Bejelentkezés Regisztráció

Könyvek

Könyvek

2008-05-02
-Balázs Miklós-

Az NFZ kiadványa az együttes történetének nyolcvanöt munkás esztendejét idézi, s célja szerint számot vet múlttal és jelennel, mindazonáltal megbonthatatlan bizalommal tekint a jövőre.

Könyvek

2008-04-24
-- zéta --

Nagy érdem, hogy Petrovicsot nem feszélyezik a tabuk, érezhető örömmel döntögeti is őket. Megtudjuk, ki és miért súgott (be) Lakatos Évának, Barna Andrásnénak, Aczél Györgynek és a többieknek, ki jutott protekciósan diplomához, álláshoz, fellépti lehetőséghez, hanglemezhez, s hogy kik és hogyan privatizálták (el) a Hungarotont és a Zeneműkiadót.

Könyvek

2008-04-07
-- zéta --

A könyv kilenc tanulmányában a pécsi, majd debreceni színigazgatásba belefáradt rendező izgalmas pályájának közel hat évtizedéről számol be. Könnyed hangvétellel veti magát a témákba, mesél szakadatlan. És persze, mint nagyapó, időnként fölösleges ismétlésekbe bocsátkozik, sőt, olykor önmagának is ellentmond.

Könyvek

2008-03-21
-Balázs Miklós-

A szerző olyan ambíciókkal adta nyomdába írását, hogy szövege hozzátegyen valamit a megújuló Kodály-kutatás irányaihoz. Így a szöveg olyan diszkurzusban találja meg a maga helyét, mely Breuer János munkáiban látja a Kodály-kutatás követendő útjait, s az Eősze-féle recepcióval szemben foglal el pozíciót.

Könyvek

2008-03-19
-Heiner Lajos-

Stílusosan ma este, Gregor József neve napján tartják Szegeden a nemrég elhunyt művész emlékére összeállított könyv bemutatóját. Bár Hollósi Zsolt nem szokványos, szabályos életrajzot tár az Olvasó elé, de számomra elképzelhetetlen, hogy Gregorról általában bármilyen kötet ennél többet tudna elmondani.

Könyvek

2008-02-04
-- zéta --

Miért pont a zenével kapcsolatban ne lennének hiedelmeink? S megfordítva: miért pont a hiedelmek világában ne lelnénk nyomát a zenének? A vaskos kötet ábécérendbe szedett szócikkeit böngészgetve a témán belül számos, operai jelenetekből ismerős hiedelem, hagyomány, babona eredetét ismerhetjük meg.

Könyvek

2008-01-25
-SzJ-

Bár nem zenei kiadványról van szó, de e kötetben olvasható egy novella (Amikor először hallottam John Morton amerikai zeneszerző „Donald J. Rankin közlegény concerto hamis hegedűre” című művét), amely talán számos szakmai fejtegetésnél pontosabban éreztetheti meg velünk a zene hatalmát.

Könyvek

2008-01-04
-Johanna-

Világszínvonalú munka: Bali János elképesztő mennyiségű érdekes adatot, információt tartalmazó könyvet írt, melyet amatőrök és szakemberek is haszonnal forgathatnak. S miután már törvény írja elő, hogy a furulyát is csak szakirányú végzettséggel lehet oktatni, a könyvből még főiskolai tananyag is lehet.

Könyvek

2007-12-28
-- zéta --

Az első harmadban az operaturistai kalandozásokról, a harmadik részben a szűkebb színházi világról, és a magyarországi viszonyokról írt Szinetár-cikkeket olvashatjuk. A kötet csúcsa a középső harmad, melyben szokatlan és izgalmas belepillantást nyerhetünk az operadirektorság hétköznapjaiba.

Könyvek

2007-12-20
-SzJ-

A Zene című könyv után a Képzőművészeti Kiadó mintegy folytatásként jelentette meg újabb, ezúttal kifejezetten az operával foglalkozó ismeretterjesztő kiadványát. A tartalom ezúttal is szakszerű, a forma látványos, a szöveg oldott stílusú. Tökéletes bevezető az outsidereknek, szórakoztató olvasmány a bennfenteseknek.

A lapunkban megjelent szövegek a Café Momus, vagy a szerző kizárólagos szellemi tulajdonát képezik és szerzői jog védi őket.
A szerkesztőség külön, írásos engedélye nélkül mindennemű (részben vagy egészben történő) sokszorosításuk, felhasználásuk, kiadásuk és terjesztésük tilos.