkban megjelent szövegek a Café Momus, vagy a szerző kizárólagos szellemi tulajdonát képezik és szerzői jog védi őket.
A szerkesztőség külön, írásos engedélye nélkül mindennemű (részben vagy egészben történő) sokszorosításuk, felhasználásuk, kiadásuk és terjesztésük tilos.