Bejelentkezés Regisztráció

Esszék és tanulmányok

Esszék és tanulmányok

2011-01-21
-Balázs Miklós-

Előadásainak színgazdagsága, a zenekari hangzás extatikus szépsége adja Stokowski karmesteri stílusának legfőbb erényét: az érzékien buja, zengő "Stokowski Sound", ahogy gyakran aposztrofálták.

Esszék és tanulmányok

2011-01-10
-Balázs Miklós-

Doráti, ha nem is igazi nagyformátumú, de - úgymond - nagyvonalú dirigens volt. Úgy vélte, a karmester dolga az, hogy inspirálja a zenekart, és a hangszeres művész saját előadói fantáziájának, spontaneitásának kell helyet kapnia a produkcióban.

Esszék és tanulmányok

2010-12-27
-Balázs Miklós-

Kendőzetlenül romantizáló, szlávosan dús, mély emocionális tartalmat közvetítő előadásai a feltartóztathatatlanul áramló, átütő erejű szenvedélyek kibontásával nyerték el alakjukat. A '80-as évekre par excellence orosz dirigens lett, aki sohasem riad vissza a zenében megragadható érzelmek leplezetlen kibontásától.

Esszék és tanulmányok

2010-12-23
-Jenny Gábor-

Zenészkollégák mesélik, hogy két nappal halála előtt meglátogatta a kórházban a nagy pályatárs, Krzysztof Penderecki, s azt ígérte neki, ha felépül, 2013-ban egy nagy közös nyolcvanadik születésnapot tartanak, melyen ő maga vezényli el a Beatus Virt. De ez már csak terv maradt...

Esszék és tanulmányok

2010-12-22
-Balázs Miklós-

Művészi hitvallása szerint csakis olyan zeneművet dirigált el, melyhez valóban közel tudott kerülni, s amely, ahogyan fogalmazott, "az élete részévé vált"; operakarmesterként pedig szívesebben dolgozott olyan énekesekkel, akik korábban sosem adták elő a darabot, elkerülve ezzel minden rossz rutint, vagy nemkívánatos beidegződést.

Esszék és tanulmányok

2010-11-18
-Balázs Miklós-

Eugen Jochum hangzó hagyatéka kevés kivétellel a német-osztrák repertoár reprezentatív alkotásait foglalja magában. A harmincas évek elejétől a nyolcvanas évek derekáig, vagy Johann Sebastian Bachtól Carl Orffig tart az út, melyet bejárt.

Esszék és tanulmányok

2010-11-10
-Balázs Miklós-

Produkciói valamiféle különös charme-mal bírnak, előadói stílusa - mely e tekintetben Adrian Boultéra emlékezet némiképp - jellegzetes líraiságot kölcsönöz még a nagy német szimfonikusok legszigorúbb kompozícióinak is.

Esszék és tanulmányok

2010-10-14
-Balázs Miklós-

Mindenekelőtt finom modorú, megfontolt, józan karmester hírében állt. Produkciói többnyire kiszámítottak, tartózkodóak, s bár sokszor kissé nehézkesek és talán problémátlannak tűnnek, mindig nobilis tartást, tisztes egyszerűséget kölcsönöznek a zeneműveknek.

Esszék és tanulmányok

2010-09-09
-Balázs Miklós-

Ormándy hangzó hagyatéka a XX. század egyik legterjedelmesebb ilyen jellegű teljesítménye. A magyar származású dirigens közel ötven év munkájaként mintegy négyszáz hanglemezt hagyott maga után, nagy részük a Philadelphia Zenekar közreműködésével készült el.

Esszék és tanulmányok

2010-09-03
-- zéta --

Budapest, Bécs, Salzburg és Milánó sztárja volt, vezényelte őt mások mellett Karl Böhm, Wilhelm Furtwängler, Erich Kleiber, Otto Klemperer, Hans Knappertsbusch, Ormándy Jenő, Tullio Serafin és Bruno Walter is. Tutsek Piroska ma lenne 105 esztendős.

A lapunkban megjelent szövegek a Café Momus, vagy a szerző kizárólagos szellemi tulajdonát képezik és szerzői jog védi őket.
A szerkesztőség külön, írásos engedélye nélkül mindennemű (részben vagy egészben történő) sokszorosításuk, felhasználásuk, kiadásuk és terjesztésük tilos.