Bejelentkezés Regisztráció

Főtéma

Főtéma

2007-07-24
-Kerékgyártó György-

Az informatikai cégek és a zeneműkiadók marketingesei szerint az internetes zenekereskedelem a jövő – sőt a jelen. De mi van a virtuális szupermarketek polcain? A legális letöltési lehetőségek után nyomoztunk.

Főtéma

2007-07-05
-Balázs Miklós-

Ha létezett az operavilágnak „színes” egyénisége a szó szinte valamennyi lehetséges értelmében, akkor Beverly Sills az volt. S azzal, hogy kedd óta nincs többé, a világ operajátszása lett kicsit szürkébb, haloványabb, fakóbb nélküle. Hetvennyolc évesen érte a halál, hosszú és gyötrelmes betegség után.

Főtéma

2007-07-02
-- dni --

Arra gyanakszunk, hogy a komolyzene támogatottsága nem csökken, csak áthelyeződnek a hangsúlyok. Szerintünk a komolyzene-kedvelők nincsenek kevesebben, legfeljebb nem oda járnak, nem oda figyelnek, és nem azt olvassák, mint korábban.

Főtéma

2007-06-15
-Szerk.-

Írjuk akár Stravinskynak, akár Sztravinszkijnak, a lényeg: 125 éve született (éljenzés: vasárnap). Egyetlen cikkben nem könnyű összefoglalni jelentőségét, személyiségét, hatását. Heten szösszentünk neki, hogy megfogalmazzuk élményeinket, benyomásainkat.

Főtéma

2007-06-07
--krl--

Nemrég a bécsi városvezetés elhatározta, kifüstöli az aluljárókból a nem odavalókat, jelesül a kábítószereseket és a részegeket. Ehhez speciális módszert találtak: a klasszikus zenét.

Főtéma

2007-06-01
-Balázs Miklós-

Az angol, aki dombra ment fel, és hegyről jött le. Így szólt egy film címe, emlékszem. Igaznak találom ezt Elgarra, aki majd\' egymaga teremtette meg az angol utóromantika muzsikáját.

Főtéma

2007-05-31
-Varga Péter-

Az, ami a Philharmonia Hungarica aktív történetének tekinthető, 2007. május 28-án lezárult. Emléktáblát avattak a megalakulás helyszínén, Badenban, az egykori Hotel Esplanade külső falán, és a Liszt Ferenc Kamarazenekar emlékkoncertet adott az első próbák helyszínén, a kaszinó hangversenytermében.

Főtéma

2007-05-30
-Kerékgyártó György-

A portálon található kulturális - egyebek mellett komolyzenei - anyagok érdekessége, hogy összességük nem egy szerkesztői koncepciót, hanem valamiféle közösségi ízlést tükröz.

Főtéma

2007-05-25
-- zéta --

Ma este megy föl függöny utoljára operaelőadáson az Erkel Színházban. Ilyenkor az operarajongó számot vet, eltemeti élete egy - nem csekély - darabkáját, s felidézi a \"hősi múltat\".

Főtéma

2007-05-15
-Kerékgyártó György-

Egy május 8-i könyvaukción kalapács alá került két zenei vonatkozású autogramgyűjtemény is. Az egyik neves operaénekeseink kézjegyeit, a másik népszerű zeneművészek aláírásait tartalmazta.

A lapunkban megjelent szövegek a Café Momus, vagy a szerző kizárólagos szellemi tulajdonát képezik és szerzői jog védi őket.
A szerkesztőség külön, írásos engedélye nélkül mindennemű (részben vagy egészben történő) sokszorosításuk, felhasználásuk, kiadásuk és terjesztésük tilos.