Bejelentkezés Regisztráció

Könyvek

Könyvek

2007-12-13
-Szilgyo-

A magyar könyvpiacon feltétlenül hiánypótló alkotást jelentetett meg az Európa Kiadó. Julian Budden a teljességre törekszik: a szabatos, részletekbe menő életrajz közlése mellett sorra veszi az operákat, operaszerű kompozíciókat, kitér a kamarazenekari darabokra is, sőt, igen részletesen tárgyalja Verdi egyházi műveit is.

Könyvek

2007-12-07
-Varga Péter-

A Lina Schmalhausen feljegyzéseiben foglaltak szöges ellentétben állnak a leginkább Cosima Wagnernek tulajdonítható, elfogadottnak tekintett változattal. A napló annak köszönhette létrejöttét, hogy a hivatalos életrajzíró megbetegedett, ezért megkérte a Bayreuthban tartózkodó Liszt-tanítványt, írja meg az utolsó tizenkét nap eseményeit.

Könyvek

2007-12-04
-SzJ-

A könyvben jobbára olyan zeneszerzőkről olvashatunk rövid, összefogott ismertetőket, kiknek neve – bár hajdan jól csengett – mára feledésbe merült, munkásságuk nemhogy a mainstream, de szinte semmilyen koncertrepertoárban nem kap helyet. Az ábécé alapján rendezett listát Carl Friedrich Abel nyitja, és Jan Dismas Zelenka zárja.

Könyvek

2007-11-21
-Varga Péter-

Mozart életművének újraértelmezése csak pár évtizeddel ezelőtt indult meg. A nagy, átfogó munkák után igazi újdonsággal már aligha szolgálhat bárki is a témában, de szerzőnknek nem is ez a célja – inkább megpróbálja a legalapvetőbb tudnivalókat könnyed modorban eljuttatni az érdeklődőkhöz, és ez nagyrészt sikerül is neki.

Könyvek

2007-10-11
-Flór Gábor-

Nemrég a Petőfi Irodalmi Múzeumban láthattuk az anyagot, most itt van könyv formájában is. Ez az az eset, amikor nem csak a kiállítást visszük haza, hanem a tárlatvezetőt is.

Könyvek

2007-10-08
-SzJ-

Van vécén ülős fényképe, orrtúrós fényképe, használt trágár szavakat, és ha skatulyázni kell, akkor általában a rockzenészek közé sorolják. Ugyanakkor írt szimfonikus és kamaradarabokat is, dolgozott Mehtával, Boulezzel, Naganóval. A könyv találó alcímét idézve: ő volt a XX. század elektronikus Don Quijotéja.

Könyvek

2007-09-25
-Varga Péter-

Hanslick mint kritikus olyan volt amilyen, de mindenképpen elmondható, hogy sikerült egy olyan elmélettel előállnia, amellyel ideológiai alapot teremthetett ahhoz, hogy megmagyarázza, miért nem tetszik neki valami, vagyis objektíve igazolható legyen: nem ő a kicsinyes, azok járnak rossz úton, akiket ő elítél.

Könyvek

2007-09-07
-Johanna-

Corrette korának híres karmestere, muzsikusa, zeneszerzője és népszerű tanára volt. Hegedűiskolája 1738-ban jelent meg, mostani közreadásának köszönhetően értékes kiadvánnyal lettek gazdagabbak nem csak a hegedűtanárok, a hegedülni vágyó diákok, de mindenki, akit érdekel a régizene előadásmódja.

Könyvek

2007-08-30
-- zéta --

Nem könnyű olvasmány. A párhuzamos síkokon futó események, a „körkörös” megfogalmazású gondolatok, az olykor a sci-fi szintjét elérő események követése ilyen terjedelemben nem mindennapi koncentrációt igényel. Viszont aki keresztülrágja magát a gigászi anyagon, A varázsfuvola születésének ritka alapos ismerőjévé léphet elő.

Könyvek

2007-05-17
--cl--

\"Kellett belőle vizsgáznom, nagyon német.\" - kommentálta Momus-társam, amikor megemlítettem, hogy recenzeálhatnánk Karl H. Wörner A zene története című, testes kötetet kitevő munkáját. És valóban: amit kapunk, azok nagyon száraz, abszolút biztosnak vehető tények. Részrehajlás nélkül.

A lapunkban megjelent szövegek a Café Momus, vagy a szerző kizárólagos szellemi tulajdonát képezik és szerzői jog védi őket.
A szerkesztőség külön, írásos engedélye nélkül mindennemű (részben vagy egészben történő) sokszorosításuk, felhasználásuk, kiadásuk és terjesztésük tilos.