Bejelentkezés Regisztráció

Könyvek

Könyvek

2008-11-27
-- zéta --

Látszólag hiánycikket dobott piacra a Typotex kiadó, amikor Almási-Tóth András, az operarendező szempontjából készült elemzését kezünkbe adta. Ám ez a könyv mégsem pótolja a kor (vagy a közelmúlt) vezető rendezőinek operai témájú elméleti munkáit, vagy azok fordításait. Viszont tankönyvnek teljes mértékben megfelel.

Könyvek

2008-10-14
-Varga Péter-

A könyv harminckét visszaemlékezést és egy tanulmányt tartalmaz Lisztről, az utóbbit leszámítva kortársaktól (Dumas, Bülow, Richard és Siegfried Wagner, Hanslick, Hugo Wolf, hogy csak a legismertebbeket említsük). Ugyanakkor a válogatás szempontja az volt, hogy maguk az írások minél kevésbé ismertek legyenek.

Könyvek

2008-09-30
-- zéta --

Az Ádám Jenő Alapítvány egykori kuratóriumi elnöke, Székely Miklós posztumusz könyve vállaltan tabudöntögető. A cím láttán első pillanatra azt hihetnénk, hogy valami csodálatos kapcsolatról, idilli mester és tanítvány viszonyról fogunk olvasni, de nem. A téma keserű, kínos, afféle tipikus kelet-európai blamázs.

Könyvek

2008-09-12
-SzJ-

A történet két szálon fut, az egyiken Mozart életét követjük, a másikon a szabadkőművesek világába nyerünk bepillantást. És mindenhol ott van Thamos, egy titokzatos egyiptomi figura, aki arra készül, hogy megfelelő hátteret és motivációt biztosítson a zeneszerzőben szunnyadó spirituális erő felszínre töréséhez.

Könyvek

2008-08-26
--vape--

A krónika az ókorban kezdődik, és napjainkban, a Bartók Béla Nemzeti Hangversenyterem orgonájának bemutatásával zárul. Olyan munkát vehetünk kézbe, amely jól eltalált szövegi és képi tartalmával hasznos segítőtársa lehet azoknak, akik behatóbban érdeklődnek e hangszer iránt.

Könyvek

2008-07-03
-- dni --

Kaposi Gergely nem tesz mást, mint rendszerezve felsorolja azokat a körülményeket, tényezőket, problémákat, amelyekkel egy műkedvelő kórus és annak vezetője találkozhat. Élvezhető és hasznos olvasmány, de az első laptól kezdve van valami diszkomfort érzésem. Mintha egy sokat ígérő, de félkész dolgozatot olvasnék.

Könyvek

2008-06-23
-Varga Péter-

Bár nem mondható, hogy a majd négyszáz oldal mindegyike soha nem hallott dolgokról értesít minket, David Cairns könyve újdonságot is tud hozni az agyontárgyalt témában, mellette olvasmányos, nem terheli túl az olvasókat zenei szakkifejezésekkel, ugyanakkor hozzáértő, a lényegre koncentráló megállapításokat tartalmaz.

Könyvek

2008-06-06
-- zéta --

Amikor Palánkay Klára elérte a negyedszázados jubileumát, nyugdíjba ment, a csúcsról, fiatalon, és onnantól még egy C-dúr skálát sem énekelt. Viszont boldogan és kiegyensúlyozottan járkált be tavaly bekövetkezett haláláig az operaházi premierekre. Tüske nélkül. Ez a boldog tüskenélküliség süt át a most megjelent életrajz minden során.

Könyvek

2008-06-05
-SzJ-

A belga írónő ütős meséjéhez Orbán György írt zenét, mely jóval több mint egyszerű illusztráció vagy kíséret. A könyvben egy CD is található, melyen az NFZ és Mácsai Pál előadásában hallgathatjuk meg a művet.

Könyvek

2008-05-07
-Johanna-

Gyárfás Endre könyve egyetlen, Báthori Istvánhoz írt hosszú levél formájában beszéli el Bakfark Bálint eseményekben gazdag életét. Bármiről is esik szó ebben a történelmi tényekre, adatokra épülő, valóságos személyeket szerepeltető sajátos életrajzban, a művész szabadsága, illetve a művészi szabadság az, ami Bakfarkot, illetve a könyv íróját leginkább foglalkoztatja.

A lapunkban megjelent szövegek a Café Momus, vagy a szerző kizárólagos szellemi tulajdonát képezik és szerzői jog védi őket.
A szerkesztőség külön, írásos engedélye nélkül mindennemű (részben vagy egészben történő) sokszorosításuk, felhasználásuk, kiadásuk és terjesztésük tilos.